Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania? Sprawdzony patent
Gotowanie jajek może sprawiać wiele problemów. Poza trudno obierającymi się ze skorupki również jajka pękające w trakcie gotowania budzą frustrację i zniechęcenie. Na szczęście jest na to prosty sposób
Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania? Dlaczego jajko pęka
Skorupka jajka pęka podczas gotowania najczęściej z dwóch powodów. Jednym nich jest różnica temperatur, gdy wkładamy zimne jajko – prosto z lodówki – do gorącej czy nawet letniej wody. Gotowanie jajek, które wcześniej osiągnęły temperaturę pokojową, zminimalizuje ryzyko wystąpienia pęknięć.
Drugim możliwym powodem, dla którego gotowane jajka pękają, jest istnienie drobnych uszkodzeń na powierzchni skorupki, których nie zauważamy, gdy wybieramy jaja w sklepie.
Jakie jajka wybrać?
Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?
Nieestetyczne białko, wypływające poza skorupkę co prawda nie wpływa na smak potrawy, ale może irytować. Co zrobić, żeby skorupka podczas gotowania nie pękała?
Jest na to co najmniej kilka sposobów. Jednym z nich jest zakwaszenie wody, w której gotuje się jajko – wystarczy dodać łyżkę soku z cytryny, octu lub nawet... soku z ogórków kiszonych. Dzięki jednemu z tych dodatków skorupka na pewno nie pęknie.
Innym sposobem na zniwelowanie ryzyka popękania skorupki podczas gotowania jest nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka. Znajduje się tam tzw. komora powietrzna, czyli zapas powietrza umożliwiający wymianę gazową z zawartością jajka. Co spowoduje nakłucie pęcherzyka? Ciśnienie narastające w jajku podczas gotowania znajdzie swe ujście, co ochroni skorupkę przed popękaniem.
Zakwaszenie wody w trakcie gotowania jajka bez skorupki sprawi, że białko ładnie się zetnie i sprawi, że jajko w koszulce będzie idealnie okrągłe i po prostu zjawiskowe.
Jak obrać jajko?
Gdy ugotujemy jajko, najczęściej rodzi się drugi problem – obranie go ze skorupki. Mało kłopotliwe w przypadku jednego jajka, przeradza się w prawdziwą gehennę, gdy sytuacja, bądź liczebność domowników wymaga obrania większej liczby jaj.
By ułatwić sobie zadanie, pamiętajmy o dwóch kwestiach. Pierwszą z nich jest świeżość – im świeższe jajko, tym trudniej będzie je obrać. Druga z nich to szybkość, z jaką przystąpimy do żmudnego zadania obierania jajek. Im dłużej jajko stygnie w skorupce, tym jego obranie będzie bardziej problematyczne.
Jak obierać? Zdecydowanie zaczynając od czubka z komorą powietrzną – dzięki temu usunięcie skorupki będzie łatwiejsze. Można to również robić w misce z wodą – wilgotna skorupka bez trudu odejdzie od jajka.
Zobacz także: