Forszmak i ciasteczka imbirowe czyli kuchnia retro

Pamiętacie te dania z dzieciństwa?

Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk to pasjonatka dań retro i jak nikt inny przybliża współczesnym frykasy polskich kucharek przedwojennych Marii Disslowej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W kuchni „Dzień Dobry TVN” przygotowała: forszmak, skorzonerę, kruche ciasteczka imbirowe oraz kremową brukselkę.

Forszmak

Składniki:
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
4 płaty śledziowe w oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
pieprz
pietruszka do posypania

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach ugnieść na puree. Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła, podsmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę. Odsączone śledzie posiekać drobno (jak na tatara)
. W dużej misce wymieszać ugniecione ziemniaki, posiekane śledzie, podsmażoną cebulę, śmietanę, bułkę tartą i jajka. Masę popieprzyć (śledzie są słone, nie trzeba ich solić). Przełożyć masę do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej foremki (albo kokilek). Na wierzchu kłaść wiórki masła. Piec 35-45 min. (do zezłocenia) w 180 st. C. Podawać na ciepło i na zimno, posypane pietruszką, najlepiej z ogórkiem kiszonym.

Imbirki - kruche ciasteczka imbirowe

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 plaska łyżeczka imbiru w proszku lub 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego

Do przełożenia:
lemon curd lub konfitura cytrynowa

Przygotowanie:
W robocie kuchennym wymieszać mąkę, cukier, masło, imbir w proszku (lub posiekany kandyzowany) i żółtko. Mieszać chwilę, aż ciasto zbije się w kulę. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać okręgi (można szklanką lub specjalnymi foremkami). W połowie z nich zrobić kieliszkiem dziurkę, tak by powstał pierścień (można też użyć do tego specjalnej foremki). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w 190 st. C. przez 10-13 min., do zezłocenia. Upieczone ciastka ostudzić. Następnie na każdy okrąg układać łyżeczkę lemon curdu i przykryć kruchym pierścieniem. Posypać cukrem pudrem.

Kremowa brukselka
Składniki:
0,5 kg brukselki
3 łyżki masła
1 filiżanka śmietanki (min. 30 proc.)

Przygotowanie:
Brukselkę umyć, kroić na połówki. Gotować na parze, aż lekko zmięknie (nie wolno jej rozgotować). W naczyniu do duszenia stopić masło, wrzucić do niego brukselkę i posolić według uznania. Podsmażać na maśle brukselki - powinny się zezłocić. Po 5 min. zmniejszyć gaz, do brukselki wlać śmietankę, przykryć naczynie i dusić przez ok. 20 min. W tym czasie część śmietanki odparowuje, a brukselka nabierze słodkiego, kremowego posmaku.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć