Trwa ładowanie...

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania? Sprawdzony patent

Gotowanie jajek może sprawiać wiele problemów. Poza trudno obierającymi się ze skorupki również jajka pękające w trakcie gotowania budzą frustrację i zniechęcenie. Na szczęście jest na to prosty sposób

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?Źródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania? Dlaczego jajko pęka

Skorupka jajka pęka podczas gotowania najczęściej z dwóch powodów. Jednym nich jest różnica temperatur, gdy wkładamy zimne jajko – prosto z lodówki – do gorącej czy nawet letniej wody. Gotowanie jajek, które wcześniej osiągnęły temperaturę pokojową, zminimalizuje ryzyko wystąpienia pęknięć.

Drugim możliwym powodem, dla którego gotowane jajka pękają, jest istnienie drobnych uszkodzeń na powierzchni skorupki, których nie zauważamy, gdy wybieramy jaja w sklepie.

Jakie jajka wybrać?

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?

Nieestetyczne białko, wypływające poza skorupkę co prawda nie wpływa na smak potrawy, ale może irytować. Co zrobić, żeby skorupka podczas gotowania nie pękała?

d2hhaum

Jest na to co najmniej kilka sposobów. Jednym z nich jest zakwaszenie wody, w której gotuje się jajko – wystarczy dodać łyżkę soku z cytryny, octu lub nawet... soku z ogórków kiszonych. Dzięki jednemu z tych dodatków skorupka na pewno nie pęknie.

Innym sposobem na zniwelowanie ryzyka popękania skorupki podczas gotowania jest nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka. Znajduje się tam tzw. komora powietrzna, czyli zapas powietrza umożliwiający wymianę gazową z zawartością jajka. Co spowoduje nakłucie pęcherzyka? Ciśnienie narastające w jajku podczas gotowania znajdzie swe ujście, co ochroni skorupkę przed popękaniem.

Zakwaszenie wody w trakcie gotowania jajka bez skorupki sprawi, że białko ładnie się zetnie i sprawi, że jajko w koszulce będzie idealnie okrągłe i po prostu zjawiskowe.

Jak obrać jajko?

Gdy ugotujemy jajko, najczęściej rodzi się drugi problem – obranie go ze skorupki. Mało kłopotliwe w przypadku jednego jajka, przeradza się w prawdziwą gehennę, gdy sytuacja, bądź liczebność domowników wymaga obrania większej liczby jaj.

d2hhaum

By ułatwić sobie zadanie, pamiętajmy o dwóch kwestiach. Pierwszą z nich jest świeżość – im świeższe jajko, tym trudniej będzie je obrać. Druga z nich to szybkość, z jaką przystąpimy do żmudnego zadania obierania jajek. Im dłużej jajko stygnie w skorupce, tym jego obranie będzie bardziej problematyczne.

Jak obierać? Zdecydowanie zaczynając od czubka z komorą powietrzną – dzięki temu usunięcie skorupki będzie łatwiejsze. Można to również robić w misce z wodą – wilgotna skorupka bez trudu odejdzie od jajka.

Jajko na twardo 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2hhaum
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj