Hamuje rozwój raka i chroni przed wrzodami. Jedz kalafiora na zdrowie
Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma działanie antynowotworowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu robi się z niego kotlety, zupy, sałatki.
Kalafior – kalorie i właściwości
100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym: izotiocyjany oraz indole, neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój raka. Izotiocyjany posiadają dodatkowo właściwości bakteriostatyczne, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wrzodów i innych schorzeń układu pokarmowego. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków. Jako warzywo wolotwórcze kalafiora wyklucza się natomiast z jadłospisu osób cierpiących na choroby tarczycy.
Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.
Kalafior – jak gotować
Najlepiej gotować kalafiora pokrojonego w różyczki. Można go wówczas dowolnie poporcjować i użyć jedynie takiej ilości warzywa, jaka akurat jest potrzebna do przepisu. Nie trzeba również używać wielkiego garnka.
Liście kalafiora - właściwości i zastosowanie
Po usunięciu liści kalafiora myje się pod bieżącą wodą i kroi na mniejsze kawałki. Nie należy wyrzucać łodygi kalafiora – posiekana i podsmażona lub upieczona z oliwą i przyprawami może posłużyć jako składnik sosu do kaszy lub makaronu albo zupy. Różyczki kalafiora gotuje się w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada za niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe podczas gotowania. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka.
Warzywo gotujemy bez przykrywki przez 6-8 minut od zagotowania się wody. Jeśli kalafior jest już wystarczająco miękki w środku, odcedza się go i hartuje pod zimną wodą. Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja podania tego ugotowanego warzywa.
Kalafior zapiekany
Jak przechowywać kalafiora? Zawsze łodygą do góry, co skutecznie zapobiega szybkiemu psuciu się warzywa z powodu gromadzenia się na nim wody.
Pieczenie wydobywa z kalafiora lekko orzechowy posmak. Można trzymać go w piekarniku w całości bądź podzielić na różyczki, co znacznie przyspieszy cały proces. Skropiony oliwą lub dobrym olejem kalafior, posypany aromatyczną mieszanką ziół i przypraw nadaje się do przygotowania zupy krem z kalafiora lub sałatki. Jedzony na gorąco lub zimno stanowi pyszną, samodzielną przekąskę i dodatek do porcji mięsa z ziemniakami.
Kalafior – kotlety z kalafiora
Ugotowane lub upieczone warzywo warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych kotletów z kalafiora. Aby nadać mu wyraźniejszy i intensywniejszy smak, należy użyć garści ulubionych przypraw. W kotletach z kalafiora doskonale sprawdzi się słodka papryka wędzona, kminek, świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli, kurkuma oraz cynamon. Miękkie i przestudzone warzywo zgniata się tłuczkiem do ziemniaków z metalowa końcówką. Dobrze doprawione, usmażone na gorącym tłuszczu lub upieczone w piekarniku kotlety z kalafiora podaje się z sosami i dipami.