Tajemnice idealnych pierniczków

Jak zrobić idealny lukier?

Święta za niespełna dwa tygodnie, więc to ostatnia chwila, by zabrać się za pierniki. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła wszystkie tajemnice idealnych pierniczków.

Przyprawa piernikowa

Składniki:
5 niedużych lasek cynamonu
4 łyżeczki suszonego imbiru
1 gałka muszkatołowa
10 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
8 ziaren wyłuskanych z kardamonu
1 gwiazdka anyżu
4 ziarna czarnego pieprzu
½ laski wanilii

Przygotowanie:
Wszystko umieść w misie robota kuchennego z ostrym nożykiem, miksuj przez 30 sekund. Do mielenia możesz też użyć młynka do kawy - w tym przypadku miel przyprawy partiami.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Pierniczki

Składniki:
300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
150 ml miodu
50 g cukru pudru
50 g masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj. Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj dość grubo (około 0,5 cm, im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką.
Wykrawaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10-12 min.
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj. Całość podgrzej.
Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - soku.
Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Domowa przyprawa do piernika

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość