Gruszki zapiekane w śmietance z wanilią
Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania - w tym aromatyczne deser.
Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii. Andrzej Polan to prawdziwy kucharz z pasją i mimo kontuzji przygotował pyszne i aromatyczne dania. Szczególnie warto skusić się na deser z zapiekanymi gruszkami.
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mleko łączymy ze śmietanką, wanilią, cukrem, jajkami, solą. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki. Układamy na blaszce, pomiędzy kładziemy kawałki chałki i zalewamy wszystko sosem ze śmietanki. Posypujemy żurawiną i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 180 stopni na około 30 minut. Ciasto podajemy ze śmietanką ubitą z cukrem wanilinowym.