Frittata z cukinią, szpinakiem i serem feta. Pyszna i sycąca propozycja na śniadanie lub kolację

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie

Obraz
© iStock.com

Frittata to nic innego jak włoski omlet na bazie jajek i warzyw. Dzięki bogatej liście składników syci na długo, a dodatek mięsa i sera feta sprawi, że danie będzie jeszcze pożywniejsze i smaczniejsze. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy wam przepis krok po kroku na frittatę z cukinią, świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!

Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Najlepsza będzie taka, od której można odczepić rączkę. Natomiast jeśli takiej nie posiadasz, a uchwyt patelni jest plastikowy, możesz owinąć go grubą warstwą folii aluminiowej.

Zobacz także wideo: Omlet z zieleniną wg przepisu z 1904 roku

/ 5Potrzebne składniki

Obraz
© iStock.com
  • 5 jajek,
  • mała cukinia,
  • garść liści szpinaku,
  • 150 g szynki lub innej wędliny,
  • 80 g sera feta,
  • łyżka klarowanego masła,
  • ulubione suszone przyprawy (np. oregano, bazylia, estragon)
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

/ 5Przygotuj składniki

Obraz
© iStock.com

Cukinię zetrzyj na tarce i posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij go. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, dodaj przyprawy. Wędlinę pokrój w drobną kostkę, ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.

/ 5Małe zamieszanie

Obraz
© iStock.com

W dużej misce wymieszaj ze sobą startą i odciśniętą cukinię, pokrojoną w kostkę wędlinę, masę jajeczną z przyprawami oraz ser feta. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, dodaj zawartość miski i wymieszaj.

/ 5Frittata gotowa!

Obraz
© iStock.com

Wszystko smaż ok. 2 minuty, a po tym czasie wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. To wszytko - frittata gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości