Figi na tostach kulinarnym odkryciem. Dlaczego biją rekordy popularności?
Figa to owoc wdzięcznie prezentujący w daniach zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Wyjątkowo dobrze sprawdza się na grzance i przyjmie niemal każdy dodatek. Możliwości są nieskończone. Jedliście już figi z tostami? Jeśli nie, to nie ma na co czekać – do dzieła!
Figi na tostach – media społecznościowe
Podobnie jak sezonowe mody np. na dania z dynią czy korzenne przyprawy, tak i figa, będąc owocem wyjątkowo ładnie prezentującym się na zdjęciach, jest skrzętnie wykorzystywana w mediach społecznościowych.
Nic dziwnego, fotki plasterków czy ćwiartek figi na grzance wyglądają wyjątkowo apetycznie. Warto z tego skorzystać, gdy tylko figi pojawiają się na sklepowych półkach – czy to z dodatkiem miodu, czy z serem pleśniowym figa z przypieczoną kromką chleba jest pyszna.
Warto jeść figi. Chronią przed rozwojem raka
Figi na tostach – z czym łączyć?
To już kwestia gustu, bo do figi pasuje niemal wszystko. Od prostych dodatków w postaci twarożku z ricotty, aż po sery pleśniowe i żółte dojrzewające. Od bekonu po szynkę serrano. Od dżemu po masło orzechowe.
Jak połączyć figę z grzanką? Wystarczy kromka chleba lub bułki opieczonej w opiekaczu czy zrumienionej na patelni z dodatkiem masła. Smarujemy ją cienko konfiturą lub serkiem i kładziemy plasterek figi. Całość możemy delikatnie oblać strużką miodu lub oliwą.
Do serów kremowych i twarogu świetnie pasują także orzechy czy odrobina konfitury, za to ostre sery dojrzewające możemy łączyć zarówno z miodem, jak i ostrym sosem. Do tego oczywiście – figa.
Figę można też skarmelizować na patelni i w takiej postaci położyć na grzankę posmarowaną masłem orzechowym, kremem czekoladowym czy innym ulubionym smarowidłem.
Świetnie odnajdzie się w towarzystwie innych warzyw i owoców – np. burraty i buraka czy koziego twarogu i malin.
Takie śniadanie to prawdziwa uczta dla zmysłów – grzanki z figą sprawdzą się idealnie na leniwy weekendowy poranek!
Zobacz także: