WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Gulasz, bogracz i langosze. 10 specjałów kuchni węgierskiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Smakowita podróż

Obraz
© 123RF

"Polak, Węgier, dwa bratanki…" – głosi znane porzekadło, które bardzo sprawdza się na niwie kulinarnej. W naszym kraju nie brakuje bowiem miłośników lecza czy gulaszu. Jednak kuchnia węgierska oferuje znacznie więcej ciekawych przysmaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Gulasz węgierski

Obraz
© 123RF

Bez wątpienia węgierska potrawa narodowa, która narodziła się w chatach pasterzy. Początkowo były to po prostu kawałki mięsa, usmażone na słoninie z posiekaną cebulą. Dopiero pojawienie się w Europie papryki nadało gulaszowi cenionego do dzisiaj charakteru. Papryka, zarówno świeża, jak i sproszkowana, stanowi obowiązkowy składnik tego dania, do przygotowania którego można wykorzystać różne rodzaje mięsa: wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, a nawet rybę. Zwykle pojawiają się w nim również grzyby, pomidory i ziemniaki.

/ 11Bogracz

Obraz
© 123RF

Pyszna i sycąca potrawa jednogarnkowa, która tradycyjnie powinna być przyrządzana w żeliwnym kociołku, rozszerzającym się ku górze. Obowiązkowym składnikiem bogracza jest podsmażone na smalcu mięso wołowe, długo duszone z pomidorami i papryką. Specjał serwuje się zwykle z czipetkami, czyli malutkimi kluseczkami podobnymi do zacierek, przygotowywanymi z ciasta makaronowego.

/ 11Halaszle

Obraz
© 123RF

Bazą tej pysznej zupy jest mięso ryb słodkowodnych (najlepiej karpia lub suma), gotowane z dużą ilością cebuli, papryki i pomidorów. Taką potrawę można zjeść w wielu węgierskich restauracjach, a dumą każdego tamtejszego kucharza jest tak umiejętne sprawienie ryb, by w halaszle nie udało się znaleźć nawet jednej ości.

/ 11Leczo

Obraz
© 123RF

Potrawa bardzo popularna także w Polsce, choć nasza wersja trochę różni się od węgierskiej, w której pomidory i papryka duszone są zwykle na smalcu, z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, a następnie doprawione papryką w proszku. Smak dania często wzbogaca się pokrojoną w kostkę cukinią. Niekiedy dodaje się do niego także ziemniaki czy kalafiora. W sezonie jesienno-zimowym obowiązkowa jest również "wkładka mięsna", czyli podsmażony boczek lub wędzona kiełbasa.

/ 11Samloi teszta

Obraz
© 123RF

Węgierska kuchnia pachnie papryką i pomidorami, ale nasi bratankowie chętnie sięgają również po słodkości. Jednym z ulubionych tamtejszych deserów jest samloi teszta. Za tą egzotyczne brzmiącą nazwą kryje się pokruszona babka piaskowa, obficie skropiona rumem, przykryta świeżymi owocami i bitą śmietaną, posypana czekoladą, a następnie schłodzona.

/ 11Paprykarz

Obraz
© 123RF

W Polsce ta nazwa kojarzy się przede wszystkim z konserwą, w której kryje się zmielone mięso rybie, ryż, cebula, koncentrat pomidorowy i olej roślinny. Na Węgrzech paprykarz to rodzaj gulaszu przyrządzanego zwykle z baraniny, cielęciny lub drobiu. Mięso obficie posypuje się sproszkowaną papryką i dusi z podsmażoną cebulą, na następnie wzbogaca solidną porcją śmietany.

/ 11Pogacze

Obraz
© 123RF

Wytrawne ciasteczka, które na Węgrzech są ulubioną przekąską do piwa lub wina. Pogacze pojawiają się zwykle na każdej większej uroczystości, przede wszystkim na weselach. Istnieje wiele odmian tego specjału, mogą być przyrządzane z ziemniaków lub ciasta drożdżowego, z dodatkiem twarogu, boczku albo cebulki. Najlepiej smakują podawane ze skwarkami.

/ 11Langosz

Obraz
© 123RF

Placek smażony na głębokim oleju, a jego podstawowymi składnikami są: mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosz znakomicie smakuje zarówno z masłem czosnkowym, tartym serem żółtym czy szynką, jak i śmietaną z cukrem.

10 / 11Naleśniki Gundel

Obraz
© 123RF

Propozycja dla łasuchów, wymyślona przez Karola Gundela, właściciela legendarnej budapesztańskiej restauracji. Cały sekret tego dania polega na farszu, przygotowanym z orzechów włoskich, słodkiej śmietanki, cukru pudru, rodzynek, skórki pomarańczowej i odrobiny rumu. Obowiązkowym dopełnieniem specjału jest sos czekoladowy.

11 / 11Tort Dobosa

Obraz
© 123RF

Słodki przysmak stworzony przez znanego budapesztańskiego cukiernika Józsefa Dobosa, w okresie największego rozkwitu Austro-Węgier ceniony także w Wiedniu, Bratysławie czy Krakowie. Warstwy biszkoptowego ciasta przełożone są kremem maślano-czekoladowym, a zwieńczenie tortu stanowi warstwa karmelu.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad