Trwa ładowanie...
d3vlata
Monika Lemko
06-08-2021 10:29

Ekspresowa zupa na ostro. Świetnie rozgrzeje w chłodny dzień

Przepis

Szybka i smaczna zupa pełna wartościowych składników. Doskonale rozgrzewa i syci. Będzie idealna na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d3vlata
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 150 g marchewki
  • 1 seler naciowy ok. 400 g
  • 2 białe cebule średniej wielkości
  • 300 g pieczarek
  • ok. 200 g po odsączeniu ugotowanej cieciorki (1 puszka)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • ½ płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 3–4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól himalajska do smaku
  • 3 duże łyżki kuskusu
  • świeża bazylia
Przepis
  • Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, cebulę na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki.
  • Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki, a oczyszczonego selera z nitek w bardzo cienkie plasterki.
  • W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej z dodatkiem liści laurowych.
  • Następnie dodajemy cebulę z marchewką, mieloną paprykę (nie wszystko, żeby nie było za ostre!), pieprz i całość szklimy, na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  • Dodajemy pieczarki, przesmażamy i zalewamy wrzącą wodą ok. 1300 ml (nieco powyżej warzyw). Dodajemy koperek, lubczyk i soli do smaku.
  • Gotujemy ok. 10 min, warzywa powinny być al dente.
  • Na sam koniec dodajemy kuskus, seler naciowy, cieciorkę, mieszamy i odstawiamy na kilka min. pod przykryciem.
  • Seler powinien chrupiący, a kuskus pod wpływem temperatury spęcznieje.
  • Doprawiamy papryką, solą, ewentualnie dolewamy wody, jeśli lubicie rzadszą zupę.
Ekspresowa zupa na ostro. Świetnie rozgrzeje w chłodny dzień
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3vlata

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vlata
d3vlata
d3vlata
d3vlata
Więcej tematów
d3vlata