Forszmak i ciasteczka imbirowe czyli kuchnia retro

Pamiętacie te dania z dzieciństwa?

11

Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk to pasjonatka dań retro i jak nikt inny przybliża współczesnym frykasy polskich kucharek przedwojennych Marii Disslowej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W kuchni „Dzień Dobry TVN” przygotowała: forszmak, skorzonerę, kruche ciasteczka imbirowe oraz kremową brukselkę.

Forszmak

Składniki:
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
4 płaty śledziowe w oleju
4 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
pieprz
pietruszka do posypania

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach ugnieść na puree. Na patelni rozgrzać olej i łyżkę masła, podsmażyć na tłuszczu drobno posiekaną cebulkę. Odsączone śledzie posiekać drobno (jak na tatara)
. W dużej misce wymieszać ugniecione ziemniaki, posiekane śledzie, podsmażoną cebulę, śmietanę, bułkę tartą i jajka. Masę popieprzyć (śledzie są słone, nie trzeba ich solić). Przełożyć masę do nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej foremki (albo kokilek). Na wierzchu kłaść wiórki masła. Piec 35-45 min. (do zezłocenia) w 180 st. C. Podawać na ciepło i na zimno, posypane pietruszką, najlepiej z ogórkiem kiszonym.

Imbirki - kruche ciasteczka imbirowe

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 plaska łyżeczka imbiru w proszku lub 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego

Do przełożenia:
lemon curd lub konfitura cytrynowa

Przygotowanie:
W robocie kuchennym wymieszać mąkę, cukier, masło, imbir w proszku (lub posiekany kandyzowany) i żółtko. Mieszać chwilę, aż ciasto zbije się w kulę. Włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. pół cm i wykrawać okręgi (można szklanką lub specjalnymi foremkami). W połowie z nich zrobić kieliszkiem dziurkę, tak by powstał pierścień (można też użyć do tego specjalnej foremki). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między ciastkami. Piec w 190 st. C. przez 10-13 min., do zezłocenia. Upieczone ciastka ostudzić. Następnie na każdy okrąg układać łyżeczkę lemon curdu i przykryć kruchym pierścieniem. Posypać cukrem pudrem.

Kremowa brukselka
Składniki:
0,5 kg brukselki
3 łyżki masła
1 filiżanka śmietanki (min. 30 proc.)

Przygotowanie:
Brukselkę umyć, kroić na połówki. Gotować na parze, aż lekko zmięknie (nie wolno jej rozgotować). W naczyniu do duszenia stopić masło, wrzucić do niego brukselkę i posolić według uznania. Podsmażać na maśle brukselki - powinny się zezłocić. Po 5 min. zmniejszyć gaz, do brukselki wlać śmietankę, przykryć naczynie i dusić przez ok. 20 min. W tym czasie część śmietanki odparowuje, a brukselka nabierze słodkiego, kremowego posmaku.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach