Efektowne roladki. Doskonała przekąska na domowe imprezy
Roladę szpinakową z łososiem znają niemal wszyscy, a co powiecie na roladę z ciasta buraczanego z farszem ze śledzi? Takie połączenie jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle efektowne. Przekonajcie się sami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Składniki na masę:
- 300 g serka śmietankowego
- 2 ogórki korniszony
- 1 łyżka majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- 1 słoik śledzi wiejskich
- Buraka myję i gotuję w wodzie, po ugotowaniu studzę, obieram i blenduję blenderem. Dodaję mąkę, żółtko, mleko, sól, oliwę i dokładnie mieszam. Białko ubijam mikserem i łączę z masą burczaną. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180 st. C.
- Serki przekładam do naczynia, dodaję drobno pokrojone ogórki, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i mieszam wszystkie składniki razem.
- Masę nakładam na całą powierzchnię upieczonego ciasta. 4. Śledzie odlewam z zalewy, drobno kroję i rozkładam na masie z serków.
- Na koniec zwijam bardzo ciasno w roladę, owijam w folię aluminiową i chłodzę w lodówce dwie godziny.
- Przed podaniem kroję w plastry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze