Fani pytali, czy to węgiel. Niezwykły obiad Kasi Bosackiej

Katarzyna Bosacka jest znaną i cenioną dziennikarką, prezenterką, autorką programów o zdrowiu, a także wielu książek. Od lat uznawana za edukatorkę Polaków w kwestii zdrowego żywienia. W pamięć zapada zwłaszcza jej humor i dystans do siebie. Tym razem także nie zawiodła.

Kasia Bosacka i jej ravioli w tleNiezwykłe danie Bosackiej wzbudziło zainteresowanie fanów
Źródło zdjęć: © akpa, Instagram
Karolina Rozmus

Fani pytali, czy to węgiel – niezwykły obiad Kasi Bosackiej

Katarzyna Bosacka na swoim instagramowym koncie dzieli się z fanami swym codziennym życiem, w tym ważnym dla niej aspektem tej codzienności, czyli jedzeniem.

Po umieszczeniu relacji z niezwykłym daniem dziennikarka została zasypana komentarzami. Nic dziwnego – na zdjęciu widoczne są czarne, zanurzone w maśle bryłki, których wygląd niewiele zdradza.

Wyrabianie czarnego ciasta na ravioli przez Bosacką
© Instagram

Po tym, jak jeden z fanów zapytał, czy na obiad były węgielki, Bosacka postanowiła wyjaśnić tajemnicę enigmatycznej potrawy. Jak się okazuje, jest to ravioli z pieczonym łososiem, serkiem śmietankowym, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Swój niezwykły kolor pierożki zawdzięczają dodatkowi sepii, czyli atramentu z kałamarnicy.

Choć dla nas sepia to wyjątkowo egzotyczny składnik, to jest ona popularna w innych krajach, a ravioli to najsłynniejsze włoskie pierożki. Niewątpliwie interpretacja Bosackiej, choć wzbudza kontrowersje, z pewnością jest smaczna. I co oczywiste – zdrowa.

Sepia – czym jest, gdzie można kupić sepię i jak ją wykorzystać?

Sepia to kontrowersyjny barwnik – pochodzi z woreczka czernidłowego mątwy – który pozyskuje się już od XVIII wieku, kiedy to służył do wyrabiania farb i kredek.

A do czego służy ta substancja głowonogowi? Co ciekawe, gdy mątwa czuje zagrożenie, wystrzeliwuje ciemnobrązowy płyn. Ma to na celu zdezorientowanie, a w efekcie zniechęcenie przeciwnika do ataku.

Skąd więc pomysł na wykorzystanie tego dziwnego składnika w kuchni? Otóż sepia ma wyjątkowy smak i aromat – jest słodko-słona i nadaje daniu charakterystycznego, nazywanego morskim bądź rybnym, smaku. W wielu krajach, zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego, sepię dodaje się do makaronu i ryżu. We Włoszech bodaj najsłynniejszym daniem jest spaghetti al nero di sepia, czyli czarne spaghetti z sepią.

Zatem, jeśli macie ochotę na eksperymenty, wypróbujcie sepii – najlepiej dodając ją podczas przygotowywania domowego makaronu lub po prostu barwiąc atramentem sos, risotto czy zupę z cieciorki.

Co istotne sepia wcale nie jest tak rzadkim i egzotycznym dodatkiem, jak mogłoby się wydawać. Bez problemu można ją dostać w internetowych sklepach lub dużych marketach na półkach z produktami kuchni światowej. Do wyboru macie sepię w formie sproszkowanej i płynnej (w saszetkach i słoiczkach).

Nas Kasia Bosacka przekonała do eksperymentów. A wy? Skusicie się na danie z dodatkiem atramentu z mątwy?

Jak przygotować ravioli krok po kroku. Włoski klasyk

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru