Frytki belgijskie. Robert Makłowicz wyjawił sekret frytek

Frytki belgijskie to wyraz najwyższego kunsztu tej niezbyt wyrafinowanej, jakby się mogło wydawać, formy ziemniaków. Są grubsze niż tradycyjne frytki, niezwykle aromatyczne i kuszą chrupiącą skórką skrywającą kremowe wnętrze. Mamy na nie patent.

Domowe frytki Patent Roberta Makłowicza na frytki belgijskie
Źródło zdjęć: © akpa, 123RF

Frytki belgijskie. Pochodzenie

Belgia stoi ziemniakami – ale tymi w postaci frytek. Najsłynniejsza bodaj potrawa, to frytki z mulami, a w Brugii, zwanej Wenecją Północy, znajduje się nawet... Muzeum Frytek! Z kolei w leżących nieopodal Niderlandach (ale również i w Belgii) rozpływają się nad daniem zwanym kapsalon, składającym się z ułożonych warstwami frytek, świeżych warzyw (pomidor, ogórek, sałata itp.) i mięsa. Również i Polacy pokochali tę zachodnią wersję frytek.

Czym się różnią frytki belgijskie od frytek, które zwykliśmy jadać? Są grubsze, a niekiedy ich grubość może się nawet wydawać kuriozalna. Jednak dzięki mocnemu wysmażeniu ziemniaków, takie frytki stają się arcydziełem sztuki kulinarnej.

Ich wykonanie nie jest trudne. Dzięki znanemu krytykowi kulinarnemu i podróżnikowi, Robertowi Makłowiczowi, wiemy dokładnie, jak wykonać frytki belgijskie.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Frytki belgijskie. Patenty Roberta Makłowicza

Na kanale publicysty i krytyka kulinarnego znalazł się film, w którym Robert Makłowicz tłumaczy niuanse przygotowania frytek belgijskich. Jak się okazuje, sekret idealnych frytek tkwi w ich dwukrotnym smażeniu oraz odpowiednim doborze surowca, czyli ziemniaków. Do przygotowania potrzebny jest duży garnek i termometr do mierzenia temperatury oleju. To wystarczy, by powstały pyszne i wyjątkowe frytki belgijskie.

Zatem jak zrobić najlepsze frytki belgijskie? Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C 
  • ok. 1,5 l oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki cienko obrać i pokroić na grube słupki.
  2. Do dużej miski nalać letniej wody i rozpuścić w niej 2 łyżki cukru. Włożyć ziemniaki i odstawić.
  3. Co jakiś czas przemieszać ziemniaki tak, by uwolniły skrobię.
  4. W dużym garnku o szerokim dnie rozgrzać olej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  5. W międzyczasie odcedzić ziemniaki, opłukać i dokładnie osuszyć – najlepiej rozkładając na papierowych ręcznikach.
  6. Gdy olej osiągnie właściwą temperaturę, umieścić w nim frytki (w dwóch turach) i smażyć je przez kilka minut, aż będą lekko rumiane.
  7. Wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ponownie umieścić w garnku frytki i tym razem smażyć je, aż staną się intensywnie rumiane.
  9. Wyjąć frytki belgijskie i rozłożyć na ręcznikach papierowych, osączając z nadmiaru tłuszczu.
  10. Osolić i podawać z dowolnymi dodatkami.
Domowe frytki belgijskie
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie