Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem

Fritata jest cudownym pomysłem na śniadaniowy remanent lodówki. Możecie zrobić ją w opcji szpinak-ser pleśniowy lub z warzywami kojarzącymi się z basenem Morza Śródziemnego. Wtedy doskonale komponuje się ze świeżą bazylią.

Fritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddaremFritata z boczkiem wędzonym, pieczarkami i cheddarem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ cebuli pokrojonej w małą kosteczkę
  • 6 plastrów boczku pokrojonego w cienkie paski
  • 4 jajka
  • 6 pieczarek posiekanych w cienkie plastry
  • 30 g utartego na grubszych oczkach cheddara
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Przepis

  • Na delikatnie rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, pieczarki i boczek. Po 5 minutach przesmażania zdejmij z ognia do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza (góra, dół, bez termoobiegu).
  • Przygotuj płytką foremkę.
  • W misce rozbełtaj jajka i dodaj do nich wystudzone przesmażone warzywa i ser. Zamieszaj. Przelej całość do formy. Piecz ok. 20 minut lub do odpowiedniego stopnia zrumienienia.
  • Serwuj posypane szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀