Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie

Uczestnicy warsztatów poznali zalety jedzenia drobiu i inspirujące przepisy.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

O tym jak przygotować drób w smaczny i bezpieczny sposób dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Drób na świątecznym stole”, które odbyły się na początku grudnia w studiu kulinarnym CookUp. Celem spotkania było przygotowanie imponującego świątecznego menu jak również uzmysłowienie uczestnikom jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat.

|

Obraz

|
| --- |
| |

„To jak to jest z tym drobiem, jeść czy nie jeść?” od takich słów rozpoczęła się pierwsza część warsztatów na temat stereotypów, zalet i bezpieczeństwa spożywanego drobiu. Podczas spotkania organizatorzy zaprosili uczestników do wzięcia udziału w krótkim teście z wiedzy na temat drobiu i jego właściwości, opowiedzieli o roli, jaką pełni w diecie człowieka i bezpieczeństwie hodowli w Polsce. Razem z blogerami w wydarzeniu wzięli udział eksperci: lekarz weterynarii - Aleksandra Porada, dietetyk - Anna Jelonek, kucharze oraz znana aktorka i mama - Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

Największe zainteresowanie wzbudziło skonfrontowanie krążących w opinii publicznej mitów dotyczących drobiu, takich jak np. profilaktyczne stosowanie antybiotyków, czy sztuczne przyspieszanie wzrostu ptaków, z rzeczywistością. Po ożywionej dyskusji uczestnicy przekonali się, że drób warto jeść z powodu jego walorów smakowych oraz ze względu na fakt, że jest on idealnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety - mięso drobiowe zawiera cenne witaminy i makro- oraz mikroelementy, jak żelazo, potas, magnez, cynk oraz witamin z grupy B.

Drugą, kulinarną część wydarzenia poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Jakub Streuermark oraz Marek Kropielnicki. Pod ich okiem uczestnicy mieli okazję przygotować m. in. pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie czy kurczaka w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Uczestnikom został również zademonstrowany sposób przygotowania indyka w całości. Oczywiście nie mogło zabraknąć najprzyjemniejszego elementu - czyli degustacji, która oficjalnie zwieńczyła wydarzenie.

Warsztaty „Drób na świątecznym stole” zostały zorganizowane z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i miały na celu przełamanie stereotypów dotyczących drobiu w Polsce. Więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości, porad eksperckich czy przepisów można znaleźć na www.dobrydrob.pl, gdzie dostępny jest również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym. Strona powstała, aby zapewnić konsumentom dostęp do rzetelnej, sprawdzonej wiedzy na temat właściwości mięsa drobiowego.

|

Obraz

|
| --- |

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości