Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa

Fińska kuchnia jest bardzo prosta. Opiera się przede wszystkim na składnikach, które są łatwo dostępne w tamtej części Europy, czyli na rybach, dziczyźnie, grzybach czy owocach leśnych. Do posiłku podaje się często marynowane warzywa. Nie znajdziemy w niej wiele przypraw, ale soli i pieprzu nie może zabraknąć. Ważnym składnikiem jest też chleb pełnoziarnisty. Chleb stał się bazą do przygotowania pysznej zapiekanki.

Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwaProsty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 ml jasnego piwa
  • ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału
  • 1 średni kalafior
  • 150 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło.
  • Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne.
  • Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami.
  • Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna