Ekspresowe gołąbki z kapusty pekińskiej

Klasyka polskiej kuchni w nowym wydaniu. Wypróbujcie przepis na szybkie gołąbki bez gotowania kapusty.

Ekspresowe gołąbki z kapusty pekińskiejEkspresowe gołąbki z kapusty pekińskiej
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g szynki
  • 200 g mięsa z uda indyka
  • 350 g kapusty pekińskiej
  • 100 g ryżu
  • 50 g cebuli
  • 80 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • sól, papryka ostra i słodka, pieprz do smaku

Przepis

  • Kapustę ułożyć w większym naczyniu i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach liście robią się miękkie i można rozebrać kapustę. Z liści usunąć twardą część.
  • Mięso, cebulę, 1 ząbek czosnku zmielić, ryż ugotować, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy, sól i dokładnie wymieszać.
  • Farsz ułożyć na liściach i zawinąć gołąbki jak krokiety. Przełożyć do naczynia.
  • Przecier wymieszać z 1 ząbkiem czosnku wyciśniętym przez praskę, doprawić.
  • Zalać gołąbki. Piec w nagrzanym piekarniku pod przykryciem, 180°C (góra-dół) przez około 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja