Bez stania przy garach i zmywania. Szybki i prosty obiad dla całej rodziny

Jednogarnkowe dania to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego naczynia, a obiad zrobi się właściwie sam. Zebraliśmy trzy banalnie proste i pyszne przepisy na jednogarnkowe potrawy. Z pewnością znajdziecie wśród nich coś dla siebie.

Kurczak pieczony
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Bez stania przy garach i zmywania. Szybki i prosty obiad dla całej rodziny

Kurczak pieczony
© 123RF

/ 4Chili con carne

Chili con carne
© 123RF

Choć lista składników potrzebnych do przygotowania chili con carne jest dość długa, przepis jest bardzo prosty. Mielone mięso wieprzowe lub wołowe smażymy razem z przyprawami na głębokiej patelni. W daniu znajdziemy drobno posiekaną papryczkę chili, cebulę, czosnek, świeże pomidory i paprykę. Do tego czerwona fasola i kukurydza. Całość obficie doprawiamy kuminem i pieprzem. Na koniec potrawę posypujemy ostrym żółtym serem. Chili con carne podajemy z ryżem, nachosami lub tortillą.

/ 4Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony
© 123RF

Jest to jeden z najprostszych przepisów na obiad dla całej rodziny. Na dno żaroodpornego naczynia wsypujemy suchy ryż długoziarnisty (200 g), wymieszany z drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewką. Udka marynujemy w jogurcie naturalnym wymieszanym z przyprawami - curry, słodka papryka, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Odkładamy do lodówki. Ryż zalewamy bulionem (700 ml). Na wierzchu układamy udka kurczaka. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę.

/ 4Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek
© 123RF

Sycąca i pyszna jednogarnkowa potrawa. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pokrojony w kostkę boczek, a następnie kiełbasę i ziemniaki. Podsmażamy. Doprawiamy papryka w proszku, pieprzem i majerankiem. Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę. Podajemy z pieczywem. Przepis można dowolnie modyfikować, dodają ulubione składniki np. fasolę, pieczarki czy natkę pietruszki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości