Ryba pieczona w cieście filo

Marta, autorka bloga "Marta M.", poleca przepis na pieczoną rybę. Potrzebujecie jedynie ciasta filo. Do takiej rybki doskonale pasują pieczone ziemniaczki lub frytki i surówka.

Ryba pieczona w cieście filoRyba pieczona w cieście filo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g fileta z ryby: dorsza, łososia, morszczuka lub innego
  • 6 płatów ciasta filo (3 na porcję)
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki mleka
  • Sól, pieprz

Przepis

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C i przygotuj małą blaszkę, lub naczynie szklane.
  • Fileta natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
  • Rozłóż na desce po 3 płaty ciasta filo. Nasmaruj je masłem i ułóż na środku rybę. Zawiń w ciasto i posmaruj ciasto mlekiem. Posyp najlepiej gruboziarnistą solą i piecz około 20 minut.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • U mnie na zdjęciu podana jest z sosem tatarskim.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja