Paprykarz
- - 2 pałki kurczaka
- - łyżka mąki
- - 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- - szczypta czarnego pieprzu
- - 1 mała cebula
- - oleju do smażenia
- - 1/2 puszki mieszanki macedońskiej Bonduelle
- - 1 pomarańczowa papryka
- - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- - 1 łyżka pikantnego ketchupu
- - 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wymieszać mąkę, pieprz, przypawę do gyrosa i paprykę w proszku. Każdą porcję kurczaka dokładnie obtoczyć w mieszance. Usmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju, rumieniąc ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dorzucić posiekaną cebulę, całość zasmażyć, uważając, żeby cebula tylko się zeszkliła i wszystko przerzucić do rondla z grubym dnem. Mięso w rondlu podlać kilkoma łyżkami przegotowanej wody i dusić na niewielkim ogniu. Po 10 minutach dodać koncentrat, ketchup, odsączoną mieszankę macedońską i pokrojoną w paski paprykę. Gdy składniki zmiękną, dodać jogurt i ewentualnie doprawić do smaku. Sos gotować ok. 3 minuty na małym ogniu.
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze