Szybki deser bez pieczenia wygląda lepiej niż z cukierni. Ciasto Poduszki Tereski podbija polskie stoły
Domowych słodkości w takim wydaniu nie możesz przegapić. Dosłownie zapierają dech w piersiach. Tym bardziej że przygotujesz je bez pomocy piekarnika. A jak dodamy do tego jeszcze niesamowitą kombinację smakową, to mamy to. Przepis idealny, który sprawdzi się świetnie na każdą okazję. Listę składników na ciasto Poduszki Tereski znajdziesz poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo z dokładną instrukcją.
Składniki:
- 100 g biszkoptów podłużnych,
- 300 g herbatników kakaowych,
- 500 g mascarpone,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 1 opakowanie masy krówkowej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie śmietan fix,
- 100 g mlecznej czekolady.
O czym warto pamiętać:
- Pracując nad masą, zadbaj o to, aby śmietanka i mascarpone były dobrze schłodzone. Tylko wtedy w szybki i prosty sposób przygotujesz idealnie puszysty i gęsty krem.
- Jak złożyć ciasto? Na spodzie formy zabezpieczonej papierem do pieczenia, ułóż spód z kakaowych herbatników. Na ciasteczkach rozprowadź połowę kremu, po czym przykryj go kolejnym poziomem herbatników.
- Dodaj masę krówkową i ponownie wypełnij formę herbatnikami. Nie zapomnij o kolejnej porcji kremu. Na wierzchu ułóż podłużne biszkopty namoczone delikatnie w mleku. Dzięki temu trikowi ostatni dodatek stanie się w mgnieniu oka idealnie mięciutki jak prawdziwa poduszka.
- Deser na koniec udekoruj przy pomocy roztopionej mlecznej czekolady, tworząc wzorek. Do tego zadania przyda się łyżka.
- Ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki minimum na 5 godzin. Jeśli jest to możliwe, to najlepiej chłodzić je przez całą noc.
- Do przepisu użyliśmy formy o wymiarach 18x28 cm.