Hamuje rozwój raka i chroni przed wrzodami. Jedz kalafiora na zdrowie

Kalafior chroni przed wrzodami, pomaga na reumatyzm i ma działanie antynowotworowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu robi się z niego kotlety, zupy, sałatki.

KalafiorKalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja
Źródło zdjęć: © 123RF

Kalafior – kalorie i właściwości

100 gramów ugotowanego kalafiora ma jedynie 23 kalorie. Kalafior zawiera związki o działaniu przeciwnowotworowym: izotiocyjany oraz indole, neutralizujące wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój raka. Izotiocyjany posiadają dodatkowo właściwości bakteriostatyczne, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu wrzodów i innych schorzeń układu pokarmowego. Niski indeks glikemiczny kalafiora sprawia, że poleca się go w diecie cukrzyków. Jako warzywo wolotwórcze kalafiora wyklucza się natomiast z jadłospisu osób cierpiących na choroby tarczycy.

Kalafior jest niestety ciężkostrawny. Aby wspomóc organizm w trawieniu go, warto łączyć kalafiora z takimi przyprawami i ziołami, jak koper, kminek oraz czosnek. Lepiej również nie jeść go o późnej porze.

Kalafior – jak gotować

Najlepiej gotować kalafiora pokrojonego w różyczki. Można go wówczas dowolnie poporcjować i użyć jedynie takiej ilości warzywa, jaka akurat jest potrzebna do przepisu. Nie trzeba również używać wielkiego garnka.

Liście kalafiora - właściwości i zastosowanie

Po usunięciu liści kalafiora myje się pod bieżącą wodą i kroi na mniejsze kawałki. Nie należy wyrzucać łodygi kalafiora – posiekana i podsmażona lub upieczona z oliwą i przyprawami może posłużyć jako składnik sosu do kaszy lub makaronu albo zupy. Różyczki kalafiora gotuje się w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada za niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe podczas gotowania. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka.

Warzywo gotujemy bez przykrywki przez 6-8 minut od zagotowania się wody. Jeśli kalafior jest już wystarczająco miękki w środku, odcedza się go i hartuje pod zimną wodą. Kalafior z bułką tartą podsmażoną na złoto na patelni to pyszna propozycja podania tego ugotowanego warzywa.

Kalafior zapiekany

Jak przechowywać kalafiora? Zawsze łodygą do góry, co skutecznie zapobiega szybkiemu psuciu się warzywa z powodu gromadzenia się na nim wody.

Kalafior
© 123RF

Pieczenie wydobywa z kalafiora lekko orzechowy posmak. Można trzymać go w piekarniku w całości bądź podzielić na różyczki, co znacznie przyspieszy cały proces. Skropiony oliwą lub dobrym olejem kalafior, posypany aromatyczną mieszanką ziół i przypraw nadaje się do przygotowania zupy krem z kalafiora lub sałatki. Jedzony na gorąco lub zimno stanowi pyszną, samodzielną przekąskę i dodatek do porcji mięsa z ziemniakami.

Kalafior – kotlety z kalafiora

Ugotowane lub upieczone warzywo warto wykorzystać do przyrządzenia pysznych kotletów z kalafiora. Aby nadać mu wyraźniejszy i intensywniejszy smak, należy użyć garści ulubionych przypraw. W kotletach z kalafiora doskonale sprawdzi się słodka papryka wędzona, kminek, świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli, kurkuma oraz cynamon. Miękkie i przestudzone warzywo zgniata się tłuczkiem do ziemniaków z metalowa końcówką. Dobrze doprawione, usmażone na gorącym tłuszczu lub upieczone w piekarniku kotlety z kalafiora podaje się z sosami i dipami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna