Drobiowe roladki z warzywami. W sam raz na obiad dla całej rodziny
Drobiowe roladki z papryką, ogórkiem kiszonym i żółtym serem. Doskonały pomysł na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z bloga Radość kipiąca uśmiechem.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 8 udek bez kości (takie mięso możemy kupić w sklepie)
- 1 papryka czerwona
- 2-3 kiszone ogórki
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- bazylia suszona
- kilka listków świeżej bazylii
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy. Każdy kawałek oprószamy sola, pieprzem i suszoną bazylią. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy mięso od wewnątrz.
- Paprykę, ogórki i ser kroimy w cienkie paseczki długości mięsa.
- Na każdym kawałku mięsa kładziemy po 2 paseczki ogórka, sera i papryki oraz po dwa, trzy listki świeżej bazylii.
- Mięso zwijamy w roladkę. Mocno ściskając, aby się nie rozpadła. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej (dosyć ciasno).
- Po wierzchu posypujemy dodatkowo suszoną bazylią. Przykrywamy folią aluminiową albo pokrywą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C. Pieczemy około 40-50 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl