Trwa ładowanie...
14-12-2016 12:31

Tajemnice idealnych pierniczków

Jak zrobić idealny lukier?

d2y36dw
d2y36dw

Święta za niespełna dwa tygodnie, więc to ostatnia chwila, by zabrać się za pierniki. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła wszystkie tajemnice idealnych pierniczków.

Przyprawa piernikowa

Składniki:
5 niedużych lasek cynamonu
4 łyżeczki suszonego imbiru
1 gałka muszkatołowa
10 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
8 ziaren wyłuskanych z kardamonu
1 gwiazdka anyżu
4 ziarna czarnego pieprzu
½ laski wanilii

Przygotowanie:
Wszystko umieść w misie robota kuchennego z ostrym nożykiem, miksuj przez 30 sekund. Do mielenia możesz też użyć młynka do kawy - w tym przypadku miel przyprawy partiami.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

d2y36dw

Pierniczki

Składniki:
300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
150 ml miodu
50 g cukru pudru
50 g masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj. Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj dość grubo (około 0,5 cm, im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką.
Wykrawaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10-12 min.
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj. Całość podgrzej.
Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - soku.
Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.

d2y36dw

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Zakwas na barszcz czerwony

d2y36dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y36dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj