Garnek z bigosem na balkonie? Sprawdź, dlaczego to niebezpieczne

Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia duży odsetek naszego narodu rozpoczyna sezon na przechowywanie żywności na balkonie. Podyktowane jest to brakiem miejsca w lodówce, która oczywiście w tym okresie pęka w szwach. Choć spiżarka na balkonie wydaje się dobrym rozwiązaniem, gdy mróz na dworze ścina w żyłach krew, zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o tym złym nawyku.

Pojemniki z jedzeniem w lodówceNie trzymaj zimą jedzenia na balkonie. To niebezpieczne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Przechowywanie żywności na balkonie – dlaczego jest niebezpieczne

Warto zapamiętać jeden fakt: tylko przechowywanie żywności w lodówce i w zamrażalniku może służyć przedłużeniu trwałości produktów spożywczych. Przechowywanie garnka z bigosem czy z zupą na balkonie może stanowić zagrożenie, niekiedy poważne, dla naszego zdrowia.

Dlaczego? Bo trudno jest kontrolować temperaturę na zewnątrz, a ta jest zmienna. Nie tylko dodatnie – powyżej 4 stopni Celsjusza – temperatury szkodzą jedzeniu, ale także ich duża w rytmie dobowym amplituda. Takie wahania mogą prowadzić do rozwoju chorobotwórczych patogenów w jedzeniu. Niektóre z nich odpowiedzialne są za niegroźną niestrawność, inne – mogą stać się źródłem groźnych zatruć pokarmowych. Szczególnie dzieci, osoby z upośledzonym układem immunologicznym czy seniorzy mogą dotkliwie ucierpieć wskutek praktyki trzymania żywności na balkonie.

A co poza tym grozi jedzeniu trzymanemu na balkonie? Patogeny z zewnątrz, czyli bakterie i pasożyty, mogące skazić posiłek, a dostające się do żywności np. za sprawą ptaków. Niestety wiele drobnoustrojów, o czym warto pamiętać, jest odporna na wysokie temperatury. Wbrew pozorom zatem nie wystarczy zagotować zupy, sosu czy bigosu.

Jak długo można przechowywać produkty spożywcze?

Przechowywanie żywności w lodówce – jak robić to poprawnie

Lodówka, podobnie jak zamrażalnik, ma temperaturę stałą, która nie ulega wahaniom i którą możemy kontrolować.

By zminimalizować ryzyko zatruć pokarmowych, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Wśród nich najistotniejsza jest oczywiście temperatura – maksymalnie w lodówce nie powinna przekraczać 4 stopni Celsjusza.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  1. Jedzenie chowaj do lodówki zaraz po przygotowaniu, a w przypadku potraw gorących – nie czekaj, aż całkowicie ostygną. Do lodówki warto chować potrawy lekko ciepłe.
  2. Dania z surowych jaj i mięsa lub ryb spożywaj szybko, nie przechowuj ich zbyt długo w lodówce. Brak obróbki cieplnej sprawia, że potrawy te szybciej się psują, stając się niekiedy prawdziwą bombą biologiczną.
  3. Odpowiednie rozmieszczenie. Pamiętaj, że w zależności od miejsca w lodówce temperatura może się nieznacznie różnić – stąd na drzwiach lodówki trzymaj sosy czy napoje, a na dolnej półce mięso.
  4. Wygospodaruj osobne miejsce na jajka tak, by nie stykały się z innymi produktami spożywczymi. Ta sama zasada dotyczy także surowego mięsa – pamiętaj, by nie dotykało produktów czy dań przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.
  5. W zasięgu wzroku. Wkładając produkty do lodówki, poświęć chwilę na odpowiednie ich rozmieszczenie. Te z krótką datą spożycia połóż w zasięgu wzroku, a te, które mogą spokojnie poczekać na swoją kolej, schowaj w głąb lodówki.
  6. Zabezpieczaj. Wykorzystaj dostępne w sklepach pojemniki i pokrywki do puszek tak, by jedzenie zabezpieczyć przed pleśnią i bakteriami. Pozwoli ci to również na właściwą organizację przestrzeni w lodówce.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm