Trwa ładowanie...
d4ce3ys
oprac. Katarzyna Gileta

Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień

Przepis

Śliwki i rozmaryn to idealnie dobrana para. Połączone z brązowym cukrem i odrobiną cynamonu owoce karmelizują się i nabierają dymnego posmaku. Ośmielę się stwierdzić, że to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie można znaleźć w tej książce. Zamiast zwykłego cukru w tym przepisie użyj cukru muscovado, żeby uzyskać lepkość i zniewalającą głębię smaku.

d4ce3ys
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (320 g)
  • 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
  • 75 g cukru muscovado
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu, w całość
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C w trybie z termoobiegiem / 220 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 7. Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim przepołowione śliwki (skórką do spodu), zostawiając margines szerokości 2 cm. (Jeśli trzeba, przytnij brzeg ciasta, a skrawki wykorzystaj do przygotowania wiatraczków).
  • Wymieszaj cukier muscovado, posiekany rozmaryn i cynamon i obficie posyp nimi śliwki. Gałązki rozmarynu połam i rozrzuć na wierzchu, aوٴnastępnie zawiń brzeg ciasta do góry.
  • Włóż formę do piekarnika i piecz przez 25–30وٴminut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podawaj na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.

Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d4ce3ys

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys