Faszerowane udka z kurczaka. Soczyste mięso i przepyszne nadzienie
Jeśli znudziły ci się pieczone udka z kurczaka lub zwykłe panierowane kotlety, przygotuj na obiad coś specjalnego. Soczyste i pyszne faszerowane udka. Można je podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Przepis na faszerowane udka kurczaka dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 8 udek z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- czosnek granulowany, papryka słodka
- sól pieprz
- olej do smażenia
Przepis
- Udka myjemy, osuszamy i wyjmujemy ze środka kość. Doprawiamy czosnkiem, papryką oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki.
- Kiedy papryka zmięknie, farsz przekładamy do naczynia, łączymy z startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem oraz koncentratem pomidorowym.
- Farszem nadziewamy udka i układamy w rękawie do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl