Trwa ładowanie...
deser
21-11-2016 12:51

Gruszki zapiekane w śmietance z wanilią

Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania - w tym aromatyczne deser.

d3vq4ea
d3vq4ea

Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii. Andrzej Polan to prawdziwy kucharz z pasją i mimo kontuzji przygotował pyszne i aromatyczne dania. Szczególnie warto skusić się na deser z zapiekanymi gruszkami.

Składniki:
pół szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
250 ml śmietanki 30 proc.
chałka lub ciasto drożdżowe
100 g suszonej żurawiny
cukier wanilinowy
pół szklanki cukru
250 ml mleka
2 laski wanilii
6 gruszek
4 jajka
masło
sól

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mleko łączymy ze śmietanką, wanilią, cukrem, jajkami, solą. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki. Układamy na blaszce, pomiędzy kładziemy kawałki chałki i zalewamy wszystko sosem ze śmietanki. Posypujemy żurawiną i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 180 stopni na około 30 minut. Ciasto podajemy ze śmietanką ubitą z cukrem wanilinowym.

d3vq4ea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vq4ea
Więcej tematów