Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak w delikatnym kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem to doskonały pomysł na obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a lista składników nie jest długa. Kurczaka możemy podać z kasza, ryżem, ziemniakami czy makaronem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Kurczak w kremowym sosieKurczak w kremowym sosie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 120 g piersi z kurczaka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 150 g szpinaku
  • rukola
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przepis

  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z cebulą pokrojoną w kostkę i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
  • Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, rozmrożony szpinak, posiekaną rukolę oraz śmietanę, podlewamy białym winem i dusimy przez około 15 min.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości