Trwa ładowanie...

Egzotyczne ziemniaki, czyli dania z popularnego w Polsce kartofla

Ziemniaki, choć w Polsce pojawiły się stosunkowo późno, od razu stały się jednym z najważniejszych składników naszej kuchni. Niedrogie, łatwe w obróbce i przechowywaniu, a co najważniejsze, dające się wykorzystać na dziesiątki sposobów, stały się niemal symbolem polskiego stołu. Można je gotować, smażyć, piec, przyrządzać z nich placki i kluski - przepisów na kartoflane dania są setki, a może i tysiące. My dziś proponujemy te, które rzadko goszczą na naszych stołach, a są naprawdę fantastyczne.

Egzotyczne ziemniaki, czyli dania z popularnego w Polsce kartoflaŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Papa a la huancaina

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. W kuchni Peru obecne są od tysięcy lat. Nie jest więc dziwne, że jedną z najpopularniejszych potraw w tym kraju przygotowuje się właśnie z kartofli. Potrzebujemy: kilogram ziemniaków, czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, kilka liści sałaty, dwie świeże papryczki chili, kilka oliwek, mleko, biały twaróg (najlepiej homogenizowany), garść orzeszków ziemnych, oliwę, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone dość drobno papryczki, cebulę i czosnek. Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na puree. Do miksera wkładamy usmażone warzywa, ser, orzeszki ziemne, wlewamy mleko i miksujemy wszystko na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu układamy liście sałaty, na to ziemniaki i polewamy je sosem. Nie wygląda to może apetycznie, ale smakuje obłędnie.

Ziemniaki au gratin

Francuzi do perfekcji opanowali sztukę przyrządzania ziemniaków tak, że smakują jak najbardziej wyszukane delikatesy. Jednym z takich dań są ziemniaki gratin. Składniki: kilogram ziemniaków, dwa ząbki czosnku, kawałek żółtego sera, śmietana 30 proc., masło, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce, mieszamy go ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nacieramy czosnkiem i masłem. Układamy plasterki ziemniaków (powinno to wyglądać jak rybie łuski. Każdą warstwę polewamy masą śmietanowo- serową. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wierzch powinien być rumiany.

Zobacz też: Jak zrobić rybę po grecku

Caldo verde

Zielona zupa z Portugalii jest jednym z narodowych dań w tym kraju. Choć swoją nazwę zawdzięcza kapuście lub jarmużowi, to jednak głównym jej składnikiem są ziemniaki. Na przygotowanie tej pysznej zupy potrzebne nam będą: kilogram ziemniaków, dwie garści posiekanego jarmużu, cebula, czosnek, wędzona papryka, bulion warzywny, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy przez kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy posiekanyjarmuż, sól, pieprz i paprykę, wszystko gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę możemy zmiksować.

d2cnfso

Ziemniaki po szwedzku

Pieczone ziemniaki możemy bez problemu zrobić w piekarniku. Wyglądają one jednak dość pospolicie. Szwedzi wymyślili taki sposób pieczenia ziemniaków, że zawsze będą one ozdobą stołu. Potrzebujemy: kilka w miarę równych ziemniaków, olej, masło, żółty ser, sól i pieprz. Ziemniaki obieramy i nacinamy je tak, by się nie rozpadły co dwa, trzy milimetry. Do każdego nacięcia wsypujemy trochę soli i pieprzu i przy pomocy pędzelka wlewamy tam olej. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy je z folii, smarujemy masłem i pieczemy, aż się zarumienią. Na koniec posypujemy tartym serem.

Ziemniaki prosto z Węgier

Ziemniaki często wykorzystujemy jako dodatek do drugiego dania. Na Węgrzech, jako dodatek, często podawane są kartofle duszone.
Składniki: kilogram ziemniaków, cebula, czosnek, papryka mielona ostra i słodka, smalec, śmietana, natka pietruszki. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, odgotowujemy lekko. W rondlu rozgrzewamy smalec, obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę, oprószamy ją solą i paprykami. Dodajemy ziemniaki, smażymy kilka minut. Wlewamy śmietanę, dusimy, doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Podajemy gorące.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj