Trwa ładowanie...

Koper włoski. Dbasz o linię? Koniecznie włącz go do diety

Pachnący, zielony i bardzo zdrowy koper włoski, zwany fenkułem, to roślina o wielu zaletach. Warto go jeść jak najczęściej, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i pozytywnie działa na nasze zdrowie.

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowyKoper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowyŹródło: 123RF
d1m6jo5
d1m6jo5

Koper włoski jest rośliną niemalże w całości jadalną, mającą ostry, lekko słodkawy posmak. Należy do rodziny selerowatych, dwuletnich, czasem również bylin. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego i tam jest szeroko stosowany w kuchni, zarówno jako warzywo, jak i przyprawa, powstająca ze zmielonych nasion.

W Polsce koper włoski znajduje zastosowanie głównie jako składnik medycyny naturalnej, chociaż już coraz częściej gości na naszych stołach jako smaczny, warzywny dodatek do wielu potraw. Jest uprawiany np. w Indiach, na Bliskim Wschodzie czy USA. W Polsce rzadko uprawia się koper włoski, a w różnych miejscach świata można go spotkać jako roślinę dziką.

Koper włoski – wartości odżywcze

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz B i jest także doskonałym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego. Ma bardzo niską wartość energetyczną: 27 kcal w 100 g, dlatego jest świetnym składnikiem diety dla osób dbających o linię.

5 dodatków do wody, które odmienią jej smak

Koper włoski – właściwości lecznicze

Młodzi rodzice zapewne dobrze wiedzą, że koper włoski stosuje się powszechnie jako lekarstwo na kolkę niemowlęcą. Warto jednak mieć na uwadze to, że zawiera on substancje, które mogą przyspieszać produkcję estrogenów, dlatego rozsądnie jest skonsultować z lekarzem podawanie dziecku naparu z tej rośliny. Niezalecane jest również spożywanie produktów z kopru włoskiego przez kobiety w ciąży, chociaż działa on korzystnie na produkcje mleka.

d1m6jo5

Substancje zawarte w tej roślinie pomagają również na zaburzenia trawienia, brak apetytu, a także zaparcia, dlatego z powodzeniem stosuje się go jako składnik preparatów przeczyszczających. Koper włoski może być wykorzystywany również przy problemach z bolesnym miesiączkowaniem, a olejek z kopru włoskiego może być także skutecznym środkiem na problemy ze świerzbowcem czy wszami. Jest to również roślina bardzo przydatna w walce z przeziębieniem, ponieważ ma działania przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.

Koper włoski 123RF
Źródło: 123RF

Koper włoski – kulinarne zastosowanie

Koper włoski jest świetnym produktem kulinarnym o szerokim zastosowaniu. Może być zarówno doskonałym warzywem do gotowania, pieczenia, smażenia, a nawet jedzenia na surowo, jak i przyprawą dodawaną do smażonych i grillowanych mięs np. wieprzowiny, drobiu, cielęciny czy jagnięciny. Można go pokroić i dodać do sałatek oraz zup, można także przyprawić nim dania z serkiem twarogowym i grzybami czy nawet owocami morza.

Olejek z kopru włoskiego jest stosowany do aromatyzowania likierów, a jego liście i łodygi mogą być także idealnym dodatkiem do marynat. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, np. selerem i cytrusami. Włoscy kucharze wykorzystują go często do carpaccio i risotto.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1m6jo5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m6jo5
Więcej tematów