Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. kaszy jęczmiennej i grzybów. Często farsz wychodzi nam suchy i twardy. Jest jednak sposób na to, by taki nie był. Można do niego dodać np. bulion czy też jajko – całe lub samo żółtko. Wtedy farsz będzie bardziej soczysty, a jednocześnie nie będzie się rozpadał.

GołąbkiGołąbki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 gram pieczarek
  • 300 g ugotowanej kaszy perłowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki masła

Przepis

  • Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy głąb. Kolejno oddzielamy liście, które wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy przez około 3 minuty, aż liście zmiękną. Wyjmujemy, rozkładamy na stolnicy, ścinamy grubsze nerwy ze środka.
  • Farsz: Suszone grzyby namaczamy przez godzinę, po czym gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy (wody z gotowania grzybów nie wylewamy) i drobniutko siekamy.
  • Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Cebulę również drobno siekamy i przesmażamy na dwóch łyżkach masła. Dodajemy wszystko do ugotowanej kaszy. Wbijamy jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • Na każdy liść kapusty nakładamy po porcji farszu. Zwijamy najpierw boki liści, a następnie rolujemy.
  • Na dno naczynia układamy dwa liście z kapusty, następnie ścisło obok siebie układamy gołąbki.
  • Bulion mieszamy z wodą z gotowania grzybów, zagotowujemy i zalewamy nim gołąbki. Na wierzchu układamy liście kapusty.
  • Wstawiamy do piekarnika i w temp. 190 stopni C pieczemy prze około 70 minut.
  • Przez ostatnie 20 minut pieczenia przykryłam gołąbki folią aluminiową, aby wierzchnie liście gołąbków za dużo się nie przypiekły.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy