Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Nie lada gratka dla miłośników ziemniaków. W tym przepisie występują w 3 różnych wersjach

Tego jeszcze u nas nie było. W jednym przepisie przygotowaliśmy ziemniakami w 3 różnych wariantach. Każdy z nich ma coś ciekawego do zaoferowania. A to jeszcze nie koniec niespodzianek na dziś. Idealnym uzupełnieniem ziemniaczanego dania będzie gęsty farsz z wołowiną i sosem pomidorowym. Na uwagę zasługuje też sama forma podania. Dokładna instrukcja czeka w naszym wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na warstwę z talarków:

  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 duże ziemniaki.

Purée ziemniaczane:

  • 50 g masła,
  • 800 g ziemniaków,
  • 3/4 szkl. mleka.

Placki ziemniaczane:

  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 60 g boczku w plastrach, usmażonego na patelni,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  • Do każdego z wariantów należy przygotować po 3 porcje. Po złożeniu z farszem stworzą ziemniaczany tort.
  • Farsz do tortu przygotuj na patelni. Po dodaniu wszystkich składników przykryj patelnię i duś mieszankę ok. 15 minut. Pamiętaj, farsz w finalnej wersji musi być gęsty i zwarty, aby konstrukcja całego tortu była w pełni stabilna.
  • Następnie przygotuj ziemniaki w 3 odsłonach. Aby pociąć je w talarki, użyj mandoliny do warzyw. Dzięki kuchennemu gadżetowi zrobisz to w mgnieniu oka. Talarki powinny mieć grubość ok. 3 mm. Przy ich pomocy zrób okrąg o średnicy 24 cm, po czym wstaw go do rozgrzanego piekarnika wraz z dodatkami na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie zetrzyj ziemniaki na tarce na dużych oczkach do placków ziemniaczanych. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Następnie połącz z pozostałymi składnikami. Gotową mieszankę przełóż na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię o średnicy 24 cm. Uformuj dużego placka i smaż go na każdej stronie po kilka minut.
  • Na koniec przygotuj ziemniaczane purée. Na tym etapie przyda się praska do ziemniaków. Część ziemniaków w kremowej postaci przełóż do rękawa cukierniczego, który ułatwi zdobienie tortu w wytrawnej wersji. Resztę wykorzystaj do rozsmarowania.
  • Jak złożyć ziemniaczany tort? Z racji, że tort w całości musi jeszcze raz trafić do piekarnika, zrób go na spodzie formy do pieczenia. Na samym dole ma znaleźć się placek ziemniaczany. Na jego wierzchu rozsmaruj porcję ziemniaczanego purée. Następnie dodaj placek z ziemniaczanych talarków i przy pomocy rękawa cukierniczego zrób dekoracyjną obwódkę dookoła. Na koniec należy wypełnić powstałą lukę farszem z patelni.
  • Powtórz cały proces dwukrotnie. Następnie na samej górze rozsyp mozzarellę i wstaw tort do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
  • Upieczony tort udekoruj podsmażonym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Więcej wideo
Szybki deser bez pieczenia wygląda lepiej niż z cukierni. Ciasto Poduszki Tereski podbija polskie stołySzybki deser bez pieczenia wygląda lepiej niż z cukierni. Ciasto Poduszki Tereski podbija polskie stoły
Kiedy robię kurczaka w sosie porowym, nikogo nie trzeba namawiać do jedzeniaKiedy robię kurczaka w sosie porowym, nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia
Te minikanapki od razu przykuwają wzrok. Zaserwuj je w andrzejki i czekaj na oklaskiTe minikanapki od razu przykuwają wzrok. Zaserwuj je w andrzejki i czekaj na oklaski
Postaw na andrzejkowym stole sałatkę z chrupiącą koroną. Goście będą o niej mówić przez wiele miesięcyPostaw na andrzejkowym stole sałatkę z chrupiącą koroną. Goście będą o niej mówić przez wiele miesięcy
Ten sernik zrobisz bez pieczenia. Smakuje jak kultowy batonikTen sernik zrobisz bez pieczenia. Smakuje jak kultowy batonik
Ten deser zrobisz z tylko 5 składników. Na andrzejkowym stole prezentuje się przepięknieTen deser zrobisz z tylko 5 składników. Na andrzejkowym stole prezentuje się przepięknie
Robię kotleciki ze zdrowego mięsa i zapiekam z warzywami. A gdy przykrywam je ciastem, wywołują zachwytRobię kotleciki ze zdrowego mięsa i zapiekam z warzywami. A gdy przykrywam je ciastem, wywołują zachwyt
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata