Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem

Przepis

Fritata jest cudownym pomysłem na śniadaniowy remanent lodówki. Możecie zrobić ją w opcji szpinak-ser pleśniowy lub z warzywami kojarzącymi się z basenem Morza Śródziemnego. Wtedy doskonale komponuje się ze świeżą bazylią.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem
Materiały prasowe
Składniki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ cebuli pokrojonej w małą kosteczkę
  • 6 plastrów boczku pokrojonego w cienkie paski
  • 4 jajka
  • 6 pieczarek posiekanych w cienkie plastry
  • 30 g utartego na grubszych oczkach cheddara
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Przepis
  • Na delikatnie rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, pieczarki i boczek. Po 5 minutach przesmażania zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra, dół, bez termoobiegu).
  • Przygotuj płytką foremkę.
  • W misce rozbełtaj jajka i dodaj do nich wystudzone przesmażone warzywa i ser. Zamieszaj. Przelej całość do formy. Piecz ok. 20 minut lub do odpowiedniego stopnia zrumienienia.
  • Serwuj posypane szczypiorkiem.

Więcej pyszności znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich"

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow