Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Jednym z najbardziej niedocenianych suszonych owoców jest gruszka suszona. To nie tylko smaczna przekąska – gruszka suszona to też źródło jodu, potasu i magnezu.

Gruszka suszona to jedna z najsmaczniejszych przekąsek
Źródło zdjęć: © pixabay.com/szjeno09190 | szjeno09190
Tomasz Karkuć

Gruszka suszona rzadko jest sprzedawana w sklepach. Specjały takie jak suszone śliwki czy suszone rodzynki są dostępne w zasadzie wszędzie, natomiast żeby znaleźć suszone gruszki, trzeba odwiedzić naprawdę dobrze zaopatrzony market. Najlepiej, jeśli w swojej okolicy mamy specjalistyczny sklep z bakaliami lub straganik, na którym sprzedawane są suszone owoce – w takich miejscach na pewno dostaniemy gruszkę suszoną.

Gruszka suszona – jak suszyć gruszki?

Gruszki suszone dostępne w sklepach są zazwyczaj konserwowane dwutlenkiem siarki, który nie wpływa zbyt korzystnie na nasz organizm. Dlatego warto pokusić się o samodzielne suszenie gruszek. Zwłaszcza, że gruszka suszona to jedna z najprostszych zdrowych przekąsek do zrobienia.

Warto jednak pamiętać, że gruszki do suszenia powinny być twarde, niepoobijane. Świeże gruszki musimy pokroić na mniejsze kawałki i wykroić gniazda z nasionami. Gruszki nie powinny być w piekarniku poddane zbyt wysokiej temperaturze, gdyż zamiast gruszki suszonej otrzymamy kawałek chrustu.

Jeśli chodzi o odmiany gruszek, większość z nich powinna doskonale smakować również w postaci gruszki suszonej. Nieważne, czy wybierzemy gruszkę Klapsę czy gruszkę Konferencję – oba rodzaje gruszek są słodkie, zdrowe, a poddane obróbce termicznej dalej będą smakować świetnie. Można także trochę poeksperymentować i sprawdzić, jak smakuje suszona gruszka Nashi, czyli azjatycka odmiana gruszki.

Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni

Gruszka suszona to przede wszystkim świetna przekąska, polecana szczególnie osobom uzależnionym od słodyczy. Suszona gruszka jest słodka, a przy tym znacznie mniej kaloryczna od słodyczy ze sklepu, więc szybko powinniśmy polubić smak gruszki suszonej.

Gruszka suszona to także jeden z najważniejszych składników kompotu z suszu. Niestety dla większości z nas kompot z suszu to jedynie wigilijny napój, który pijemy zwykle ten jeden raz w roku ze względu na tradycję. Tymczasem warto pić kompot z suszonych owoców częściej, szczególnie z dodatkiem gruszki suszonej, która sprawi, że smak kompotu suszonego nie będzie mdły.

Podobnie jak inne bakalie, gruszka suszona może być również śmiało dodawana do ciast i innych deserów. W tym względzie również nie doceniamy gruszki suszonej, która z powodzeniem może być zamiennikiem np. suszonej moreli. Jeśli chodzi o suszone owoce, w kuchni zwykle ograniczamy się do rodzynek, a przecież właściwości gruszki suszonej są takie same – suszona gruszka dodaje potrawom głównie słodyczy.

Gruszka suszona – wartości odżywcze

To, o czym należy pamiętać, sięgając po suszoną gruszkę, jest znaczna kaloryczność gruszki suszonej. W 100 gramach suszonej gruszki jest aż 329 kcal. Kalorie w gruszce suszonej biorą się stąd, że gruszka suszona ma w sobie dużo mniej wody niż świeża gruszka. Krótko mówiąc, gruszka suszona jest bardziej sycąca, a mniej orzeźwiająca.

Gruszka suszona zawiera w znacznych ilościach cenny potas oraz magnez. Ponadto suszone gruszki korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, który jest przez nie odkwaszany. Gruszka suszona to także źródło jodu, który pomaga w walce z niedoczynnością tarczczycy.

Gruszka suszona - przepisy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia