Nie lada gratka dla miłośników ziemniaków. W tym przepisie występują w 3 różnych wersjach
Tego jeszcze u nas nie było. W jednym przepisie przygotowaliśmy ziemniakami w 3 różnych wariantach. Każdy z nich ma coś ciekawego do zaoferowania. A to jeszcze nie koniec niespodzianek na dziś. Idealnym uzupełnieniem ziemniaczanego dania będzie gęsty farsz z wołowiną i sosem pomidorowym. Na uwagę zasługuje też sama forma podania. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na warstwę z talarków:
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- sól do smaku,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 2 duże ziemniaki.
Purée ziemniaczane:
- 50 g masła,
- 800 g ziemniaków,
- 3/4 szkl. mleka.
Placki ziemniaczane:
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 łyżka soli,
- 1/2 łyżki pieprzu,
- 1 jajko.
Farsz:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 g passaty pomidorowej,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 120 g tartej mozzarelli,
- 60 g boczku w plastrach, usmażonego na patelni,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Do każdego z wariantów należy przygotować po 3 porcje. Po złożeniu z farszem stworzą ziemniaczany tort.
- Farsz do tortu przygotuj na patelni. Po dodaniu wszystkich składników przykryj patelnię i duś mieszankę ok. 15 minut. Pamiętaj, farsz w finalnej wersji musi być gęsty i zwarty, aby konstrukcja całego tortu była w pełni stabilna.
- Następnie przygotuj ziemniaki w 3 odsłonach. Aby pociąć je w talarki, użyj mandoliny do warzyw. Dzięki kuchennemu gadżetowi zrobisz to w mgnieniu oka. Talarki powinny mieć grubość ok. 3 mm. Przy ich pomocy zrób okrąg o średnicy 24 cm, po czym wstaw go do rozgrzanego piekarnika wraz z dodatkami na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie zetrzyj ziemniaki na tarce na dużych oczkach do placków ziemniaczanych. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Następnie połącz z pozostałymi składnikami. Gotową mieszankę przełóż na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię o średnicy 24 cm. Uformuj dużego placka i smaż go na każdej stronie po kilka minut.
- Na koniec przygotuj ziemniaczane purée. Na tym etapie przyda się praska do ziemniaków. Część ziemniaków w kremowej postaci przełóż do rękawa cukierniczego, który ułatwi zdobienie tortu w wytrawnej wersji. Resztę wykorzystaj do rozsmarowania.
- Jak złożyć ziemniaczany tort? Z racji, że tort w całości musi jeszcze raz trafić do piekarnika, zrób go na spodzie formy do pieczenia. Na samym dole ma znaleźć się placek ziemniaczany. Na jego wierzchu rozsmaruj porcję ziemniaczanego purée. Następnie dodaj placek z ziemniaczanych talarków i przy pomocy rękawa cukierniczego zrób dekoracyjną obwódkę dookoła. Na koniec należy wypełnić powstałą lukę farszem z patelni.
- Powtórz cały proces dwukrotnie. Następnie na samej górze rozsyp mozzarellę i wstaw tort do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
- Upieczony tort udekoruj podsmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.