Gotować jak jaskiniowiec

Dla neolitycznej rodziny sprzed 5 tys. lat świeżo złapany ptak, rzucony wprost na żar, byłby nie bardziej apetyczny niż dla nas. Z kolei Wikingowie smak suszonych ryb wzbogacali produktami zrabowanymi z najechanych wiosek - podaje serwis "New Scientist".

Gotować jak jaskiniowiec
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
5

Badanie ogólnych zwyczajów pokarmowych naszych przodków nie jest zbyt trudnym wzywaniem. Archeolodzy dysponują bogactwem szczątków naczyń, nie brakuje też obrazów jedzenia, przedstawianych przez starożytnych artystów. Trudniej jest ustalić, co dokładnie jedli dawni ludzie. Ciekawi tego naukowcy skazani są na analizę kości i zaschniętych resztek roślinnych, oblepiających fragmenty glinianych skorup. Wyjątkiem byli Rzymianie, którzy dość szczegółowo spisywali swoje przepisy, i wśród których żyli odpowiednicy dzisiejszych kucharzy - telewizyjnych gwiazd.

Rekonstrukcji niektórych "przepisów" dawnych ludzi podjęły się niedawno trzy duńskie archeolożki - Sabine Karg, Regula Steinhauser-Zimmermann i Imgard Bauer. Z przeróżnych archeologicznych źródeł wyłuskały one 77 przepisów, stosowanych prawdopodobnie przez dawnych mieszkańców Europy od epoki kamienia (9 tys. lat temu) do średniowiecza. Efektem tej pracy jest książka "A Culinary Journey Through Time", której tytuł w wolnym tłumaczeniu brzmi "Kulinarna podróż przez czasy".

Według Karg, Steinhauser-Zimmermann i Bauer dawni Europejczycy wyrabiali np. pieprzowe kiełbaski z orzechami piniowymi i piekli chleb z dodatkiem sera koziego, liści laurowych i anyżu. W średniowieczu zajadali się kurczakiem w sosie z czerwonego wina, nadzianym szalotkami i grzybami. Kobiety Wikingów piekły ciasto z miodem. Przepisy były dostosowane do pór roku. Te na lato bazowały przede wszystkim na owocach i świeżych ziołach, zimowe wymagały solidnego solenia potraw i wykorzystania innych metod konserwacji.

Część przepisów - np. na mezolityczną "przekąskę energetyczną" z foczego tłuszczu i mięsa wapiti - wymagała dużego nakładu pracy i użycia składników niemal dziś niedostępnych. Były też przepisy proste, np. na desery, które opierały się głównie na owocach i miodzie. Wiele wskazuje na to, że żadnej kulturze nieobca była skromna owsianka.

W przepisach powtarza się tzw. likwamen, czyli sos ze sfermentowanych ryb. Ten dodatek (smakowy i konserwujący) produkowano z dużej ilości soli, ryby, oregano i soku jabłkowego - gotowanych aż do nabrania konsystencji rzadkiego płynu.

Według duńskich archeolożek dawni mieszkańcy Europy gotowali lub piekli, wstawiając pełne naczynia (lub bezpośrednio mięso) do dołów, wypełnionych kamieniami z ogniska. Wikingowie wieszali nad ogniskami ciężkie naczynia, a Rzymianie gotowali na kratach ustawionych nad ogniem. (PAP)

zan/ agt/

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki