Faszerowanie na całego

Farsz mięsny, grzybowy, warzywny, owocowy, orzechowy lub mieszany. To co i czym faszerujemy, zależy wyłącznie od naszych upodobań i chęci eksperymentowania w kuchni. Cukinia, papryka czy schab to klasyka. Można jednak przygotować naprawdę coś dużego. Wyjątkową fantazją w tej dziedzinie wykazują się Beduini. To oni właśnie mogą pochwalić się największym daniem świata, czyli faszerowanym... wielbłądem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

To nie żart. Nadziewany wielbłąd trafił do Ksiegi Rekordów Guinessa i figuruje tam jako największa potrawa świata. Podobno jest to tradycyjne danie Beduinów serwowane zazwyczaj w czasie weselnych uroczystości. Zwierzę faszeruje się w całości, a nadzienie przygotowuje się w sposób przypominający nieco rosyjską matrioszkę. Wielbłąda nadziewa się owcą, owcę 20 kurczakami, a kurczaki z kolei - rybami i jajkami lub ryżem. Na koniec wszystko to trzeba ugotować, dokładnie tylko nie wiadomo w czym, bo potrawa ma spore rozmiary. Podobne danie pojawiło się nawet w książce Bohumila Hrabala "Obsługiwałem angielskiego króla" - tam nadzienie wielbłąda stanowiły z kolei antylopy.

W polskich warunkach nie mamy możliwości spróbowania podobnych ekstrawagancji, więc zajmijmy się tym, co mamy pod ręką. Najlepiej warzywami, które warto faszerować szczególnie latem, gdy jest ich pod dostatkiem, i gdy ich smak jest najlepszy. Dania z wypełnieniem w środku przygotowuje się szybko i prosto - to najlepsza propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Ale nie tylko. Odpowiednio skomponowane sprawdzą się nawet na większym przyjęciu.

Farszem można nadziewać cukinię, bakłażana, pomidory, cebulę, ziemniaki, paprykę, kalarepę, buraki i wiele innych warzyw. Nawet pospolite pieczarki mogą stać się nie lada rarytasem, który jako przystawka lub kolacja wprowadzi do naszej kuchni trochę odmienności.

To co znajdzie się w ich wnętrzu, zależy wyłącznie od fantazji przygotowujących potrawę. Zwykle jednak warzywa faszerowane są mielonym mięsem z dodatkiem ryżu i ziół. Same warzywa przygotowuje się różnie. W papryce wystarczy po prostu wyciąć gniazdo nasienne i zaraz po tym wypełniać przygotowanymi dodatkami, z wielu innych należy wydrążyć (najlepiej specjalną łyżeczką) miejsce na farsz. Niemal w każdej wersji danie wymaga upieczenia lub uduszenia.

Nie zapominajmy o kapuście. Liście, które faszerujemy i odpowiednio zwijamy to nic innego, jak uwielbiane w wielu domach gołąbki. Można je nadziewać popularnym farszem z mięsa i ryżu, ale nie tylko. Gołąbki świetnie smakują faszerowane kaszą gryczaną i grzybami lub kaszą pęczak i twarogiem. W wielu miejscach w górach jada się w środku z ziemniakami, bryndzą, wędzonym boczkiem i cebulą. A może spróbować zawijać coś w liście winogron? Takie mini gołąbki, zwane dolmades, to jedna ze sztandarowych greckich potraw. Nadziewa się je ryżem lub ryżem z mieloną jagnięciną. Specjalnie przygotowane liście winogron kupimy nawet w polskich sklepach.

Faszerować można też kwiaty cukinii. Na dodatek do nich świetnie nadają się mięsa i sery, na przykład kozi czy mascarpone. Takie danie to pyszna letnia i bardzo efektowna przystawka.

- Faszerowanie kwiatów jest dość proste, należy tylko pamiętać, aby używać farszu gotowego do spożycia, aby nie trzeba było ich gotować, albo tylko postawić bardzo krótko na parze - podpowiada Piotr Siebielec, szef kuchni Restauracja COCO, Gdynia.

Każdy przepis można tak zmodyfikować, by był nowy, ciekawy i smaczny. Dlaczego więc nie faszerować warzyw czymś bezmięsnym? Wegetarianie nie muszą czuć się poszkodowani. Przecież warzywa wypełniać można wszystkim: serem, kaszanką, gruszką, orzechami i grzybami.

Kiedy jesienią i zimą słońca jest mniej, ale również podczas świąt i innych specjalnych okazji, faszerujemy też mięsa. Nadaje się do tego niemal każdy gatunek, począwszy od drobiu, przez wieprzowinę, cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę, baraninę, aż po dziczyznę. Schab i boczek smakują doskonale zwinięte w roladę i zapieczone ze śliwką w środku. Schab smakuje też dość oryginalnie w towarzystwie moreli. Delikatnymi, często słodkimi nadzieniami, faszeruje się też drób, choć gęsi i kaczki dobrze smakują z ostrzejszymi i bardziej wyrazistymi wypełnieniami.

- Myślę, że najlepiej jest faszerować właśnie drób i dzikie ptactwo. Pasują do niego owoce leśne, ale też warzywa typu szpinak czy nawet orientalne przyprawy. Moim zdaniem kurczaki i schab najlepiej podawać faszerowane po staropolsku, z nutką orientu - na przykład nadziane śliwkami lub rodzynkami i owinięte w liście bananowca - zdradza Piotr Siebielec. Nie zapominajmy, że mięso można też faszerować… mięsem. Przygotowane w galarecie plastry schabu czy kurczaka z mielonym i dodatkami, mogą być ekskluzywnym daniem.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia