Trwa ładowanie...
d46pna1
d46pna1
Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Potrawy z grilla mogą być zdrowe pod warunkiem, że wiemy, jak je odpowiednio przyrządzić. Kuba Jankowski wyjaśnia na czym polega bezpieczne...

Potrawy z grilla są zdrowe bo nie Rozwiń

Transkrypcja:

Potrawy z grilla są zdrowe bo nie są Przygotowywane na tłuszczu a wręcz wytapianiu się z tego szkodliwego tłuszczu Podgłośnij popularny mit Okazuje się że To nie do końca Zamknij ewangelie są procesem może od tego trzeba było by zacząć A tak naprawdę to co Co Polacy robią zgubiłem rzeczywiście się troszkę miesza i rzeczy Bycie przestawili jest niezbyt dobrze osławiony Na początek powinniśmy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje grill u mamy grill gazowy grill elektryczny No i co Grille Gdzie możemy przygotować się naprawdę dobry i zdrowy posiłek Oraz najpopularniejszy Polski Ogórkach Grill opalany Węglem To jest też mój Grill Grillowanie zaczynamy od rozpalenia naszej Tego grilla I to jest pierwszy moment gdzie czeka na nas niebezpieczeństwo Mianowicie Podpałka Jest jej wiele rodzajów Płynie w żelu biała parafinowa akrylowa Czy też taka Ekologiczna w brykiecie gdzie producent zapewnia że jest wykonana z surowców mineralnych I z drewna a właściwie z tego co Zostało Tak naprawdę Zdaniem Niestety iść Żadna tego typu podpałka nie jest do końca dla nas Bezpieczna Wobec tego w jaki Rozpalić grill Na pewno nie gotowy podpałki tak wszelkiego typu płyny w tym Chinach naprawdę bezpieczniejszy byłby Przykład spirytus tak albo w tym dlatego że no to jest substancja która jest bardziej naturalna niż podpałka która nawet pa Pachnie takim tak no Sztuczne sztuczne mi to przechodzi niestety do do jedzenia A tak naprawdę no trochę cierpliwości Bo właściwie podmuch wiatru albo właśnie tak po podmuchami na tego grilla i Oczywiście jeżeli mamy węgiel drzewny No to też się rozpali nawet Tylko raz miałem Budowy drzewo takie Simple I ten To nie było dobre Bob Ross Prostu się Nawdychałem tego imię Myślałem że jestem Lubisz będę drewna na przykład bo to też możemy sobie tam jakieś drewna dorzucić No to nie używamy na przykład Drzew Iglastych tak pożyczyć Ta żywica która się też Też pani też jest niezły Korzystna do anulowania Po co miałem te wszystkie Substancje lotne też Bo przychodzą do Do żywienia czyli takie drewno który się nadaje też do wędzenia I teraz najważniejsze Pamiętajcie podpałka służy tylko do rozpalenia naszego paliwa w tym kontekście Węgla dopiero wtedy kiedy ona się wypali będziemy mogli położyć na ruszt Jedzenie w innym wypadku Wszystkie substancje chemiczne które znajdują się Wielu podpałka Przedostają się Do naszego jedzenia A tego byś mi Proszę oddasz fartucha Sytuacji że kropelka to Pysznego kawałka mięsa Który zaraz zjemy Kabina rozżarzony węgiel To z kolei prowadzi do Produkt Dymu zawierającego rakot Kurcze dioksyny Będę później Siedząc obok Grilla wdychamy A także ten dym oblepia jedzenie które zamierzamy Spożyć Aby nie dopuścić do tej niebezpiecznej Sytuacji Zminimalizować ryzyko wchłonięcia dioksyn Najlepiej jest grillować na takich Aluminiowych Jeśli chodzi o sam proces Smażenia to nie powinniśmy jedzenia Smażyć bez po Pośrednio w ogniu Ani Kilka milimetrów Nad nim Cała obróbka termiczna jedzenia polega na podgrzewaniu go ciepłym Powietrzem tak jak to Dzieje się u was w domu na przykład W piekarniku dlatego jedzenie trzymamy słuszna Rozżarzonym Węgle Malibu h&m Płomieniami Gdybyśmy jednak takie jedzenie włożyli Bezpośredni do ognia Na przykład dajmy na to karkówkę Mogłoby się okazać że zewnątrz Zarumienię Może nawet Czarne chrupiąca A z kolei w środku Byłaby Na wpół surowa Zjedzenie z kolei takiego mięsa Jest bardzo Co do samego pokarmu każdy ma swojego faworyta Mogą to być kiełbaski Golonka kaszanka Żeberka A najlepiej wszystko Suto podlane alkoholem Tak naprawdę to Najgorsze połączenie dla naszego organizmu Jakie wobec tego mamy Zdrowsze Ale równie pyszny Alternatywy Na pewno mięso nie mięso dobrze byłoby wspomnieć o grillowaniu ryb bo to jest bardzo wiesz Ten produkt jeżeli chodzi o to ile ma nie tylko wybieramy oczywiście Ryby otwartym jeśli wiadomo że nie bierzemy wtedy paluszków rybnych który wypełnia są albo nie bierzemy Mrożone tylko rzeczywiście najlepiej rybę w całości każde warzywa jak nam tylko przyjdą do głowy niekoniecznie bym polecał a tutaj A jeżeli chodzi o grillowanie na przykład z surowych ziemniaków albo batatów czyli takich Z białych warzyw Dlatego że jeżeli wrócimy na zbyt wysoką temperaturę na to tam się znowu wracamy do tych substancji o czym Oczywiście niekorzystnych Będą nam się Wycierałem akrylamidy czyli takie substancje które też są rakotwórcze Podsumowując potrawy z grilla mogą być zdrowe pod warunkiem Że wiemy jak je przygotować A o tym Wiecie już Z naszego materiału a mi nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam Smacznego
d46pna1
d46pna1
Więcej tematów