WAŻNE
TERAZ

Straż Graniczna zatrzymała kolejne osoby. Nowe dane

Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Jednym z najbardziej niedocenianych suszonych owoców jest gruszka suszona. To nie tylko smaczna przekąska – gruszka suszona to też źródło jodu, potasu i magnezu.

Gruszka suszona to jedna z najsmaczniejszych przekąsek
Źródło zdjęć: © pixabay.com/szjeno09190 | szjeno09190
Tomasz Karkuć

Gruszka suszona rzadko jest sprzedawana w sklepach. Specjały takie jak suszone śliwki czy suszone rodzynki są dostępne w zasadzie wszędzie, natomiast żeby znaleźć suszone gruszki, trzeba odwiedzić naprawdę dobrze zaopatrzony market. Najlepiej, jeśli w swojej okolicy mamy specjalistyczny sklep z bakaliami lub straganik, na którym sprzedawane są suszone owoce – w takich miejscach na pewno dostaniemy gruszkę suszoną.

Gruszka suszona – jak suszyć gruszki?

Gruszki suszone dostępne w sklepach są zazwyczaj konserwowane dwutlenkiem siarki, który nie wpływa zbyt korzystnie na nasz organizm. Dlatego warto pokusić się o samodzielne suszenie gruszek. Zwłaszcza, że gruszka suszona to jedna z najprostszych zdrowych przekąsek do zrobienia.

Warto jednak pamiętać, że gruszki do suszenia powinny być twarde, niepoobijane. Świeże gruszki musimy pokroić na mniejsze kawałki i wykroić gniazda z nasionami. Gruszki nie powinny być w piekarniku poddane zbyt wysokiej temperaturze, gdyż zamiast gruszki suszonej otrzymamy kawałek chrustu.

Jeśli chodzi o odmiany gruszek, większość z nich powinna doskonale smakować również w postaci gruszki suszonej. Nieważne, czy wybierzemy gruszkę Klapsę czy gruszkę Konferencję – oba rodzaje gruszek są słodkie, zdrowe, a poddane obróbce termicznej dalej będą smakować świetnie. Można także trochę poeksperymentować i sprawdzić, jak smakuje suszona gruszka Nashi, czyli azjatycka odmiana gruszki.

Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni

Gruszka suszona to przede wszystkim świetna przekąska, polecana szczególnie osobom uzależnionym od słodyczy. Suszona gruszka jest słodka, a przy tym znacznie mniej kaloryczna od słodyczy ze sklepu, więc szybko powinniśmy polubić smak gruszki suszonej.

Gruszka suszona to także jeden z najważniejszych składników kompotu z suszu. Niestety dla większości z nas kompot z suszu to jedynie wigilijny napój, który pijemy zwykle ten jeden raz w roku ze względu na tradycję. Tymczasem warto pić kompot z suszonych owoców częściej, szczególnie z dodatkiem gruszki suszonej, która sprawi, że smak kompotu suszonego nie będzie mdły.

Podobnie jak inne bakalie, gruszka suszona może być również śmiało dodawana do ciast i innych deserów. W tym względzie również nie doceniamy gruszki suszonej, która z powodzeniem może być zamiennikiem np. suszonej moreli. Jeśli chodzi o suszone owoce, w kuchni zwykle ograniczamy się do rodzynek, a przecież właściwości gruszki suszonej są takie same – suszona gruszka dodaje potrawom głównie słodyczy.

Gruszka suszona – wartości odżywcze

To, o czym należy pamiętać, sięgając po suszoną gruszkę, jest znaczna kaloryczność gruszki suszonej. W 100 gramach suszonej gruszki jest aż 329 kcal. Kalorie w gruszce suszonej biorą się stąd, że gruszka suszona ma w sobie dużo mniej wody niż świeża gruszka. Krótko mówiąc, gruszka suszona jest bardziej sycąca, a mniej orzeźwiająca.

Gruszka suszona zawiera w znacznych ilościach cenny potas oraz magnez. Ponadto suszone gruszki korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy, który jest przez nie odkwaszany. Gruszka suszona to także źródło jodu, który pomaga w walce z niedoczynnością tarczczycy.

Gruszka suszona - przepisy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki