Ekspresowa zupa na ostro. Świetnie rozgrzeje w chłodny dzień
Szybka i smaczna zupa pełna wartościowych składników. Doskonale rozgrzewa i syci. Będzie idealna na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g marchewki
- 1 seler naciowy ok. 400 g
- 2 białe cebule średniej wielkości
- 300 g pieczarek
- ok. 200 g po odsączeniu ugotowanej cieciorki (1 puszka)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- ½ płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 3–4 liście laurowe
- 2 łyżeczki koperku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól himalajska do smaku
- 3 duże łyżki kuskusu
- świeża bazylia
Przepis
- Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, cebulę na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki.
- Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki, a oczyszczonego selera z nitek w bardzo cienkie plasterki.
- W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej z dodatkiem liści laurowych.
- Następnie dodajemy cebulę z marchewką, mieloną paprykę (nie wszystko, żeby nie było za ostre!), pieprz i całość szklimy, na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
- Dodajemy pieczarki, przesmażamy i zalewamy wrzącą wodą ok. 1300 ml (nieco powyżej warzyw). Dodajemy koperek, lubczyk i soli do smaku.
- Gotujemy ok. 10 min, warzywa powinny być al dente.
- Na sam koniec dodajemy kuskus, seler naciowy, cieciorkę, mieszamy i odstawiamy na kilka min. pod przykryciem.
- Seler powinien chrupiący, a kuskus pod wpływem temperatury spęcznieje.
- Doprawiamy papryką, solą, ewentualnie dolewamy wody, jeśli lubicie rzadszą zupę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl