Nazwa tego ciasta rozbawi wszystkich gości. A o smaku będą mówić przez miesiąc
Choć to ciasto warstwowe kolorami bardziej kojarzy się z zimową aurą, to tylko pozory. Tak naprawdę Pijany Kokos smakiem nawiązuje do wakacyjnego wypoczynku w tropikach. Jeśli więc brakuje ci lata, możesz przywołać je do swojej kuchni jeszcze dziś. Puszysty biszkopt z delikatnym kremem z dodatkiem wiórków kokosowych zrobi wrażenie na każdym, kto choć raz go spróbuje. Z racji na obecność alkoholu w przepisie, ciasto adresowane jest do pełnoletnich miłośników słodkości. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na biszkopt:
- 60 g budyniu śmietankowego,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru.
Poncz:
- 150 ml likieru kokosowego,
- 100 ml letniej wody.
Masa z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady,
- 350 ml śmietanki 36 proc.
Masa kokosowa:
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 500 g mascarpone,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 6 łyżek likieru kokosowego.
Do dekoracji:
- starta na tarce biała czekolada,
- wiórki kokosowe,
- świeże listki mięty.
O czym warto pamiętać:
- Masę na ciasto przelej do formy zabezpieczonej papierem do pieczenia jedynie na spodzie. W trakcie pieczenia wypiek bez problemu będzie mógł rosnąć ku górze.
- Ciasto wstaw do rozgrzanego do 165 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 35 minut.
- Po ostudzeniu przetnij wypiek na pół.
- W międzyczasie rozpuść kawałki białej czekolady w podgrzanej śmietance. Gotową mieszankę przykryj folią spożywczą i odstaw na bok.
- Przygotuj też krem z wiórkami kokosowymi, łącząc sukcesywnie potrzebne składniki.
- Nie zapomnij o ponczu, którym należy nasączyć ciasto. Dzięki tej prostej sztuczce wypiek zyska na smaku. Na pewno nie będzie też przesuszony.
- Jak złożyć ciasto Pijany Kokos? Na spodzie ma znaleźć się biszkopt nasączony ponczem. Następną warstwę zrób z masy z dodatkiem wiórków kokosowych. Puszystym kremem przykryj drugą częścią biszkopta. Nie zapomnij o nasączeniu i tego kawałka ciasta. Na wierzchu rozprowadź ubitą śmietankę z białą czekoladą. Powstałą konstrukcję udekoruj wiórkami kokosowymi i startą na tarce białą czekoladą.
- Na koniec wstaw domowy wypiek do lodówki minimum na 5 godzin. Jeśli jest to możliwe, ciasto powinno spędzić w lodówce całą noc.
- Pokrojony na mniejsze kawałki deser możesz udekorować dodatkowo świeżymi listkami mięty.
- Nasz biszkopt upiekliśmy w formie o wymiarach: 28x18 cm. Posłużyła nam ona również na dalszym etapie przepisu do złożenia ciasta w całość.