Grillowane ciasto szpinakowe z miksem kiełbas

Sezon grillowy w pełni. Tym razem podajemy wam przepis z bloga "Moniki Smakołyki" na nietypowe wykorzystanie grillowanej kiełbasy. Alternatywą zawsze może być piekarnik.

Grillowane ciasto szpinakowe z miksem kiełbasGrillowane ciasto szpinakowe z miksem kiełbas

Składniki

  • ok. 400 g mąki do drożdżowych wypieków,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • ponadto: mąka do podsypania,
  • 3 kiełbasy (po 1 z każdego rodzaju) -Sokołów Grill Mix grillowy kiełbasa klasyczna, biała, z dodatkiem sera i papryki

Przepis

Do dużej miski (lub w malakserze) rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 100 g mąki, wlewamy wodę i całość dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.Szpinak bardzo drobno kroimy. Do zaczynu dodajemy sól, pieprz, olej, szpinak, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na miękkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, przykrywamy wilgotną, bawełnianą ścierką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Przepis

Z kiełbas ściągamy skórkę, kroimy po długości, a następnie w plastry.
Ciasto spłaszczamy, dodajemy kiełbasy i delikatnie zagniatamy. Kiełbasa powinna być rozłożona w całym cieście.Z ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto podsypujemy mąką.

Przepis

Na grillu rozgrzewamy kamień, następnie przekładamy na niego ciasto i grillujemy ok. 20 min. Najlepszy do tego będzie grill z pokrywą i wskazaną temp. Odpowiednia temp do grillowania ok. 200°C.
Ciasto można podzielić na mniejsze krążki i grillować partiami, czas w zależności od grubości ciasta.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce