Trwa ładowanie...
d2f1d51
29-09-2021 14:44

Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień

Przepis

Śliwki i rozmaryn to idealnie dobrana para. Połączone z brązowym cukrem i odrobiną cynamonu owoce karmelizują się i nabierają dymnego posmaku. Ośmielę się stwierdzić, że to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie można znaleźć w tej książce. Zamiast zwykłego cukru w tym przepisie użyj cukru muscovado, żeby uzyskać lepkość i zniewalającą głębię smaku.

d2f1d51
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (320 g)
  • 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
  • 75 g cukru muscovado
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu, w całość
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C w trybie z termoobiegiem / 220 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 7. Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim przepołowione śliwki (skórką do spodu), zostawiając margines szerokości 2 cm. (Jeśli trzeba, przytnij brzeg ciasta, a skrawki wykorzystaj do przygotowania wiatraczków).
  • Wymieszaj cukier muscovado, posiekany rozmaryn i cynamon i obficie posyp nimi śliwki. Gałązki rozmarynu połam i rozrzuć na wierzchu, aوٴnastępnie zawiń brzeg ciasta do góry.
  • Włóż formę do piekarnika i piecz przez 25–30وٴminut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podawaj na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.

Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj