Trwa ładowanie...

Garnek z bigosem na balkonie? Sprawdź, dlaczego to niebezpieczne

Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia duży odsetek naszego narodu rozpoczyna sezon na przechowywanie żywności na balkonie. Podyktowane jest to brakiem miejsca w lodówce, która oczywiście w tym okresie pęka w szwach. Choć spiżarka na balkonie wydaje się dobrym rozwiązaniem, gdy mróz na dworze ścina w żyłach krew, zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o tym złym nawyku.

Nie trzymaj zimą jedzenia na balkonie. To niebezpieczneNie trzymaj zimą jedzenia na balkonie. To niebezpieczneŹródło: 123RF
dh2wgt5
dh2wgt5

Przechowywanie żywności na balkonie – dlaczego jest niebezpieczne

Warto zapamiętać jeden fakt: tylko przechowywanie żywności w lodówce i w zamrażalniku może służyć przedłużeniu trwałości produktów spożywczych. Przechowywanie garnka z bigosem czy z zupą na balkonie może stanowić zagrożenie, niekiedy poważne, dla naszego zdrowia.

Dlaczego? Bo trudno jest kontrolować temperaturę na zewnątrz, a ta jest zmienna. Nie tylko dodatnie – powyżej 4 stopni Celsjusza – temperatury szkodzą jedzeniu, ale także ich duża w rytmie dobowym amplituda. Takie wahania mogą prowadzić do rozwoju chorobotwórczych patogenów w jedzeniu. Niektóre z nich odpowiedzialne są za niegroźną niestrawność, inne – mogą stać się źródłem groźnych zatruć pokarmowych. Szczególnie dzieci, osoby z upośledzonym układem immunologicznym czy seniorzy mogą dotkliwie ucierpieć wskutek praktyki trzymania żywności na balkonie.

A co poza tym grozi jedzeniu trzymanemu na balkonie? Patogeny z zewnątrz, czyli bakterie i pasożyty, mogące skazić posiłek, a dostające się do żywności np. za sprawą ptaków. Niestety wiele drobnoustrojów, o czym warto pamiętać, jest odporna na wysokie temperatury. Wbrew pozorom zatem nie wystarczy zagotować zupy, sosu czy bigosu.

Jak długo można przechowywać produkty spożywcze?

Przechowywanie żywności w lodówce – jak robić to poprawnie

Lodówka, podobnie jak zamrażalnik, ma temperaturę stałą, która nie ulega wahaniom i którą możemy kontrolować.

dh2wgt5

By zminimalizować ryzyko zatruć pokarmowych, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Wśród nich najistotniejsza jest oczywiście temperatura – maksymalnie w lodówce nie powinna przekraczać 4 stopni Celsjusza.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  1. Jedzenie chowaj do lodówki zaraz po przygotowaniu, a w przypadku potraw gorących – nie czekaj, aż całkowicie ostygną. Do lodówki warto chować potrawy lekko ciepłe.
  2. Dania z surowych jaj i mięsa lub ryb spożywaj szybko, nie przechowuj ich zbyt długo w lodówce. Brak obróbki cieplnej sprawia, że potrawy te szybciej się psują, stając się niekiedy prawdziwą bombą biologiczną.
  3. Odpowiednie rozmieszczenie. Pamiętaj, że w zależności od miejsca w lodówce temperatura może się nieznacznie różnić – stąd na drzwiach lodówki trzymaj sosy czy napoje, a na dolnej półce mięso.
  4. Wygospodaruj osobne miejsce na jajka tak, by nie stykały się z innymi produktami spożywczymi. Ta sama zasada dotyczy także surowego mięsa – pamiętaj, by nie dotykało produktów czy dań przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.
  5. W zasięgu wzroku. Wkładając produkty do lodówki, poświęć chwilę na odpowiednie ich rozmieszczenie. Te z krótką datą spożycia połóż w zasięgu wzroku, a te, które mogą spokojnie poczekać na swoją kolej, schowaj w głąb lodówki.
  6. Zabezpieczaj. Wykorzystaj dostępne w sklepach pojemniki i pokrywki do puszek tak, by jedzenie zabezpieczyć przed pleśnią i bakteriami. Pozwoli ci to również na właściwą organizację przestrzeni w lodówce.

Zobacz także:

dh2wgt5
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dh2wgt5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh2wgt5
Więcej tematów