Fani pytali, czy to węgiel. Niezwykły obiad Kasi Bosackiej

Katarzyna Bosacka jest znaną i cenioną dziennikarką, prezenterką, autorką programów o zdrowiu, a także wielu książek. Od lat uznawana za edukatorkę Polaków w kwestii zdrowego żywienia. W pamięć zapada zwłaszcza jej humor i dystans do siebie. Tym razem także nie zawiodła.

Kasia Bosacka i jej ravioli w tleNiezwykłe danie Bosackiej wzbudziło zainteresowanie fanów
Źródło zdjęć: © akpa, Instagram
Karolina Rozmus
40

Fani pytali, czy to węgiel – niezwykły obiad Kasi Bosackiej

Katarzyna Bosacka na swoim instagramowym koncie dzieli się z fanami swym codziennym życiem, w tym ważnym dla niej aspektem tej codzienności, czyli jedzeniem.

Po umieszczeniu relacji z niezwykłym daniem dziennikarka została zasypana komentarzami. Nic dziwnego – na zdjęciu widoczne są czarne, zanurzone w maśle bryłki, których wygląd niewiele zdradza.

Wyrabianie czarnego ciasta na ravioli przez Bosacką
© Instagram

Po tym, jak jeden z fanów zapytał, czy na obiad były węgielki, Bosacka postanowiła wyjaśnić tajemnicę enigmatycznej potrawy. Jak się okazuje, jest to ravioli z pieczonym łososiem, serkiem śmietankowym, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Swój niezwykły kolor pierożki zawdzięczają dodatkowi sepii, czyli atramentu z kałamarnicy.

Choć dla nas sepia to wyjątkowo egzotyczny składnik, to jest ona popularna w innych krajach, a ravioli to najsłynniejsze włoskie pierożki. Niewątpliwie interpretacja Bosackiej, choć wzbudza kontrowersje, z pewnością jest smaczna. I co oczywiste – zdrowa.

Sepia – czym jest, gdzie można kupić sepię i jak ją wykorzystać?

Sepia to kontrowersyjny barwnik – pochodzi z woreczka czernidłowego mątwy – który pozyskuje się już od XVIII wieku, kiedy to służył do wyrabiania farb i kredek.

A do czego służy ta substancja głowonogowi? Co ciekawe, gdy mątwa czuje zagrożenie, wystrzeliwuje ciemnobrązowy płyn. Ma to na celu zdezorientowanie, a w efekcie zniechęcenie przeciwnika do ataku.

Skąd więc pomysł na wykorzystanie tego dziwnego składnika w kuchni? Otóż sepia ma wyjątkowy smak i aromat – jest słodko-słona i nadaje daniu charakterystycznego, nazywanego morskim bądź rybnym, smaku. W wielu krajach, zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego, sepię dodaje się do makaronu i ryżu. We Włoszech bodaj najsłynniejszym daniem jest spaghetti al nero di sepia, czyli czarne spaghetti z sepią.

Zatem, jeśli macie ochotę na eksperymenty, wypróbujcie sepii – najlepiej dodając ją podczas przygotowywania domowego makaronu lub po prostu barwiąc atramentem sos, risotto czy zupę z cieciorki.

Co istotne sepia wcale nie jest tak rzadkim i egzotycznym dodatkiem, jak mogłoby się wydawać. Bez problemu można ją dostać w internetowych sklepach lub dużych marketach na półkach z produktami kuchni światowej. Do wyboru macie sepię w formie sproszkowanej i płynnej (w saszetkach i słoiczkach).

Nas Kasia Bosacka przekonała do eksperymentów. A wy? Skusicie się na danie z dodatkiem atramentu z mątwy?

Jak przygotować ravioli krok po kroku. Włoski klasyk

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek