Pyszna i zdrowa przekąska
Hummus to pasta z ciecierzycy, popularna na Bliskim Wschodzie. Jej ojczyzną jest Liban. Ma wspaniały smak, wiele zdrowotnych właściwości i jest szybka do przygotowania. Hummus sprawdzi się jako dip do warzyw, farsz do jajek, pasta do pieczywa, dodatek do sałatek, grillowanych mięs czy falafeli. W sklepach znajdziemy gotowy hummus, jednak warto przygotować go w domu. To bardzo proste.
Zobaczcie przepis na jednogarnkową potrawkę z ciecierzycą:
Potrzebne składniki
Aby przygotować hummus, potrzebujesz 200 g suszonej ciecierzycy, 2-3 łyżek pasty sezamowej tahini, 2 łyżek soku z cytryny, oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu do smaku. Ciecierzycę namocz na noc, możesz także użyć cieciorki z puszki.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę z puszki odcedź. Surową gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 2 godzin). Po tym czasie odsącz ją, pozostawiając nieco wody, w której się gotowała. Zblenduj na gładki krem. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Dolej oliwę – tyle, ile trzeba, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Jeśli pasta wciąż jest za gęsta, dolej wody, w której gotowała się ciecierzyca. Gotowy hummus przełóż do miseczki i schłódź w lodówce.
Jakie wybrać dodatki?
Podstawowy przepis na hummus możesz wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami. Przed padaniem posyp pastę mieloną papryką, czarnuszką, orzeszkami piniowymi, ziarnami słonecznika, grubo mielonym pieprzem lub arabską przyprawą zatar. Hummus warto tez polać olejem sezamowym. W trakcie przygotowania dodaj do masy posiekane suszone pomidory, masło orzechowe, natkę pietruszki, oliwki, awokado, pieczone buraczki lub paprykę czy aromatyczne anchois. Lubisz na ostro? Polecamy pieprz kajeński lub świeżą papryczkę chili.
Z czym to się je?
Hummus to doskonała pasta do pieczywa i krakersów. Możemy użyć chleba pszennego, żytniego czy pity. Można nim smarować grillowane mięsa, ryby czy warzywa. Świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, falafelem czy sałatkami z kaszą bulgur. Pokrojone w słupki warzywa – marchewka, ogórek, seler naciowy, papryka - i miseczka hummusu będą doskonałą przekąską do pracy.