Hamuje rozwój raka i chroni przed wrzodami. Jedz kalafiora na zdrowie

Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma działanie antynowotworowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu robi się z niego kotlety, zupy, sałatki.

KalafiorKalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja
Źródło zdjęć: © 123RF

Kalafior – kalorie i właściwości

100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym: izotiocyjany oraz indole, neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój raka. Izotiocyjany posiadają dodatkowo właściwości bakteriostatyczne, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wrzodów i innych schorzeń układu pokarmowego. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków. Jako warzywo wolotwórcze kalafiora wyklucza się natomiast z jadłospisu osób cierpiących na choroby tarczycy.

Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.

Kalafior – jak gotować

Najlepiej gotować kalafiora pokrojonego w różyczki. Można go wówczas dowolnie poporcjować i użyć jedynie takiej ilości warzywa, jaka akurat jest potrzebna do przepisu. Nie trzeba również używać wielkiego garnka.

Liście kalafiora - właściwości i zastosowanie

Po usunięciu liści kalafiora myje się pod bieżącą wodą i kroi na mniejsze kawałki. Nie należy wyrzucać łodygi kalafiora – posiekana i podsmażona lub upieczona z oliwą i przyprawami może posłużyć jako składnik sosu do kaszy lub makaronu albo zupy. Różyczki kalafiora gotuje się w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada za niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe podczas gotowania. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka.

Warzywo gotujemy bez przykrywki przez 6-8 minut od zagotowania się wody. Jeśli kalafior jest już wystarczająco miękki w środku, odcedza się go i hartuje pod zimną wodą. Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja podania tego ugotowanego warzywa.

Kalafior zapiekany

Jak przechowywać kalafiora? Zawsze łodygą do góry, co skutecznie zapobiega szybkiemu psuciu się warzywa z powodu gromadzenia się na nim wody.

Kalafior
© 123RF

Pieczenie wydobywa z kalafiora lekko orzechowy posmak. Można trzymać go w piekarniku w całości bądź podzielić na różyczki, co znacznie przyspieszy cały proces. Skropiony oliwą lub dobrym olejem kalafior, posypany aromatyczną mieszanką ziół i przypraw nadaje się do przygotowania zupy krem z kalafiora lub sałatki. Jedzony na gorąco lub zimno stanowi pyszną, samodzielną przekąskę i dodatek do porcji mięsa z ziemniakami.

Kalafior – kotlety z kalafiora

Ugotowane lub upieczone warzywo warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych kotletów z kalafiora. Aby nadać mu wyraźniejszy i intensywniejszy smak, należy użyć garści ulubionych przypraw. W kotletach z kalafiora doskonale sprawdzi się słodka papryka wędzona, kminek, świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli, kurkuma oraz cynamon. Miękkie i przestudzone warzywo zgniata się tłuczkiem do ziemniaków z metalowa końcówką. Dobrze doprawione, usmażone na gorącym tłuszczu lub upieczone w piekarniku kotlety z kalafiora podaje się z sosami i dipami.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie