Trwa ładowanie...
24-03-2016 15:19

Grzegorz Łapanowski poleca przepis na faszerowane jajka

Jajka obowiązkowo pojawiają się w święconce w postaci pisanek, a następnie podczas śniadania w Wielką Niedzielę, obrane, pokrojone i ozdobione chrzanem lub majonezem. Przy okazji odwiedzin w warszawskim Food Lab Studio, porozmawialiśmy z szefem kuchni Grzegorzem Łapanowskim na temat tego owalnego symbolu życia i świąt wielkanocnych.

Grzegorz Łapanowski poleca przepis na faszerowane jajkaŹródło: Shutterstock
d2hhaum
d2hhaum

Popularnością przewyższają drożdżową babę, żur, mazurki, rzeżuchę czy białą kiełbasę. Jajka obowiązkowo pojawiają się w święconce w postaci pisanek, a następnie podczas śniadania w Wielką Niedzielę, obrane, pokrojone i ozdobione chrzanem lub majonezem. Przy okazji odwiedzin w warszawskim Food Lab Studio, porozmawialiśmy z szefem kuchni Grzegorzem Łapanowskim na temat tego owalnego symbolu życia i świąt wielkanocnych.

WP: : Kurze, przepiórcze, a może strusie? Czy jajeczne przyzwyczajenia wciąż są takie same czy Polacy szukają nowinek na Wielkanoc?

Grzegorz Łapanowski: Perlicze! (Śmiech). Tak naprawdę to jest oczywiste, że jesteśmy największym konsumentem jaj kurzych i będziemy. Ciekawie się ta jajeczna półka zmienia, bo sprzed pięciu czy dziesięciu lat ja pamiętam ten rynek, gdzie właściwie nie istniało takie coś, jak jajko z numerem "0" albo "1" - przynajmniej w takiej powszechnej, społecznej świadomości. Dzisiaj coraz więcej się o tym mówi i ten segment na pewno zajmuje o wiele istotniejsze miejsce niż jeszcze parę lat temu. Zwracamy uwagę, czy to są jajka ekologiczne, z wolnego chowu, jaja klatkowe czy jaja produkowane masowo na farmach. To jest jeden aspekt.

Z drugiej strony trochę zaczynamy eksperymentować i faktycznie przepiórcze jajka dzisiaj są już w większości sklepów. Strusie ze względu na cenę, siłą rzeczy nie będą atrakcyjnym produktem. To może być ciekawa szczypta egzotyki, dostępnej w Polsce, ale ponad 50 złotych za sztukę to jest jednak sporo. Inna sprawa, że jedno jajo strusia to jest ekwiwalent około trzydziestu jajek kurzych. Perlicze jaja albo kacze, tudzież gęsie, które są absolutnie pyszne i które uwielbiają smakosze, są jajami mało dostępnymi i myślę, że też taki brak zaufania do jakości produktów spożywczych sprawia, że niekoniecznie chcemy z nimi eksperymentować. Jajko jest oczywiście ważnym elementem naszego wielkanocnego stołu i myślę, że w tej dziedzinie niewiele się zmieni.

d2hhaum

WP: : Klasyczne wersje czy jajeczne eksperymenty. Jakie przepisy pana zdaniem królować będą w propozycjach na wielkanocne śniadanie?

Grzegorz Łapanowski: Moim zdaniem przede wszystkim jaja to jest tradycja, a w zestawie jajo z majonezem nie ma absolutnie nic złego, i pewnie w takiej wersji będzie u większości z nas w domu. To jest w ogóle ciekawe, że bardzo poszukujemy i jest takie olbrzymie parcie na to, aby robić rzeczy nowe, zaskakujące i innowacyjne. A tak naprawdę większość z nas ma przede wszystkim chyba tęsknotę za domem i za tym, aby wrócić do babci, do mamy i zjeść coś, co znamy od lat.

Szczerze mówiąc świąteczny okres nie do końca jest czasem eksperymentów. Jak sobie pomyślę, co zjadłbym z jajka, to najchętniej zjadłbym jajko faszerowane, które robi moja mama. Obowiązkowo z drobno posiekanymi pieczarkami, cebulą, natką pietruszki, z utartym żółtkiem, bułką tartą i smażone na maśle, a potem dopiekane w piekarniku. Takie lubię najbardziej.

Oczywiście, że dobre jest jajko gotowane w koszulce albo ciekawy smak ma jajko gotowane długo w niskiej temperaturze w 64 stopniach przez godzinę dwadzieścia, tylko to wszystko są rzeczy, które fajnie jest raz spróbować. Ale tak na dobrą sprawę najchętniej i tak wrócimy do tego śniadaniowego jajka gotowanego na miękko, ze szczyptą soli i szczypiorkiem. Do gotowanego jajka, do którego dodamy odrobinę majonezu i np. wędzonego łososia. Wydaje mi się, że z tradycji warto jest być dumnym i nie zawsze się silić na eksperymenty, tylko raczej sięgać po to, co lubimy.

d2hhaum

Rozmawiała Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj