Figi na tostach kulinarnym odkryciem. Dlaczego biją rekordy popularności?

Figa to owoc wdzięcznie prezentujący w daniach zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Wyjątkowo dobrze sprawdza się na grzance i przyjmie niemal każdy dodatek. Możliwości są nieskończone. Jedliście już figi z tostami? Jeśli nie, to nie ma na co czekać – do dzieła!

Grzanki z serem i figamiFigi na tostach prezentują się świetnie i smakują jeszcze lepiej
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Figi na tostach – media społecznościowe

Podobnie jak sezonowe mody np. na dania z dynią czy korzenne przyprawy, tak i figa, będąc owocem wyjątkowo ładnie prezentującym się na zdjęciach, jest skrzętnie wykorzystywana w mediach społecznościowych.

Nic dziwnego, fotki plasterków czy ćwiartek figi na grzance wyglądają wyjątkowo apetycznie. Warto z tego skorzystać, gdy tylko figi pojawiają się na sklepowych półkach – czy to z dodatkiem miodu, czy z serem pleśniowym figa z przypieczoną kromką chleba jest pyszna.

Warto jeść figi. Chronią przed rozwojem raka

Figi na tostach – z czym łączyć?

To już kwestia gustu, bo do figi pasuje niemal wszystko. Od prostych dodatków w postaci twarożku z ricotty, aż po sery pleśniowe i żółte dojrzewające. Od bekonu po szynkę serrano. Od dżemu po masło orzechowe.

Jak połączyć figę z grzanką? Wystarczy kromka chleba lub bułki opieczonej w opiekaczu czy zrumienionej na patelni z dodatkiem masła. Smarujemy ją cienko konfiturą lub serkiem i kładziemy plasterek figi. Całość możemy delikatnie oblać strużką miodu lub oliwą.

Do serów kremowych i twarogu świetnie pasują także orzechy czy odrobina konfitury, za to ostre sery dojrzewające możemy łączyć zarówno z miodem, jak i ostrym sosem. Do tego oczywiście – figa.

Figę można też skarmelizować na patelni i w takiej postaci położyć na grzankę posmarowaną masłem orzechowym, kremem czekoladowym czy innym ulubionym smarowidłem.

Świetnie odnajdzie się w towarzystwie innych warzyw i owoców – np. burraty i buraka czy koziego twarogu i malin.

Takie śniadanie to prawdziwa uczta dla zmysłów – grzanki z figą sprawdzą się idealnie na leniwy weekendowy poranek!

Grzanka z figą, serem, szynką i orzechami
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw