Trwa ładowanie...

Frytki belgijskie. Robert Makłowicz wyjawił sekret frytek

Frytki belgijskie to wyraz najwyższego kunsztu tej niezbyt wyrafinowanej, jakby się mogło wydawać, formy ziemniaków. Są grubsze niż tradycyjne frytki, niezwykle aromatyczne i kuszą chrupiącą skórką skrywającą kremowe wnętrze. Mamy na nie patent.

Patent Roberta Makłowicza na frytki belgijskiePatent Roberta Makłowicza na frytki belgijskieŹródło: akpa, 123RF
d10hp01

Frytki belgijskie. Pochodzenie

Belgia stoi ziemniakami – ale tymi w postaci frytek. Najsłynniejsza bodaj potrawa, to frytki z mulami, a w Brugii, zwanej Wenecją Północy, znajduje się nawet... Muzeum Frytek! Z kolei w leżących nieopodal Niderlandach (ale również i w Belgii) rozpływają się nad daniem zwanym kapsalon, składającym się z ułożonych warstwami frytek, świeżych warzyw (pomidor, ogórek, sałata itp.) i mięsa. Również i Polacy pokochali tę zachodnią wersję frytek.

Czym się różnią frytki belgijskie od frytek, które zwykliśmy jadać? Są grubsze, a niekiedy ich grubość może się nawet wydawać kuriozalna. Jednak dzięki mocnemu wysmażeniu ziemniaków, takie frytki stają się arcydziełem sztuki kulinarnej.

Ich wykonanie nie jest trudne. Dzięki znanemu krytykowi kulinarnemu i podróżnikowi, Robertowi Makłowiczowi, wiemy dokładnie, jak wykonać frytki belgijskie.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Frytki belgijskie. Patenty Roberta Makłowicza

Na kanale publicysty i krytyka kulinarnego znalazł się film, w którym Robert Makłowicz tłumaczy niuanse przygotowania frytek belgijskich. Jak się okazuje, sekret idealnych frytek tkwi w ich dwukrotnym smażeniu oraz odpowiednim doborze surowca, czyli ziemniaków. Do przygotowania potrzebny jest duży garnek i termometr do mierzenia temperatury oleju. To wystarczy, by powstały pyszne i wyjątkowe frytki belgijskie.

d10hp01

Zatem jak zrobić najlepsze frytki belgijskie? Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C 
  • ok. 1,5 l oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki cienko obrać i pokroić na grube słupki.
  2. Do dużej miski nalać letniej wody i rozpuścić w niej 2 łyżki cukru. Włożyć ziemniaki i odstawić.
  3. Co jakiś czas przemieszać ziemniaki tak, by uwolniły skrobię.
  4. W dużym garnku o szerokim dnie rozgrzać olej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  5. W międzyczasie odcedzić ziemniaki, opłukać i dokładnie osuszyć – najlepiej rozkładając na papierowych ręcznikach.
  6. Gdy olej osiągnie właściwą temperaturę, umieścić w nim frytki (w dwóch turach) i smażyć je przez kilka minut, aż będą lekko rumiane.
  7. Wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ponownie umieścić w garnku frytki i tym razem smażyć je, aż staną się intensywnie rumiane.
  9. Wyjąć frytki belgijskie i rozłożyć na ręcznikach papierowych, osączając z nadmiaru tłuszczu.
  10. Osolić i podawać z dowolnymi dodatkami.
Domowe frytki belgijskie 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d10hp01
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10hp01
Więcej tematów