Frytki belgijskie. Robert Makłowicz wyjawił sekret frytek

Frytki belgijskie to wyraz najwyższego kunsztu tej niezbyt wyrafinowanej, jakby się mogło wydawać, formy ziemniaków. Są grubsze niż tradycyjne frytki, niezwykle aromatyczne i kuszą chrupiącą skórką skrywającą kremowe wnętrze. Mamy na nie patent.

Domowe frytki Patent Roberta Makłowicza na frytki belgijskie
Źródło zdjęć: © akpa, 123RF

Frytki belgijskie. Pochodzenie

Belgia stoi ziemniakami – ale tymi w postaci frytek. Najsłynniejsza bodaj potrawa, to frytki z mulami, a w Brugii, zwanej Wenecją Północy, znajduje się nawet... Muzeum Frytek! Z kolei w leżących nieopodal Niderlandach (ale również i w Belgii) rozpływają się nad daniem zwanym kapsalon, składającym się z ułożonych warstwami frytek, świeżych warzyw (pomidor, ogórek, sałata itp.) i mięsa. Również i Polacy pokochali tę zachodnią wersję frytek.

Czym się różnią frytki belgijskie od frytek, które zwykliśmy jadać? Są grubsze, a niekiedy ich grubość może się nawet wydawać kuriozalna. Jednak dzięki mocnemu wysmażeniu ziemniaków, takie frytki stają się arcydziełem sztuki kulinarnej.

Ich wykonanie nie jest trudne. Dzięki znanemu krytykowi kulinarnemu i podróżnikowi, Robertowi Makłowiczowi, wiemy dokładnie, jak wykonać frytki belgijskie.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Frytki belgijskie. Patenty Roberta Makłowicza

Na kanale publicysty i krytyka kulinarnego znalazł się film, w którym Robert Makłowicz tłumaczy niuanse przygotowania frytek belgijskich. Jak się okazuje, sekret idealnych frytek tkwi w ich dwukrotnym smażeniu oraz odpowiednim doborze surowca, czyli ziemniaków. Do przygotowania potrzebny jest duży garnek i termometr do mierzenia temperatury oleju. To wystarczy, by powstały pyszne i wyjątkowe frytki belgijskie.

Zatem jak zrobić najlepsze frytki belgijskie? Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C 
  • ok. 1,5 l oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki cienko obrać i pokroić na grube słupki.
  2. Do dużej miski nalać letniej wody i rozpuścić w niej 2 łyżki cukru. Włożyć ziemniaki i odstawić.
  3. Co jakiś czas przemieszać ziemniaki tak, by uwolniły skrobię.
  4. W dużym garnku o szerokim dnie rozgrzać olej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  5. W międzyczasie odcedzić ziemniaki, opłukać i dokładnie osuszyć – najlepiej rozkładając na papierowych ręcznikach.
  6. Gdy olej osiągnie właściwą temperaturę, umieścić w nim frytki (w dwóch turach) i smażyć je przez kilka minut, aż będą lekko rumiane.
  7. Wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ponownie umieścić w garnku frytki i tym razem smażyć je, aż staną się intensywnie rumiane.
  9. Wyjąć frytki belgijskie i rozłożyć na ręcznikach papierowych, osączając z nadmiaru tłuszczu.
  10. Osolić i podawać z dowolnymi dodatkami.
Domowe frytki belgijskie
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał