Forszmak i ciasteczka imbirowe czyli kuchnia retro
Pamiętacie te dania z dzieciństwa?
Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk to pasjonatka dań retro i jak nikt inny przybliża współczesnym frykasy polskich kucharek przedwojennych Marii Disslowej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W kuchni „Dzień Dobry TVN” przygotowała: forszmak, skorzonerę, kruche ciasteczka imbirowe oraz kremową brukselkę.
Forszmak
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
4 płaty śledziowe w oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
pieprz
pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach ugnieść na puree. Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła, podsmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę. Odsączone śledzie posiekać drobno (jak na tatara)
. W dużej misce wymieszać ugniecione ziemniaki, posiekane śledzie, podsmażoną cebulę, śmietanę, bułkę tartą i jajka. Masę popieprzyć (śledzie są słone, nie trzeba ich solić). Przełożyć masę do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej foremki (albo kokilek). Na wierzchu kłaść wiórki masła. Piec 35-45 min. (do zezłocenia) w 180 st. C. Podawać na ciepło i na zimno, posypane pietruszką, najlepiej z ogórkiem kiszonym.
Imbirki - kruche ciasteczka imbirowe
Do przełożenia:
lemon curd lub konfitura cytrynowa
Przygotowanie:
W robocie kuchennym wymieszać mąkę, cukier, masło, imbir w proszku (lub posiekany kandyzowany) i żółtko. Mieszać chwilę, aż ciasto zbije się w kulę. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać okręgi (można szklanką lub specjalnymi foremkami). W połowie z nich zrobić kieliszkiem dziurkę, tak by powstał pierścień (można też użyć do tego specjalnej foremki). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w 190 st. C. przez 10-13 min., do zezłocenia. Upieczone ciastka ostudzić. Następnie na każdy okrąg układać łyżeczkę lemon curdu i przykryć kruchym pierścieniem. Posypać cukrem pudrem.
Kremowa brukselka
Składniki:
0,5 kg brukselki
3 łyżki masła
1 filiżanka śmietanki (min. 30 proc.)
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, kroić na połówki. Gotować na parze, aż lekko zmięknie (nie wolno jej rozgotować). W naczyniu do duszenia stopić masło, wrzucić do niego brukselkę i posolić według uznania. Podsmażać na maśle brukselki - powinny się zezłocić. Po 5 min. zmniejszyć gaz, do brukselki wlać śmietankę, przykryć naczynie i dusić przez ok. 20 min. W tym czasie część śmietanki odparowuje, a brukselka nabierze słodkiego, kremowego posmaku.