Trwa ładowanie...
de9jpqx

Pierogi ukraińskie - wyraziste i pożywne

Pierogi ukraińskie bardzo przypominają ruskie, które dobrze znamy. Różnice jednak istnieją - ukraińskie są ostrzejsze w smaku i zawierają nieco inne składniki. Jakie? Zajrzyj do przepisów i sprawdź!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pierogi ukraińskie różnią się nieco od tradycyjnych ruskich
Pierogi ukraińskie różnią się nieco od tradycyjnych ruskich (123RF)
de9jpqx

Pierogi ukraińskie - z czego są zrobione?

Pierogi po ukraińsku, choć nieco podobne do ruskich, mają od nich dużo więcej składników. Zwykle zawierają ziemniaki, cebulę, twaróg, ale oprócz tego dodawana jest słonina, miód, czasem mięso wieprzowo-wołowe. Pierogi ukraińskie robione są też na cieńszym i delikatniejszym cieście. Oto przepisy, jak zrobić najlepsze pierogi ukraińskie!

Tradycyjne pierogi ukraińskie - przepis

Potrzebne składniki:

de9jpqx

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki;
  • 1 łyżka oleju;
  • 3 szklanki wrzątku;
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli;
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru.

Na farsz:

  • 4 ugotowane ziemniaki;
  • 4 cebule, o wielkości ziemniaków;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 400 g sera białego półtłustego;
  • 3 łyżki miodu;
  • 1 łyżka mielonego pieprzu,
  • 300 g dobrze uwędzonej słoniny lub boczku;
  • sól.
de9jpqx

Sposób przygotowania:

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy, aż będą miękkie. Cedzimy, ubijamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ugniatamy twaróg.

2. Słoninę kroimy najdrobniej jak to możliwe. Dobrze jest ją wcześniej schłodzić, wtedy łatwiej ją pokroić. Następnie wytapiamy ją na patelni, aż puści tłuszcz.

3. Do słoniny dosypujemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na złocisty kolor. Jak przestygnie, dodajemy do twarogu i ziemniaków. Przyprawiamy miodem, solą i pieprzem.

de9jpqx

4. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy je, aż stanie się elastyczne i miękkie. Następnie odstawiamy je na 30 minut, przykrywając folią aluminiową lub czystą ściereczką.

5. Ciasto rozwałkowujemy i okrawamy kółka szklanką lub foremką. Na każde kółko kładziemy trochę farszu i zalepiamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się lepić, możemy zwilżyć brzegi delikatnie wodą.

6. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy, aż do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Podajemy na gorąco, najlepiej ze skwarkami. Gotowe.

  123RF
(123RF)

Pierogi ukraińskie z mięsem i pieczarkami - przepis

Potrzebne składniki:

de9jpqx

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki (plus dodatkowo do podsypania);
  • 200 ml wody;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 jajko;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu.

Na farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej;
  • 1 cebula;
  • 100 g pieczarek;
  • 2 ugotowane i przestudzone ziemniaki;
  • 200 g boczku wędzonego;
  • 200 g smażonego, gotowanego lub pieczonego mięsa (może być z wczorajszego obiadu, wieprzowe lub mieszane);
  • majeranek;
  • sól;
  • pieprz.
de9jpqx

Sposób przygotowania:

1. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy, aż się rozpuści.

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej pieprz i sól i mieszamy ze sobą. Następnie polewamy mąkę ciepłą wodą z rozpuszczonym masłem, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Dobrze zagniecione powinno być elastyczne. Jeśli jest zbytnio klejące, dodajmy mąki, jeśli za mało - wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

3. Kroimy w kostkę pieczarki i smażymy na małej ilości tłuszczu. Zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę cebulę i boczek.

de9jpqx

4. Drobno kroimy kapustę kiszoną. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy ją wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i wszystko razem mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut.

5. Drobno kroimy mięso i dodajemy je razem z pieczarkami na patelnię. Mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Mieszamy i odkładamy do wystudzenia.

6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek i rozwałkowujemy cienko. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na każde z nich kładziemy jedną łyżkę farszu, po czym zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi podsypujemy mąką i przykrywamy czystą ściereczką, aby nie wyschły.

7. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę partiami. Każdą porcję gotujemy przez około 2 minuty, do czasu, aż wypłyną na wierzch. Możemy je podawać ze skwarkami lub z cebulką, czy wędzonym boczkiem. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

de9jpqx

Podziel się opinią

Share
de9jpqx
de9jpqx
Więcej tematów