Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwii wodnej

Przepyszna sałatka z grillowanymi figami to propozycja na elegancką kolację. Zaspokoi podniebienia największych smakoszy, dodatkowo jest świetnym dodatkiem podczas grillowego weekendu majowego.

Grillowane figi orzechowe z sałatką z rukwi wodnejGrillowane figi orzechowe z sałatką z rukwi wodnej

Składniki

  • 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 120 g koziego serka śmietankowego
  • ½ łyżeczki skórki z limonki organicznej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 8 świeżych fig
  • folia aluminiowa

Sałatka:

  • 1 duży pęczek rukwi wodnej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Posiekać drobno orzechy. Wymieszać serek ze skórką limonki, oliwą z oliwek i kalifornijskimi orzechami włoskimi. Doprawić pieprzem.

Przepis

Opłukać figi i naciąć na krzyż. Wypełnić masą serową i lekko docisnąć krawędzie. Zawinąć każdą figę w folię aluminiową. Grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 6-8 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę.

Przepis

Rukiew wodną umyć, wypłukać, usunąć twarde łodygi. Wymieszać ocet z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Wymieszać rukiew z marynatą. Odwinąć figi i ułożyć na rukwi.

Przepis

Rada: Smakują idealnie z grillowanymi kotletami jagnięcymi.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości