Granita truskawkowa. Orzeźwiający deser w prostym przepisie

Truskawki to bardzo angielskie owoce. Angielskie, ale też rzymskie, bo uprawia się je intensywnie na wzgórzach otaczających Nemi – tak nazywa się jezioro wulkaniczne nieopodal letniej rezydencji papieża przy lotnisku Ciampino. Granita truskawkowa jest wprost przepyszna – zwłaszcza z górą bitej śmietany. Możesz przyrządzić ją w tradycyjny sposób (czyli zmiksować wszystkie składniki i otrzymaną mieszankę włożyć do zamrażarki), ale istnieje jeszcze jedno rozwiązanie: oszukańcza granita do zrobienia w 5 minut.

Granita truskawkowa. Orzeźwiający deser w prostym przepisieGranita truskawkowa. Orzeźwiający deser w prostym przepisie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 250 ml schłodzonej wody
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Do podania (opcjonalnie):

  • 150 ml śmietany kremówki ubitej lekko z łyżką drobnego cukru do wypieków

Przepis

  • Przed przystąpieniem do pracy umieść szklanki do deserów w zamrażarce i trzymaj je tam przez 20 minut.
  • Wrzuć truskawki do blendera, dodaj wodę i cukier, a potem miksuj całość do uzyskania lekko ziarnistej konsystencji.
  • Przelej granitę do schłodzonych szklanek i jeśli masz ochotę, udekoruj bitą śmietaną. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości