Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze
Jednym z najbardziej niedocenianych suszonych owoców jest gruszka suszona. To nie tylko smaczna przekąska – gruszka suszona to też źródło jodu, potasu i magnezu.
Gruszka suszona rzadko jest sprzedawana w sklepach. Specjały takie jak suszone śliwki czy suszone rodzynki są dostępne w zasadzie wszędzie, natomiast żeby znaleźć suszone gruszki, trzeba odwiedzić naprawdę dobrze zaopatrzony market. Najlepiej, jeśli w swojej okolicy mamy specjalistyczny sklep z bakaliami lub straganik, na którym sprzedawane są suszone owoce – w takich miejscach na pewno dostaniemy gruszkę suszoną.
Gruszka suszona – jak suszyć gruszki?
Gruszki suszone dostępne w sklepach są zazwyczaj konserwowane dwutlenkiem siarki, który nie wpływa zbyt korzystnie na nasz organizm. Dlatego warto pokusić się o samodzielne suszenie gruszek. Zwłaszcza, że gruszka suszona to jedna z najprostszych zdrowych przekąsek do zrobienia.
Jeśli chodzi o odmiany gruszek, większość z nich powinna doskonale smakować również w postaci gruszki suszonej. Nieważne, czy wybierzemy gruszkę Klapsę czy gruszkę Konferencję – oba rodzaje gruszek są słodkie, zdrowe, a poddane obróbce termicznej dalej będą smakować świetnie. Można także trochę poeksperymentować i sprawdzić, jak smakuje suszona gruszka Nashi, czyli azjatycka odmiana gruszki.
Gruszka suszona – zastosowanie w kuchni
Gruszka suszona to przede wszystkim świetna przekąska, polecana szczególnie osobom uzależnionym od słodyczy. Suszona gruszka jest słodka, a przy tym znacznie mniej kaloryczna od słodyczy ze sklepu, więc szybko powinniśmy polubić smak gruszki suszonej.
Gruszka suszona to także jeden z najważniejszych składników kompotu z suszu. Niestety dla większości z nas kompot z suszu to jedynie wigilijny napój, który pijemy zwykle ten jeden raz w roku ze względu na tradycję. Tymczasem warto pić kompot z suszonych owoców częściej, szczególnie z dodatkiem gruszki suszonej, która sprawi, że smak kompotu suszonego nie będzie mdły.
Podobnie jak inne bakalie, gruszka suszona może być również śmiało dodawana do ciast i innych deserów. W tym względzie również nie doceniamy gruszki suszonej, która z powodzeniem może być zamiennikiem np. suszonej moreli. Jeśli chodzi o suszone owoce, w kuchni zwykle ograniczamy się do rodzynek, a przecież właściwości gruszki suszonej są takie same – suszona gruszka dodaje potrawom głównie słodyczy.
Gruszka suszona – wartości odżywcze
To, o czym należy pamiętać, sięgając po suszoną gruszkę, jest znaczna kaloryczność gruszki suszonej. W 100 gramach suszonej gruszki jest aż 329 kcal. Kalorie w gruszce suszonej biorą się stąd, że gruszka suszona ma w sobie dużo mniej wody niż świeża gruszka. Krótko mówiąc, gruszka suszona jest bardziej sycąca, a mniej orzeźwiająca.