Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień

Śliwki i rozmaryn to idealnie dobrana para. Połączone z brązowym cukrem i odrobiną cynamonu owoce karmelizują się i nabierają dymnego posmaku. Ośmielę się stwierdzić, że to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie można znaleźć w tej książce. Zamiast zwykłego cukru w tym przepisie użyj cukru muscovado, żeby uzyskać lepkość i zniewalającą głębię smaku.

Francuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesieńFrancuska tarta ze śliwkami. Wymarzony deser na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (320 g)
  • 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
  • 75 g cukru muscovado
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu, w całość

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C w trybie z termoobiegiem / 220 st. C bez termoobiegu. W piekarniku gazowym ustaw pokrętło na 7. Rozwiń ciasto francuskie i umieść je w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim przepołowione śliwki (skórką do spodu), zostawiając margines szerokości 2 cm. (Jeśli trzeba, przytnij brzeg ciasta, a skrawki wykorzystaj do przygotowania wiatraczków).
  • Wymieszaj cukier muscovado, posiekany rozmaryn i cynamon i obficie posyp nimi śliwki. Gałązki rozmarynu połam i rozrzuć na wierzchu, aوٴnastępnie zawiń brzeg ciasta do góry.
  • Włóż formę do piekarnika i piecz przez 25–30وٴminut, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podawaj na gorąco z dodatkiem lodów waniliowych.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja