WAŻNE
TERAZ

Podejrzenie cholery w Polsce. U pacjentki wykryto bakterię, trwają badania

Frytki belgijskie. Robert Makłowicz wyjawił sekret frytek

Frytki belgijskie to wyraz najwyższego kunsztu tej niezbyt wyrafinowanej, jakby się mogło wydawać, formy ziemniaków. Są grubsze niż tradycyjne frytki, niezwykle aromatyczne i kuszą chrupiącą skórką skrywającą kremowe wnętrze. Mamy na nie patent.

Domowe frytki Patent Roberta Makłowicza na frytki belgijskie
Źródło zdjęć: © akpa, 123RF

Frytki belgijskie. Pochodzenie

Belgia stoi ziemniakami – ale tymi w postaci frytek. Najsłynniejsza bodaj potrawa, to frytki z mulami, a w Brugii, zwanej Wenecją Północy, znajduje się nawet... Muzeum Frytek! Z kolei w leżących nieopodal Niderlandach (ale również i w Belgii) rozpływają się nad daniem zwanym kapsalon, składającym się z ułożonych warstwami frytek, świeżych warzyw (pomidor, ogórek, sałata itp.) i mięsa. Również i Polacy pokochali tę zachodnią wersję frytek.

Czym się różnią frytki belgijskie od frytek, które zwykliśmy jadać? Są grubsze, a niekiedy ich grubość może się nawet wydawać kuriozalna. Jednak dzięki mocnemu wysmażeniu ziemniaków, takie frytki stają się arcydziełem sztuki kulinarnej.

Ich wykonanie nie jest trudne. Dzięki znanemu krytykowi kulinarnemu i podróżnikowi, Robertowi Makłowiczowi, wiemy dokładnie, jak wykonać frytki belgijskie.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Frytki belgijskie. Patenty Roberta Makłowicza

Na kanale publicysty i krytyka kulinarnego znalazł się film, w którym Robert Makłowicz tłumaczy niuanse przygotowania frytek belgijskich. Jak się okazuje, sekret idealnych frytek tkwi w ich dwukrotnym smażeniu oraz odpowiednim doborze surowca, czyli ziemniaków. Do przygotowania potrzebny jest duży garnek i termometr do mierzenia temperatury oleju. To wystarczy, by powstały pyszne i wyjątkowe frytki belgijskie.

Zatem jak zrobić najlepsze frytki belgijskie? Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C 
  • ok. 1,5 l oleju

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki cienko obrać i pokroić na grube słupki.
  2. Do dużej miski nalać letniej wody i rozpuścić w niej 2 łyżki cukru. Włożyć ziemniaki i odstawić.
  3. Co jakiś czas przemieszać ziemniaki tak, by uwolniły skrobię.
  4. W dużym garnku o szerokim dnie rozgrzać olej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  5. W międzyczasie odcedzić ziemniaki, opłukać i dokładnie osuszyć – najlepiej rozkładając na papierowych ręcznikach.
  6. Gdy olej osiągnie właściwą temperaturę, umieścić w nim frytki (w dwóch turach) i smażyć je przez kilka minut, aż będą lekko rumiane.
  7. Wyjąć i osączyć na papierowych ręcznikach.
  8. Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ponownie umieścić w garnku frytki i tym razem smażyć je, aż staną się intensywnie rumiane.
  9. Wyjąć frytki belgijskie i rozłożyć na ręcznikach papierowych, osączając z nadmiaru tłuszczu.
  10. Osolić i podawać z dowolnymi dodatkami.
Domowe frytki belgijskie
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu