Frittata z cukinią, szpinakiem i serem feta. Pyszna i sycąca propozycja na śniadanie lub kolację

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie

Obraz
© iStock.com

Frittata to nic innego jak włoski omlet na bazie jajek i warzyw. Dzięki bogatej liście składników syci na długo, a dodatek mięsa i sera feta sprawi, że danie będzie jeszcze pożywniejsze i smaczniejsze. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy wam przepis krok po kroku na frittatę z cukinią, świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!

Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Najlepsza będzie taka, od której można odczepić rączkę. Natomiast jeśli takiej nie posiadasz, a uchwyt patelni jest plastikowy, możesz owinąć go grubą warstwą folii aluminiowej.

Zobacz także wideo: Omlet z zieleniną wg przepisu z 1904 roku

/ 5Potrzebne składniki

Obraz
© iStock.com
  • 5 jajek,
  • mała cukinia,
  • garść liści szpinaku,
  • 150 g szynki lub innej wędliny,
  • 80 g sera feta,
  • łyżka klarowanego masła,
  • ulubione suszone przyprawy (np. oregano, bazylia, estragon)
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

/ 5Przygotuj składniki

Obraz
© iStock.com

Cukinię zetrzyj na tarce i posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij go. Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą i osusz. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, dodaj przyprawy. Wędlinę pokrój w drobną kostkę, ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.

/ 5Małe zamieszanie

Obraz
© iStock.com

W dużej misce wymieszaj ze sobą startą i odciśniętą cukinię, pokrojoną w kostkę wędlinę, masę jajeczną z przyprawami oraz ser feta. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, dodaj zawartość miski i wymieszaj.

/ 5Frittata gotowa!

Obraz
© iStock.com

Wszystko smaż ok. 2 minuty, a po tym czasie wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. To wszytko - frittata gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia