Śledzie - postny, prozdrowotny przysmak na Wigilię

Bogactwo cennych składników i smaku. Tych błędów w przygotowaniu nie popełniaj.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Śledzie i śledzik nie tylko od święta

Obraz
© 123RF.COM

W średniowiecznej Polsce śledzie należały do potraw tanich i pospolitych. Potem mawiano, że gdyby śledź był droższy, należałby do najbardziej cenionych przysmaków świata. Nie zmienia to faktu, że przysłowiowy "śledzik" przetrwał stulecia i rozmaite kulinarne trendy oraz mody. Zazwyczaj jednak przypominamy sobie o nim od święta - pojawia się na wigilijnym i wielkanocnym stole, ale śledzie dominują przede wszystkim w postnym, grudniowym menu. W 1860 roku pisała o nich sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jedna z ikon polskiej sztuki kulinarnej: "W poście jada się ciągle śledzie i rozmaicie je podaje z oliwą, octem i kaparami lub z octem i cebulką, ale to wszystko stare sposoby". Obecnie oprócz klasyki, występuje sporo nowych, ciekawych w smaku przystawek ze śledziem w roku głównej. O swoich sposobach na śledzia, opowiedział nam Tomasz Jakubiak. Kucharz podpowiedział, jak kupować ten produkt, a przez zakupem warto też poznać składniki odżywcze, które skrywa w sobie ta ryba. Prezentujemy też kilka ciekawym przepisów.

/ 6Właściwości śledzi - czy są zdrowe?

Obraz
© Fotolia

Śledzie to ryby morskie, które dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią one aż 70 proc. wszystkich tłuszczów tej ryby. Co dzięki temu zyskujemy? Tłuszcze z ryb mają wpływ na prawidłową prace naszego mózgu, serca, wzroku. Obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi, wzmacniają pamięć i koncentrację. Kwasy tłuszczowe zawarte w śledziach działają jak naturalne antydepresanty. Łagodzą huśtawki hormonalne i uspokajają. Ponadto wspomagają procesy metaboliczne, więc dzięki nim łatwiej chudniemy.

/ 6Tomek Jakubiak o śledziach

Obraz
© Fotolia

- Tak naprawdę kupując śledzia trzeba kierować się swoją wiedzą kulinarną, jak go przygotować. Dla mnie, dla zawodowca, który potrafi odsolić śledzie już po ich rozcięciu, najlepsze są te śledzie z beczki - one są bardzo słone i trzeba się umieć z nimi obchodzić. Musimy wiedzieć, jak długo trzymać w wodzie lub mleku, czy okładać je cebulą lub ziemniakami.

- Bardzo ważne, aby nie zalewać śledzia do odsolenia zbyt ciepłą wodą. Pamiętam, że mi kiedyś taka sytuacja się zdarzyła, gdy śpieszyłem się na dzień przed Wigilią. Śledź zalany w blachach wrzątkiem z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po prostu się rozpłynął i zamienił w śledziową zupę - dodaje kucharz.

- Oprócz klasyku, jak śledzić z cebulką, polecam połączenia nietypowe np. musztarda i miód do śledzia. Chętnie zajadam się też śledziem po kaszubsku, czyli z marynowaną papryką, ogórkiem konserwowym i najlepiej w sosie własnym na bazie koncentratu pomidorowego. Polecam też śledzie z dodatkiem przyprawy curry. Moja miłość do takiego doprawiania zrodziła się w krajach skandynawskich. W kuchni duńskiej jest to jeden z głównych rarytasów.

/ 6Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą

Obraz
© Fotolia

Składniki na 4 porcje: 2 filety śledziowe, 1 czerwona cebula, 1 brzoskwinia, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z pestek winogron, szczypta pieprzu, soli i cukru, plasterki cytryny i koperek do udekorowania (opcjonalnie).

Przygotowanie: filety śledziowe myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, łączymy ze śledziem i olejem. Solimy do smaku. Brzoskwinię sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez pestki. Posypujemy cukrem i skrapiamy cytryną. Łączymy z resztą składników, posypujemy koperkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum pół godziny.

/ 6Śledzie w śmietanie

Obraz
© Fotolia

Składniki: 500 g śledzi, winne jabłko, cebule, sok z połowy cytryny, sól, szczypta pieprzu i szczypta cukru, 1 szklanka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie).

Przygotowanie: śledzie moczymy kilka godzin w wodzie, obieramy ze skóry i ości, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Na tarce ścieramy obrane jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w plasterki, układamy na sicie i sparzamy wrzątkiem. Śledzie osuszamy, układamy w półmisku, przekładają cebulą. Dodajemy jabłka, całość zalewamy doprawioną solą i pieprzem śmietaną. Dekorujemy wedle uznania zieleniną.

/ 6Śledź z suszonymi śliwkami

Obraz
© Fotolia

Składniki: 500 g śledzi, 4 małe pieczarki, kawałek marynowanej papryki, kilka suszonych śliwek, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka rodzynek, szczypta pieprzu, zielenina do przybrania.

Przygotowanie: wymoczone, obrane i oczyszczone śledzie kroimy na paski. Pieczarki kroimy w paski, śliwki namaczamy we wrzątku i osuszamy. Opłukane na sicie rodzynki przelewamy wrzątkiem, suszymy. Na każdy pasek śledzi nakładamy pieczarkę, kawałek papryczki, śliwkę. Zwijamy. Skrapiamy olejem, oprószamy pieprzem i posypujemy rodzynkami. Wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy na zimno solo lub do ziemniaków z wody.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość