WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Pierogi ukraińskie - wyraziste i pożywne

Pierogi ukraińskie bardzo przypominają ruskie, które dobrze znamy. Różnice jednak istnieją - ukraińskie są ostrzejsze w smaku i zawierają nieco inne składniki. Jakie? Zajrzyj do przepisów i sprawdź!

Pierogi ukraińskie różnią się nieco od tradycyjnych ruskichPierogi ukraińskie
Źródło zdjęć: © 123RF

Pierogi ukraińskie - z czego są zrobione?

Pierogi po ukraińsku, choć nieco podobne do ruskich, mają od nich dużo więcej składników. Zwykle zawierają ziemniaki, cebulę, twaróg, ale oprócz tego dodawana jest słonina, miód, czasem mięso wieprzowo-wołowe. Pierogi ukraińskie robione są też na cieńszym i delikatniejszym cieście. Oto przepisy kulinarne, jak zrobić najlepsze pierogi ukraińskie!

Tradycyjne pierogi ukraińskie - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki;
  • 1 łyżka oleju;
  • 3 szklanki wrzątku;
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli;
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru.

Na farsz:

  • 4 ugotowane ziemniaki;
  • 4 cebule, o wielkości ziemniaków;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 400 g sera białego półtłustego;
  • 3 łyżki miodu;
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 300 g dobrze uwędzonej słoniny lub boczku;
  • sól.

Sposób przygotowania:

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie. Cedzimy, ubijamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ugniatamy twaróg.

2. Słoninę kroimy najdrobniej jak to możliwe. Dobrze jest ją wcześniej schłodzić, wtedy łatwiej ją pokroić. Następnie wytapiamy ją na patelni, aż puści tłuszcz.

3. Do słoniny dosypujemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na złocisty kolor. Jak przestygnie, dodajemy do twarogu i ziemniaków. Przyprawiamy miodem, solą i pieprzem.

4. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy je, aż stanie się elastyczne i miękkie. Następnie odstawiamy je na 30 minut, przykrywając folią aluminiową lub czystą ściereczką.

5. Ciasto rozwałkowujemy i okrawamy kółka szklanką lub foremką. Na każde kółko kładziemy trochę farszu i zalepiamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się lepić, możemy zwilżyć brzegi delikatnie wodą.

6. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy, aż do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Podajemy na gorąco, najlepiej ze skwarkami. Gotowe.

Pierogi
© 123RF

Pierogi ukraińskie z mięsem i pieczarkami - przepis

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki (plus dodatkowo do podsypania);
  • 200 ml wody;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 jajko;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu.

Na farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej;
  • 1 cebula;
  • 100 g pieczarek;
  • 2 ugotowane i przestudzone ziemniaki;
  • 200 g boczku wędzonego;
  • 200 g smażonego, gotowanego lub pieczonego mięsa (może być z wczorajszego obiadu, wieprzowe lub mieszane);
  • majeranek;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści.

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej pieprz i sól i mieszamy ze sobą. Następnie polewamy mąkę ciepłą wodą z rozpuszczonym masłem, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Dobrze zagniecione powinno być elastyczne. Jeśli jest zbytnio klejące, dodajmy mąki, jeśli za mało - wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

3. Kroimy w kostkę pieczarki i smażymy na małej ilości tłuszczu. Zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę cebulę i boczek.

4. Drobno kroimy kapustę kiszoną. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy ją wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i wszystko razem mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut.

5. Drobno kroimy mięso i dodajemy je razem z pieczarkami na patelnię. Mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i odkładamy do wystudzenia.

6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek i rozwałkowujemy cienko. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na każde z nich kładziemy jedną łyżkę farszu, po czym zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi podsypujemy mąką i przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wyschły.

7. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę partiami. Każdą porcję gotujemy przez około 2 minuty, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Możemy je podawać ze skwarkami lub z cebulką, czy wędzonym boczkiem. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu