Frittata z cukinią, szpinakiem i serem feta. Pyszna i sycąca propozycja na śniadanie lub kolację
Będzie smacznie
Frittata to nic innego jak włoski omlet na bazie jajek i warzyw. Dzięki bogatej liście składników syci na długo, a dodatek mięsa i sera feta sprawi, że danie będzie jeszcze pożywniejsze i smaczniejsze. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy wam przepis krok po kroku na frittatę z cukinią, świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!
Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Najlepsza będzie taka, od której można odczepić rączkę. Natomiast jeśli takiej nie posiadasz, a uchwyt patelni jest plastikowy, możesz owinąć go grubą warstwą folii aluminiowej.
Zobacz także wideo: Omlet z zieleniną wg przepisu z 1904 roku
Potrzebne składniki
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotuj składniki
Cukinię zetrzyj na tarce i posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij go. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, dodaj przyprawy. Wędlinę pokrój w drobną kostkę, ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.
Małe zamieszanie
W dużej misce wymieszaj ze sobą startą i odciśniętą cukinię, pokrojoną w kostkę wędlinę, masę jajeczną z przyprawami oraz ser feta. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, dodaj zawartość miski i wymieszaj.
Frittata gotowa!
Wszystko smaż ok. 2 minuty, a po tym czasie wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. To wszytko - frittata gotowa. Smacznego!