Domowy hummus krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Pyszna i zdrowa przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Hummus to pasta z ciecierzycy, popularna na Bliskim Wschodzie. Jej ojczyzną jest Liban. Ma wspaniały smak, wiele zdrowotnych właściwości i jest szybka do przygotowania. Hummus sprawdzi się jako dip do warzyw, farsz do jajek, pasta do pieczywa, dodatek do sałatek, grillowanych mięs czy falafeli. W sklepach znajdziemy gotowy hummus, jednak warto przygotować go w domu. To bardzo proste.

Zobaczcie przepis na jednogarnkową potrawkę z ciecierzycą:

/ 5Potrzebne składniki

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować hummus, potrzebujesz 200 g suszonej ciecierzycy, 2-3 łyżek pasty sezamowej tahini, 2 łyżek soku z cytryny, oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu do smaku. Ciecierzycę namocz na noc, możesz także użyć cieciorki z puszki.

/ 5Sposób przygotowania

Obraz
© 123RF.COM

Ciecierzycę z puszki odcedź. Surową gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 2 godzin). Po tym czasie odsącz ją, pozostawiając nieco wody, w której się gotowała. Zblenduj na gładki krem. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Dolej oliwę – tyle, ile trzeba, by uzyskać gładką, kremową konsystencję. Jeśli pasta wciąż jest za gęsta, dolej wody, w której gotowała się ciecierzyca. Gotowy hummus przełóż do miseczki i schłódź w lodówce.

/ 5Jakie wybrać dodatki?

Obraz
© 123RF.COM

Podstawowy przepis na hummus możesz wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami. Przed padaniem posyp pastę mieloną papryką, czarnuszką, orzeszkami piniowymi, ziarnami słonecznika, grubo mielonym pieprzem lub arabską przyprawą zatar. Hummus warto tez polać olejem sezamowym. W trakcie przygotowania dodaj do masy posiekane suszone pomidory, masło orzechowe, natkę pietruszki, oliwki, awokado, pieczone buraczki lub paprykę czy aromatyczne anchois. Lubisz na ostro? Polecamy pieprz kajeński lub świeżą papryczkę chili.

/ 5Z czym to się je?

Obraz
© Shutterstock.com

Hummus to doskonała pasta do pieczywa i krakersów. Możemy użyć chleba pszennego, żytniego czy pity. Można nim smarować grillowane mięsa, ryby czy warzywa. Świetnie smakuje z plackami ziemniaczanymi, falafelem czy sałatkami z kaszą bulgur. Pokrojone w słupki warzywa – marchewka, ogórek, seler naciowy, papryka - i miseczka hummusu będą doskonałą przekąską do pracy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu