Gin – charakterystyka, kalorie, zastosowanie w kuchni

Wbrew pozorom gin stanowi sporą konkurencję dla wódki. Uchodzi bowiem za alkohol, który daje się mieszać ze wszystkim. Najbardziej znany jest oczywiście gin z tonikiem i limonką albo martini, czyli mieszanka ginu z wermutem. Jałówcówka ma rozmaite zastosowania i do niejednego może się w kuchni przydać. Jest jednak jednym z najbardziej kalorycznych alkoholi.

Najbardziej popularny drink z ginem powstaje przez wymieszanie tego alkoholu z tonikiem i limonką
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Andżelika Kolebuk

Gin – charakterystyka

Popularna nazwa dla ginu to jałówcówka. Do przedestylowanego spirytusu dodaje się bowiem jagody jałowca pospolitego, zioła i przyprawy, dzięki czemu powstaje klarowny, bezbarwny napój.

Następnie, kiedy gin nabierze już pożądanego smaku i aromatu, jest mieszany z wodą i ponownie destylowany, żeby uzyskał odpowiednią moc. W butelce ginu powinno być ok. 35–40% alkoholu. Czasami do produkcji ginu używa się także owoców cytrusowych. Możemy również spotkać się z takimi odmianami, które zawierają anyż, arcydzięgiel, korzeń fiołka, lukrecję czy cynamon.

Gin ma specyficzny, nieco cierpki posmak jałowca i roślinny aromat, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Znany na całym świecie drink składający się z ginu z tonikiem i limonki został wymyślony właśnie po to, żeby zniwelować gorycz jałówcówki.

Gin powstał w dawnej Holandii (dzisiaj Belgia i Niderlandy) w XVII wieku. Wtedy nazywany był geneverem. Dostał się do Anglii za sprawą Wilhelma II, gdzie zaczął funkcjonować pod skróconą nazwą. Obecnie Brytyjczycy słyną z produkcji ginu, a dwie jego najpopularniejsze odmiany: Dry gin i London dry gin powstały właśnie na wyspach brytyjskich.

Gin – kalorie

Niejednokrotnie, pijąc alkohol, ulegamy złudzeniu, że nie dostarczamy w ten sposób zbyt wielu kalorii do organizmu, a największym grzechem imprezowym są słone przekąski. Niestety to błąd, zwłaszcza w przypadku drinków z ginem. W jednym kieliszku martini jest 78 kcal, a wiadomo, że rzadko kończy się na jednym.

Gin z tonikiem i limonką to z kolei aż 200 kcal i 14 g węglowodanów, a to za sprawą słodzików używanych do produkcji toniku. Pamiętajmy też o dodatkowych kaloriach, jakie wpadają do kieliszka wraz z rozmaitymi syropami, które mają niwelować posmak ginu.

Gin – zastosowanie w kuchni

Bardzo długo gin był w Polsce wypierany przez wódkę, która zastępowała jałówcówkę w wielu drinkach. Ostatnio jednak barmani coraz częściej sięgają po gin, który w formie martini albo popularnego drinka z tonikiem bez trudu można dostać w barach. Jednak żeby zabić gorycz właściwą ginowi można go mieszać nie tylko z tonikiem – ten jest dosyć kaloryczny i ma dużo cukru – ale także z wieloma sokami.

Gin z sokiem pomarańczowym lub cytrynowym np. stanowi bazę do popularnego drinka – tzw. gin collins. Gin jest także świetną alternatywą alkoholową dla pań. Można go bowiem połączyć z colą i dowolnym czerwonym sokiem, żeby uzyskać tzw. babski gin.

Gin jest też znakomitym aperitifem. Wypity przed posiłkiem zaostrza apetyt i pozwala lepiej odczuwać smaki potraw. Warto także wykorzystywać go w kuchni, dodając do deserów, np. musu owocowego czy galaretki.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇