Egzotyczne ziemniaki, czyli dania z popularnego w Polsce kartofla

Ziemniaki, choć w Polsce pojawiły się stosunkowo późno, od razu stały się jednym z najważniejszych składników naszej kuchni. Niedrogie, łatwe w obróbce i przechowywaniu, a co najważniejsze, dające się wykorzystać na dziesiątki sposobów, stały się niemal symbolem polskiego stołu. Można je gotować, smażyć, piec, przyrządzać z nich placki i kluski - przepisów na kartoflane dania są setki, a może i tysiące. My dziś proponujemy te, które rzadko goszczą na naszych stołach, a są naprawdę fantastyczne.

Egzotyczne ziemniaki, czyli dania z popularnego w Polsce kartofla
Źródło zdjęć: © 123RF

Papa a la huancaina

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej. W kuchni Peru obecne są od tysięcy lat. Nie jest więc dziwne, że jedną z najpopularniejszych potraw w tym kraju przygotowuje się właśnie z kartofli. Potrzebujemy: kilogram ziemniaków, czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, kilka liści sałaty, dwie świeże papryczki chili, kilka oliwek, mleko, biały twaróg (najlepiej homogenizowany), garść orzeszków ziemnych, oliwę, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone dość drobno papryczki, cebulę i czosnek. Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy na puree. Do miksera wkładamy usmażone warzywa, ser, orzeszki ziemne, wlewamy mleko i miksujemy wszystko na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu układamy liście sałaty, na to ziemniaki i polewamy je sosem. Nie wygląda to może apetycznie, ale smakuje obłędnie.

Ziemniaki au gratin

Francuzi do perfekcji opanowali sztukę przyrządzania ziemniaków tak, że smakują jak najbardziej wyszukane delikatesy. Jednym z takich dań są ziemniaki gratin. Składniki: kilogram ziemniaków, dwa ząbki czosnku, kawałek żółtego sera, śmietana 30 proc., masło, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce, mieszamy go ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nacieramy czosnkiem i masłem. Układamy plasterki ziemniaków (powinno to wyglądać jak rybie łuski. Każdą warstwę polewamy masą śmietanowo- serową. Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wierzch powinien być rumiany.

Zobacz też: Jak zrobić rybę po grecku

Caldo verde

Zielona zupa z Portugalii jest jednym z narodowych dań w tym kraju. Choć swoją nazwę zawdzięcza kapuście lub jarmużowi, to jednak głównym jej składnikiem są ziemniaki. Na przygotowanie tej pysznej zupy potrzebne nam będą: kilogram ziemniaków, dwie garści posiekanego jarmużu, cebula, czosnek, wędzona papryka, bulion warzywny, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy przez kilka minut. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy posiekanyjarmuż, sól, pieprz i paprykę, wszystko gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę możemy zmiksować.

Ziemniaki po szwedzku

Pieczone ziemniaki możemy bez problemu zrobić w piekarniku. Wyglądają one jednak dość pospolicie. Szwedzi wymyślili taki sposób pieczenia ziemniaków, że zawsze będą one ozdobą stołu. Potrzebujemy: kilka w miarę równych ziemniaków, olej, masło, żółty ser, sól i pieprz. Ziemniaki obieramy i nacinamy je tak, by się nie rozpadły co dwa, trzy milimetry. Do każdego nacięcia wsypujemy trochę soli i pieprzu i przy pomocy pędzelka wlewamy tam olej. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy je z folii, smarujemy masłem i pieczemy, aż się zarumienią. Na koniec posypujemy tartym serem.

Ziemniaki prosto z Węgier

Ziemniaki często wykorzystujemy jako dodatek do drugiego dania. Na Węgrzech, jako dodatek, często podawane są kartofle duszone.
Składniki: kilogram ziemniaków, cebula, czosnek, papryka mielona ostra i słodka, smalec, śmietana, natka pietruszki. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, odgotowujemy lekko. W rondlu rozgrzewamy smalec, obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę, oprószamy ją solą i paprykami. Dodajemy ziemniaki, smażymy kilka minut. Wlewamy śmietanę, dusimy, doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Podajemy gorące.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory