Jak odgrzać pierogi? Triki na pierogi niczym świeżo ugotowane
Choć może się to wydawać banałem, to odgrzewanie pierogów wcale nie jest takie proste. Za suche, za twarde, za mocno spieczone, z zimnym farszem itd. Lista wad odgrzewanych pierogów jest długa. Jak odgrzać pierogi? Mamy kilka niezawodnych patentów
Jak odgrzać pierogi – przechowywanie
Po ugotowaniu pierogi mrozimy bądź chowamy do lodówki. To, w jaki sposób je zapakujemy, ma wpływ na późniejszy smak potrawy. O czym koniecznie należy pamiętać? Pierogi trzeba układać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej skropione odrobiną oleju, by się nie posklejały. W ten sposób ciasto nie wyschnie, a farsz nie stanie się suchy.
Pierogi - co zrobić, żeby były idealne?
Jak odgrzać pierogi – patelnia
Zdecydowanie ulubiony sposób Polaków. Złocista chrupiąca skórka i aksamitny farsz to jest to, co kochamy w pierogach najbardziej. Można się pokusić o stwierdzenie, że fanów nawet świeżo ugotowanych pierogów jest niewiele w porównaniu z tymi, którzy z lubością jedzą te smażone.
O czym należy pamiętać, by smażone pierogi były smaczne? Najlepiej wyjąć je pół godziny wcześniej z lodówki. Ciasto w temperaturze pokojowej ładniej się zrumieni, pozostając miękkie, a farsz z pewnością zdąży się ogrzać.
Pierogi zawsze wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz – w przeciwnym wypadku ciasto może przywierać do patelni oraz nasiąkać niepotrzebnie olejem czy masłem.
Na patelni można też odgrzać pierogi bez tłuszczu. Wystarczy kilka łyżek wrzącej wody oraz nakrycie pierogów przykrywką. Po kilku minutach będą ciepłe i pozbawione nadprogramowych kalorii.
Jak odgrzać pierogi – mikrofalówka
Ryzykowny pomysł dla tych, dla których cenna jest każda sekunda. Niestety w mikrofali ciasto może stać się twarde, suche i gumowate. Jest na to sposób.
Jeżeli koniecznie chcemy odgrzać pierogi w mikrofalówce, na każdym pierogu trzeba umieścić plasterek masła i nakryć naczynie. Po minucie na najwyższej mocy pierogi będą gotowe do jedzenia.
Jak odgrzać pierogi – garnek z wrzątkiem
Ta metoda sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych pierogów, których nie połączylibyśmy ze skwarkami czy prażoną cebulką. A zatem sakiewki ze słodkim, serowym farszem czy owocami zdecydowanie odgrzewamy w wodzie.
By miękkość i sprężystość ciasta została zachowana, konieczne jest wrzucenie pierogów na wrzątek na dosłownie minutę. Jeżeli będziemy pamiętać o tym, by pierogi przed zanurzeniem we wrzątku ocieplić do temperatury pokojowej, to zdecydowanie jest to wystarczający czas. Pierogi będą smakować jak te świeżo ulepione.
Zobacz także: