Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwii wodnej
Przepyszna sałatka z grillowanymi figami to propozycja na elegancką kolację. Zaspokoi podniebienia największych smakoszy, dodatkowo jest świetnym dodatkiem podczas grillowego weekendu majowego.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 120 g koziego serka śmietankowego
- ½ łyżeczki skórki z limonki organicznej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz
- 8 świeżych fig
- folia aluminiowa
Sałatka:
- 1 duży pęczek rukwi wodnej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przepis
Posiekać drobno orzechy. Wymieszać serek ze skórką limonki, oliwą z oliwek i kalifornijskimi orzechami włoskimi. Doprawić pieprzem.
Przepis
Opłukać figi i naciąć na krzyż. Wypełnić masą serową i lekko docisnąć krawędzie. Zawinąć każdą figę w folię aluminiową. Grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 6-8 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę.
Przepis
Rukiew wodną umyć, wypłukać, usunąć twarde łodygi. Wymieszać ocet z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać rukiew z marynatą. Odwinąć figi i ułożyć na rukwi.
Przepis
Rada: Smakują idealnie z grillowanymi kotletami jagnięcymi.