Glicerol - E422
Glicerynę znamy przede wszystkim z kosmetyków. Ze względu na swoje właściwości nawilżające jest świetnym związkiem dodawanym do kremów, pomadek do ust oraz mydeł. Glicerol, czyli E422 znajduje się również w składzie niektórych produktów spożywczych. Sprawdźmy, jakie są to produkty. Czy gliceryna jest dla nas toksyczna?
Gliceryna występuje na liście związków chemicznych o symbolu E. Jest to spis dodatków dodawanych do żywności stworzony przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. Glicerol przypisano do grupy „emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp.). Każdy związek w tej grupie posiada symbol od E400 do E499. Są one dopuszczone do stosowania w państwach Unii Europejskiej. Na liście znajdziemy również: celulozę, karagen czy gumę ksantanową.
Glicerol w produktach spożywczych stosowany jest jako:
- substancja wiążąca,
- substancja emulgująca,
- rozpuszczalnik,
- substancja utrzymująca wilgoć,
- nośnik.
Glicerol to inna nazwa znanej wszystkim gliceryny. Jest to organiczny związek chemiczny przypisany grupie cukroli. W warunkach pokojowych gliceryna jest tłustą cieczą o podobnej gęstości do syropu. Jest bezbarwna, przezroczysta i wyjątkowo chłonie wilgoć. Ma słodki smak i bardzo dobrze miesza się z wodą oraz alkoholami. Gliceryna nie jest toksyczna.
Otrzymywanie
To tłuszcze roślinne oraz zwierzęce są głównym źródłem glicerolu. Początkowo otrzymywano go podczas zmydlania tłuszczu. Obecnie glicerynę najczęściej pozyskuje się syntetycznie z propylenu. W procesie reakcji z roztworami zasadowymi i poprzez hydrolizę tworzą mydła i właśnie glicerynę. Ale to nie wszystko. Glicerol jest również skutkiem ubocznym produkcji biodiesla oraz występuje w składzie warzyw i owoców. Znajduje się w olejach oraz tłuszczach. Glicerynę każdy z nas posiada we krwi.
Gliceryna w kuchni
Glicerynę stosuje się w produkcji spożywczej. Występuje w składzie wyrobów czekoladowych oraz produktów kakaowych. Znajdziemy ją także w suszonych owocach i gumach do żucia. Glicerol stosowany jest również w suplementach diety dla sportowców.
Inne zastosowanie
- produkcja kosmetyków, np. kremów czy pomadek,
- produkcja płynów do płukania jamy ustnej oraz perfum,
- produkcja mydła,
- materiały wybuchowe,
- produkcja maści,
- garbarstwo,
- przemysł farmaceutyczny,
- produkcja barwników,
- produkcja płynów chłodniczych i hamulcowych,
- składnik melasy palonej w fajce wodnej,
- środek słodzący likiery oraz syropy przeciwkaszlowe,
- składnik płynów stosowanych w E-papierosach.
Gliceryna w sporcie
Glicerynę stosuje się w sporcie, ponieważ wykazuje cechy związane ze zwiększaniem się objętości tkanek mięśniowych. Zatrzymując wodę w organizmie, przypomina keratynę. E422 wykorzystuje się także w suplementach diety, ponieważ na długo utrzymuje w organizmie uczucie sytości. Glicerol zamieniany jest w naszym organizmie na glukozę, więc dostarczając mu należytej dawki, nie przybieramy na wadze. Glicerynę możemy kupić w każdej aptece, a następnie spożywać ją rozcieńczoną z wodą. Należy jednak uważać, by po skończonej kuracji, organizm nie został odwodniony.
Czy wiesz, że....
Glicerol pomaga również w zwiększaniu tolerancji na niskie temperatury. Dzięki swoim właściwościom stosuje się go w procesie przechowywania nasienia ludzkiego.
Skutki uboczne stosowania gliceryny
Gliceryna nie jest szkodliwa dla zdrowia. W związku z tym nie istnieje określona maksymalna dzienna dawka przyjmowania gliceryny. Stosowanie jej w dużych ilościach może jednak skutkować niepożądanymi efektami, np. problemami z sercem, żołądkiem, skokami ciśnienia oraz podwyższeniem poziomu glukozy we krwi. Przyjmowanie gliceryny zbyt często może również spowodować zaburzenia koncentracji. E422 nie powinna być stosowana przez diabetyków, gdyż ma związek na poziom glukozy we krwi.
Magdalena Bury