Tajemnice idealnych pierniczków
Jak zrobić idealny lukier?
Święta za niespełna dwa tygodnie, więc to ostatnia chwila, by zabrać się za pierniki. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła wszystkie tajemnice idealnych pierniczków.
Przyprawa piernikowa
Składniki:
5 niedużych lasek cynamonu
4 łyżeczki suszonego imbiru
1 gałka muszkatołowa
10 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
8 ziaren wyłuskanych z kardamonu
1 gwiazdka anyżu
4 ziarna czarnego pieprzu
½ laski wanilii
Przygotowanie:
Wszystko umieść w misie robota kuchennego z ostrym nożykiem, miksuj przez 30 sekund. Do mielenia możesz też użyć młynka do kawy - w tym przypadku miel przyprawy partiami.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Pierniczki
Składniki:
300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
150 ml miodu
50 g cukru pudru
50 g masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj. Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto szybko zagnieć i rozwałkuj dość grubo (około 0,5 cm, im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką.
Wykrawaj pierniczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10-12 min.
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj. Całość podgrzej.
Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - soku.
Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
href="http://kuchnia.wp.pl/domowa-przyprawa-do-piernika-6071244248392833a"> Domowa przyprawa do piernika