Jak odgrzać pierogi? Triki na pierogi niczym świeżo ugotowane

Choć może się to wydawać banałem, to odgrzewanie pierogów wcale nie jest takie proste. Za suche, za twarde, za mocno spieczone, z zimnym farszem itd. Lista wad odgrzewanych pierogów jest długa. Jak odgrzać pierogi? Mamy kilka niezawodnych patentów

Pierogi ruskie z omastą na talerzuJak odgrzać pierogi?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak odgrzać pierogi – przechowywanie

Po ugotowaniu pierogi mrozimy bądź chowamy do lodówki. To, w jaki sposób je zapakujemy, ma wpływ na późniejszy smak potrawy. O czym koniecznie należy pamiętać? Pierogi trzeba układać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej skropione odrobiną oleju, by się nie posklejały. W ten sposób ciasto nie wyschnie, a farsz nie stanie się suchy.

Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?

Jak odgrzać pierogi – patelnia

Zdecydowanie ulubiony sposób Polaków. Złocista chrupiąca skórka i aksamitny farsz to jest to, co kochamy w pierogach najbardziej. Można się pokusić o stwierdzenie, że fanów nawet świeżo ugotowanych pierogów jest niewiele w porównaniu z tymi, którzy z lubością jedzą te smażone.

O czym należy pamiętać, by smażone pierogi były smaczne? Najlepiej wyjąć je pół godziny wcześniej z lodówki. Ciasto w temperaturze pokojowej ładniej się zrumieni, pozostając miękkie, a farsz z pewnością zdąży się ogrzać.

Pierogi zawsze wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz – w przeciwnym wypadku ciasto może przywierać do patelni oraz nasiąkać niepotrzebnie olejem czy masłem.

Na patelni można też odgrzać pierogi bez tłuszczu. Wystarczy kilka łyżek wrzącej wody oraz nakrycie pierogów przykrywką. Po kilku minutach będą ciepłe i pozbawione nadprogramowych kalorii.

Jak odgrzać pierogi – mikrofalówka

Ryzykowny pomysł dla tych, dla których cenna jest każda sekunda. Niestety w mikrofali ciasto może stać się twarde, suche i gumowate. Jest na to sposób.

Jeżeli koniecznie chcemy odgrzać pierogi w mikrofalówce, na każdym pierogu trzeba umieścić plasterek masła i nakryć naczynie. Po minucie na najwyższej mocy pierogi będą gotowe do jedzenia.

Jak odgrzać pierogi – garnek z wrzątkiem

Ta metoda sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych pierogów, których nie połączylibyśmy ze skwarkami czy prażoną cebulką. A zatem sakiewki ze słodkim, serowym farszem czy owocami zdecydowanie odgrzewamy w wodzie.

By miękkość i sprężystość ciasta została zachowana, konieczne jest wrzucenie pierogów na wrzątek na dosłownie minutę. Jeżeli będziemy pamiętać o tym, by pierogi przed zanurzeniem we wrzątku ocieplić do temperatury pokojowej, to zdecydowanie jest to wystarczający czas. Pierogi będą smakować jak te świeżo ulepione.

Odsmażone pierogi na talerzu
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce