Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień
Śliwki i rozmaryn to idealnie dobrana para. Połączone z brązowym cukrem i odrobiną cynamonu owoce karmelizują się i nabierają dymnego posmaku. Ośmielę się stwierdzić, że to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie można znaleźć w tej książce. Zamiast zwykłego cukru w tym przepisie użyj cukru muscovado, żeby uzyskać lepkość i zniewalającą głębię smaku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 arkusz ciasta francuskiego (320 g)
- 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
- 75 g cukru muscovado
- listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekane
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2–3 gałązki świeżego rozmarynu, w całość
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C w trybie z termoobiegiem / 220 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 7. Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim przepołowione śliwki (skórką do spodu), zostawiając margines szerokości 2 cm. (Jeśli trzeba, przytnij brzeg ciasta, a skrawki wykorzystaj do przygotowania wiatraczków).
- Wymieszaj cukier muscovado, posiekany rozmaryn i cynamon i obficie posyp nimi śliwki. Gałązki rozmarynu połam i rozrzuć na wierzchu, aوٴnastępnie zawiń brzeg ciasta do góry.
- Włóż formę do piekarnika i piecz przez 25–30وٴminut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podawaj na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.
Przepis pochodzi z książki
Iyer Rukmini "Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze