Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem
Fritata jest cudownym pomysłem na śniadaniowy remanent lodówki. Możecie zrobić ją w opcji szpinak-ser pleśniowy lub z warzywami kojarzącymi się z basenem Morza Śródziemnego. Wtedy doskonale komponuje się ze świeżą bazylią.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Na delikatnie rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, pieczarki i boczek. Po 5 minutach przesmażania zdejmij z ognia do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra, dół, bez termoobiegu).
- Przygotuj płytką foremkę.
- W misce rozbełtaj jajka i dodaj do nich wystudzone przesmażone warzywa i ser. Zamieszaj. Przelej całość do formy. Piecz ok. 20 minut lub do odpowiedniego stopnia zrumienienia.
- Serwuj posypane szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl