Ryba pieczona w cieście filo

Marta, autorka bloga "Marta M.", poleca przepis na pieczoną rybę. Potrzebujecie jedynie ciasta filo. Do takiej rybki doskonale pasują pieczone ziemniaczki lub frytki i surówka.

Ryba pieczona w cieście filoRyba pieczona w cieście filo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g fileta z ryby: dorsza, łososia, morszczuka lub innego
  • 6 płatów ciasta filo (3 na porcję)
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mleka
  • Sól, pieprz

Przepis

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C i przygotuj małą blaszkę, lub naczynie szklane.
  • Fileta natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
  • Rozłóż na desce po 3 płaty ciasta filo. Nasmaruj je masłem i ułóż na środku rybę. Zawiń w ciasto i posmaruj ciasto mlekiem. Posyp najlepiej gruboziarnistą solą i piecz około 20 minut.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • U mnie na zdjęciu podana jest z sosem tatarskim.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem