WAŻNE
TERAZ

Wpłynęło ponad 100 protestów wyborczych do Bodnara. Jest wniosek

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania? Sprawdzony patent

Gotowanie jajek może sprawiać wiele problemów. Poza trudno obierającymi się ze skorupki również jajka pękające w trakcie gotowania budzą frustrację i zniechęcenie. Na szczęście jest na to prosty sposób

Sprawdzony patent, by jajka nie pękały podczas gotowaniaCo zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?
Źródło zdjęć: © 123RF
9

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania? Dlaczego jajko pęka

Skorupka jajka pęka podczas gotowania najczęściej z dwóch powodów. Jednym nich jest różnica temperatur, gdy wkładamy zimne jajko – prosto z lodówki – do gorącej czy nawet letniej wody. Gotowanie jajek, które wcześniej osiągnęły temperaturę pokojową, zminimalizuje ryzyko wystąpienia pęknięć.

Drugim możliwym powodem, dla którego gotowane jajka pękają, jest istnienie drobnych uszkodzeń na powierzchni skorupki, których nie zauważamy, gdy wybieramy jaja w sklepie.

Jakie jajka wybrać?

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?

Nieestetyczne białko, wypływające poza skorupkę co prawda nie wpływa na smak potrawy, ale może irytować. Co zrobić, żeby skorupka podczas gotowania nie pękała?

Jest na to co najmniej kilka sposobów. Jednym z nich jest zakwaszenie wody, w której gotuje się jajko – wystarczy dodać łyżkę soku z cytryny, octu lub nawet... soku z ogórków kiszonych. Dzięki jednemu z tych dodatków skorupka na pewno nie pęknie.

Innym sposobem na zniwelowanie ryzyka popękania skorupki podczas gotowania jest nakłucie igłą zaokrąglonego czubka jajka. Znajduje się tam tzw. komora powietrzna, czyli zapas powietrza umożliwiający wymianę gazową z zawartością jajka. Co spowoduje nakłucie pęcherzyka? Ciśnienie narastające w jajku podczas gotowania znajdzie swe ujście, co ochroni skorupkę przed popękaniem.

Zakwaszenie wody w trakcie gotowania jajka bez skorupki sprawi, że białko ładnie się zetnie i sprawi, że jajko w koszulce będzie idealnie okrągłe i po prostu zjawiskowe.

Jak obrać jajko?

Gdy ugotujemy jajko, najczęściej rodzi się drugi problem – obranie go ze skorupki. Mało kłopotliwe w przypadku jednego jajka, przeradza się w prawdziwą gehennę, gdy sytuacja, bądź liczebność domowników wymaga obrania większej liczby jaj.

By ułatwić sobie zadanie, pamiętajmy o dwóch kwestiach. Pierwszą z nich jest świeżość – im świeższe jajko, tym trudniej będzie je obrać. Druga z nich to szybkość, z jaką przystąpimy do żmudnego zadania obierania jajek. Im dłużej jajko stygnie w skorupce, tym jego obranie będzie bardziej problematyczne.

Jak obierać? Zdecydowanie zaczynając od czubka z komorą powietrzną – dzięki temu usunięcie skorupki będzie łatwiejsze. Można to również robić w misce z wodą – wilgotna skorupka bez trudu odejdzie od jajka.

Jajko na twardo
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo