Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Jednym z najbardziej niedocenianych suszonych owoców jest gruszka suszona. To nie tylko smaczna przekąska – gruszka suszona to też źródło jodu, potasu i magnezu.

Gruszka suszona to jedna z najsmaczniejszych przekąsek
Źródło zdjęć: © pixabay.com/szjeno09190 | szjeno09190
Tomasz Karkuć

Gruszka suszona rzadko jest sprzedawana w sklepach. Specjały takie jak suszone śliwki czy suszone rodzynki są dostępne w zasadzie wszędzie, natomiast żeby znaleźć suszone gruszki, trzeba odwiedzić naprawdę dobrze zaopatrzony market. Najlepiej, jeśli w swojej okolicy mamy specjalistyczny sklep z bakaliami lub straganik, na którym sprzedawane są suszone owoce – w takich miejscach na pewno dostaniemy gruszkę suszoną.

Gruszka suszona – jak suszyć gruszki?

Gruszki suszone dostępne w sklepach są zazwyczaj konserwowane dwutlenkiem siarki, który nie wpływa zbyt korzystnie na nasz organizm. Dlatego warto pokusić się o samodzielne suszenie gruszek. Zwłaszcza, że gruszka suszona to jedna z najprostszych zdrowych przekąsek do zrobienia.

Warto jednak pamiętać, że gruszki do suszenia powinny być twarde, niepoobijane. Świeże gruszki musimy pokroić na mniejsze kawałki i wykroić gniazda z nasionami. Gruszki nie powinny być w piekarniku poddane zbyt wysokiej temperaturze, gdyż zamiast gruszki suszonej otrzymamy kawałek chrustu.

Jeśli chodzi o odmiany gruszek, większość z nich powinna doskonale smakować również w postaci gruszki suszonej. Nieważne, czy wybierzemy gruszkę Klapsę czy gruszkę Konferencję – oba rodzaje gruszek są słodkie, zdrowe, a poddane obróbce termicznej dalej będą smakować świetnie. Można także trochę poeksperymentować i sprawdzić, jak smakuje suszona gruszka Nashi, czyli azjatycka odmiana gruszki.

Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni

Gruszka suszona to przede wszystkim świetna przekąska, polecana szczególnie osobom uzależnionym od słodyczy. Suszona gruszka jest słodka, a przy tym znacznie mniej kaloryczna od słodyczy ze sklepu, więc szybko powinniśmy polubić smak gruszki suszonej.

Gruszka suszona to także jeden z najważniejszych składników kompotu z suszu. Niestety dla większości z nas kompot z suszu to jedynie wigilijny napój, który pijemy zwykle ten jeden raz w roku ze względu na tradycję. Tymczasem warto pić kompot z suszonych owoców częściej, szczególnie z dodatkiem gruszki suszonej, która sprawi, że smak kompotu suszonego nie będzie mdły.

Podobnie jak inne bakalie, gruszka suszona może być również śmiało dodawana do ciast i innych deserów. W tym względzie również nie doceniamy gruszki suszonej, która z powodzeniem może być zamiennikiem np. suszonej moreli. Jeśli chodzi o suszone owoce, w kuchni zwykle ograniczamy się do rodzynek, a przecież właściwości gruszki suszonej są takie same – suszona gruszka dodaje potrawom głównie słodyczy.

Gruszka suszona – wartości odżywcze

To, o czym należy pamiętać, sięgając po suszoną gruszkę, jest znaczna kaloryczność gruszki suszonej. W 100 gramach suszonej gruszki jest aż 329 kcal. Kalorie w gruszce suszonej biorą się stąd, że gruszka suszona ma w sobie dużo mniej wody niż świeża gruszka. Krótko mówiąc, gruszka suszona jest bardziej sycąca, a mniej orzeźwiająca.

Gruszka suszona zawiera w znacznych ilościach cenny potas oraz magnez. Ponadto suszone gruszki korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, który jest przez nie odkwaszany. Gruszka suszona to także źródło jodu, który pomaga w walce z niedoczynnością tarczczycy.

Gruszka suszona - przepisy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz