Garnek z bigosem na balkonie? Sprawdź, dlaczego to niebezpieczne

Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia duży odsetek naszego narodu rozpoczyna sezon na przechowywanie żywności na balkonie. Podyktowane jest to brakiem miejsca w lodówce, która oczywiście w tym okresie pęka w szwach. Choć spiżarka na balkonie wydaje się dobrym rozwiązaniem, gdy mróz na dworze ścina w żyłach krew, zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o tym złym nawyku.

Pojemniki z jedzeniem w lodówceNie trzymaj zimą jedzenia na balkonie. To niebezpieczne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Przechowywanie żywności na balkonie – dlaczego jest niebezpieczne

Warto zapamiętać jeden fakt: tylko przechowywanie żywności w lodówce i w zamrażalniku może służyć przedłużeniu trwałości produktów spożywczych. Przechowywanie garnka z bigosem czy z zupą na balkonie może stanowić zagrożenie, niekiedy poważne, dla naszego zdrowia.

Dlaczego? Bo trudno jest kontrolować temperaturę na zewnątrz, a ta jest zmienna. Nie tylko dodatnie – powyżej 4 stopni Celsjusza – temperatury szkodzą jedzeniu, ale także ich duża w rytmie dobowym amplituda. Takie wahania mogą prowadzić do rozwoju chorobotwórczych patogenów w jedzeniu. Niektóre z nich odpowiedzialne są za niegroźną niestrawność, inne – mogą stać się źródłem groźnych zatruć pokarmowych. Szczególnie dzieci, osoby z upośledzonym układem immunologicznym czy seniorzy mogą dotkliwie ucierpieć wskutek praktyki trzymania żywności na balkonie.

A co poza tym grozi jedzeniu trzymanemu na balkonie? Patogeny z zewnątrz, czyli bakterie i pasożyty, mogące skazić posiłek, a dostające się do żywności np. za sprawą ptaków. Niestety wiele drobnoustrojów, o czym warto pamiętać, jest odporna na wysokie temperatury. Wbrew pozorom zatem nie wystarczy zagotować zupy, sosu czy bigosu.

Jak długo można przechowywać produkty spożywcze?

Przechowywanie żywności w lodówce – jak robić to poprawnie

Lodówka, podobnie jak zamrażalnik, ma temperaturę stałą, która nie ulega wahaniom i którą możemy kontrolować.

By zminimalizować ryzyko zatruć pokarmowych, należy jednak pamiętać o kilku zasadach. Wśród nich najistotniejsza jest oczywiście temperatura – maksymalnie w lodówce nie powinna przekraczać 4 stopni Celsjusza.

O czym jeszcze należy pamiętać?

  1. Jedzenie chowaj do lodówki zaraz po przygotowaniu, a w przypadku potraw gorących – nie czekaj, aż całkowicie ostygną. Do lodówki warto chować potrawy lekko ciepłe.
  2. Dania z surowych jaj i mięsa lub ryb spożywaj szybko, nie przechowuj ich zbyt długo w lodówce. Brak obróbki cieplnej sprawia, że potrawy te szybciej się psują, stając się niekiedy prawdziwą bombą biologiczną.
  3. Odpowiednie rozmieszczenie. Pamiętaj, że w zależności od miejsca w lodówce temperatura może się nieznacznie różnić – stąd na drzwiach lodówki trzymaj sosy czy napoje, a na dolnej półce mięso.
  4. Wygospodaruj osobne miejsce na jajka tak, by nie stykały się z innymi produktami spożywczymi. Ta sama zasada dotyczy także surowego mięsa – pamiętaj, by nie dotykało produktów czy dań przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.
  5. W zasięgu wzroku. Wkładając produkty do lodówki, poświęć chwilę na odpowiednie ich rozmieszczenie. Te z krótką datą spożycia połóż w zasięgu wzroku, a te, które mogą spokojnie poczekać na swoją kolej, schowaj w głąb lodówki.
  6. Zabezpieczaj. Wykorzystaj dostępne w sklepach pojemniki i pokrywki do puszek tak, by jedzenie zabezpieczyć przed pleśnią i bakteriami. Pozwoli ci to również na właściwą organizację przestrzeni w lodówce.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz