Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem
Fritata jest cudownym pomysłem na śniadaniowy remanent lodówki. Możecie zrobić ją w opcji szpinak-ser pleśniowy lub z warzywami kojarzącymi się z basenem Morza Śródziemnego. Wtedy doskonale komponuje się ze świeżą bazylią.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Na delikatnie rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, pieczarki i boczek. Po 5 minutach przesmażania zdejmij z ognia do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra, dół, bez termoobiegu).
- Przygotuj płytką foremkę.
- W misce rozbełtaj jajka i dodaj do nich wystudzone przesmażone warzywa i ser. Zamieszaj. Przelej całość do formy. Piecz ok. 20 minut lub do odpowiedniego stopnia zrumienienia.
- Serwuj posypane szczypiorkiem.
Więcej pyszności znajdziecie w książce Anety i Jana Kuroniów "Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze