Smakowita podróż
"Polak, Węgier, dwa bratanki…" – głosi znane porzekadło, które bardzo sprawdza się na niwie kulinarnej. W naszym kraju nie brakuje bowiem miłośników lecza czy gulaszu. Jednak kuchnia węgierska oferuje znacznie więcej ciekawych przysmaków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gulasz węgierski
Bez wątpienia węgierska potrawa narodowa, która narodziła się w chatach pasterzy. Początkowo były to po prostu kawałki mięsa, usmażone na słoninie z posiekaną cebulą. Dopiero pojawienie się w Europie papryki nadało gulaszowi cenionego do dzisiaj charakteru. Papryka, zarówno świeża, jak i sproszkowana, stanowi obowiązkowy składnik tego dania, do przygotowania którego można wykorzystać różne rodzaje mięsa: wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, a nawet rybę. Zwykle pojawiają się w nim również grzyby, pomidory i ziemniaki.
Bogracz
Pyszna i sycąca potrawa jednogarnkowa, która tradycyjnie powinna być przyrządzana w żeliwnym kociołku, rozszerzającym się ku górze. Obowiązkowym składnikiem bogracza jest podsmażone na smalcu mięso wołowe, długo duszone z pomidorami i papryką. Specjał serwuje się zwykle z czipetkami, czyli malutkimi kluseczkami podobnymi do zacierek, przygotowywanymi z ciasta makaronowego.
Halaszle
Bazą tej pysznej zupy jest mięso ryb słodkowodnych (najlepiej karpia lub suma), gotowane z dużą ilością cebuli, papryki i pomidorów. Taką potrawę można zjeść w wielu węgierskich restauracjach, a dumą każdego tamtejszego kucharza jest tak umiejętne sprawienie ryb, by w halaszle nie udało się znaleźć nawet jednej ości.
Leczo
Potrawa bardzo popularna także w Polsce, choć nasza wersja trochę różni się od węgierskiej, w której pomidory i papryka duszone są zwykle na smalcu, z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, a następnie doprawione papryką w proszku. Smak dania często wzbogaca się pokrojoną w kostkę cukinią. Niekiedy dodaje się do niego także ziemniaki czy kalafiora. W sezonie jesienno-zimowym obowiązkowa jest również "wkładka mięsna", czyli podsmażony boczek lub wędzona kiełbasa.
Samloi teszta
Węgierska kuchnia pachnie papryką i pomidorami, ale nasi bratankowie chętnie sięgają również po słodkości. Jednym z ulubionych tamtejszych deserów jest samloi teszta. Za tą egzotyczne brzmiącą nazwą kryje się pokruszona babka piaskowa, obficie skropiona rumem, przykryta świeżymi owocami i bitą śmietaną, posypana czekoladą, a następnie schłodzona.
Paprykarz
W Polsce ta nazwa kojarzy się przede wszystkim z konserwą, w której kryje się zmielone mięso rybie, ryż, cebula, koncentrat pomidorowy i olej roślinny. Na Węgrzech paprykarz to rodzaj gulaszu przyrządzanego zwykle z baraniny, cielęciny lub drobiu. Mięso obficie posypuje się sproszkowaną papryką i dusi z podsmażoną cebulą, na następnie wzbogaca solidną porcją śmietany.
Pogacze
Wytrawne ciasteczka, które na Węgrzech są ulubioną przekąską do piwa lub wina. Pogacze pojawiają się zwykle na każdej większej uroczystości, przede wszystkim na weselach. Istnieje wiele odmian tego specjału, mogą być przyrządzane z ziemniaków lub ciasta drożdżowego, z dodatkiem twarogu, boczku albo cebulki. Najlepiej smakują podawane ze skwarkami.
Langosz
Placek smażony na głębokim oleju, a jego podstawowymi składnikami są: mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosz znakomicie smakuje zarówno z masłem czosnkowym, tartym serem żółtym czy szynką, jak i śmietaną z cukrem.
Naleśniki Gundel
Propozycja dla łasuchów, wymyślona przez Karola Gundela, właściciela legendarnej budapesztańskiej restauracji. Cały sekret tego dania polega na farszu, przygotowanym z orzechów włoskich, słodkiej śmietanki, cukru pudru, rodzynek, skórki pomarańczowej i odrobiny rumu. Obowiązkowym dopełnieniem specjału jest sos czekoladowy.