Domowy hummus krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszna i zdrowa przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Hummus to pasta z ciecierzycy, popularna na Bliskim Wschodzie. Jej ojczyzną jest Liban. Ma wspaniały smak, wiele zdrowotnych właściwości i jest szybka do przygotowania. Hummus sprawdzi się jako dip do warzyw, farsz do jajek, pasta do pieczywa, dodatek do sałatek, grillowanych mięs czy falafeli. W sklepach znajdziemy gotowy hummus, jednak warto przygotować go w domu. To bardzo proste.

Zobaczcie przepis na jednogarnkową potrawkę z ciecierzycą:

/ 5Potrzebne składniki

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować hummus, potrzebujesz 200 g suszonej ciecierzycy, 2-3 łyżek pasty sezamowej tahini, 2 łyżek soku z cytryny, oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu do smaku. Ciecierzycę namocz na noc, możesz także użyć cieciorki z puszki.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© 123RF.COM

Ciecierzycę z puszki odcedź. Surową gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 2 godzin). Po tym czasie odsącz ją, pozostawiając nieco wody, w której się gotowała. Zblenduj na gładki krem. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Dolej oliwę – tyle, ile trzeba, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Jeśli pasta wciąż jest za gęsta, dolej wody, w której gotowała się ciecierzyca. Gotowy hummus przełóż do miseczki i schłódź w lodówce.

/ 5Jakie wybrać dodatki?

Obraz
© 123RF.COM

Podstawowy przepis na hummus możesz wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami. Przed padaniem posyp pastę mieloną papryką, czarnuszką, orzeszkami piniowymi, ziarnami słonecznika, grubo mielonym pieprzem lub arabską przyprawą zatar. Hummus warto tez polać olejem sezamowym. W trakcie przygotowania dodaj do masy posiekane suszone pomidory, masło orzechowe, natkę pietruszki, oliwki, awokado, pieczone buraczki lub paprykę czy aromatyczne anchois. Lubisz na ostro? Polecamy pieprz kajeński lub świeżą papryczkę chili.

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© Shutterstock.com

Hummus to doskonała pasta do pieczywa i krakersów. Możemy użyć chleba pszennego, żytniego czy pity. Można nim smarować grillowane mięsa, ryby czy warzywa. Świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, falafelem czy sałatkami z kaszą bulgur. Pokrojone w słupki warzywa – marchewka, ogórek, seler naciowy, papryka - i miseczka hummusu będą doskonałą przekąską do pracy.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata