Trwa ładowanie...

Hamuje rozwój raka i chroni przed wrzodami. Jedz kalafiora na zdrowie

Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma działanie antynowotworowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu robi się z niego kotlety, zupy, sałatki.

Share
Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja
Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja Źródło: 123RF
d19giez

Kalafior – kalorie i właściwości

100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym: izotiocyjany oraz indole, neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój raka. Izotiocyjany posiadają dodatkowo właściwości bakteriostatyczne, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wrzodów i innych schorzeń układu pokarmowego. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków. Jako warzywo wolotwórcze kalafiora wyklucza się natomiast z jadłospisu osób cierpiących na choroby tarczycy.

Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.

d19giez

Kalafior – jak gotować

Najlepiej gotować kalafiora pokrojonego w różyczki. Można go wówczas dowolnie poporcjować i użyć jedynie takiej ilości warzywa, jaka akurat jest potrzebna do przepisu. Nie trzeba również używać wielkiego garnka.

Liście kalafiora - właściwości i zastosowanie

Po usunięciu liści kalafiora myje się pod bieżącą wodą i kroi na mniejsze kawałki. Nie należy wyrzucać łodygi kalafiora – posiekana i podsmażona lub upieczona z oliwą i przyprawami może posłużyć jako składnik sosu do kaszy lub makaronu albo zupy. Różyczki kalafiora gotuje się w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada za niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe podczas gotowania. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka.

Warzywo gotujemy bez przykrywki przez 6-8 minut od zagotowania się wody. Jeśli kalafior jest już wystarczająco miękki w środku, odcedza się go i hartuje pod zimną wodą. Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja podania tego ugotowanego warzywa.

d19giez

Kalafior zapiekany

Jak przechowywać kalafiora? Zawsze łodygą do góry, co skutecznie zapobiega szybkiemu psuciu się warzywa z powodu gromadzenia się na nim wody.

Kalafior 123RF
Źródło: 123RF

Pieczenie wydobywa z kalafiora lekko orzechowy posmak. Można trzymać go w piekarniku w całości bądź podzielić na różyczki, co znacznie przyspieszy cały proces. Skropiony oliwą lub dobrym olejem kalafior, posypany aromatyczną mieszanką ziół i przypraw nadaje się do przygotowania zupy krem z kalafiora lub sałatki. Jedzony na gorąco lub zimno stanowi pyszną, samodzielną przekąskę i dodatek do porcji mięsa z ziemniakami.

Kalafior – kotlety z kalafiora

Ugotowane lub upieczone warzywo warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych kotletów z kalafiora. Aby nadać mu wyraźniejszy i intensywniejszy smak, należy użyć garści ulubionych przypraw. W kotletach z kalafiora doskonale sprawdzi się słodka papryka wędzona, kminek, świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli, kurkuma oraz cynamon. Miękkie i przestudzone warzywo zgniata się tłuczkiem do ziemniaków z metalowa końcówką. Dobrze doprawione, usmażone na gorącym tłuszczu lub upieczone w piekarniku kotlety z kalafiora podaje się z sosami i dipami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d19giez

Podziel się opinią

Share
d19giez
d19giez
Więcej tematów