Dzikie rośliny w pysznych przepisach
Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennym menu minimum pięć razy dziennie. Cennych witamin i składników oprócz tych produktów dostarczyć mogą również jadalne, dzikie rośliny. Wyjdzie równie zdrowo, jak i smacznie, a w dodatku tanio. Smakołyki te możemy znaleźć bowiem na łące lub w ogródki i mieć je zupełnie za darmo. Oto kilka propozycji, jak wykorzystać kwiaty i inne chwasty do posiłków.
Z ogródka na kanapkę
Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennym menu minimum pięć razy dziennie. Cennych witamin i składników oprócz tych produktów dostarczyć mogą również jadalne, dzikie rośliny. Wyjdzie równie zdrowo, jak i smacznie, a w dodatku tanio. Smakołyki te możemy znaleźć bowiem na łące lub w ogródki i mieć je zupełnie za darmo. Oto kilka propozycji, jak wykorzystać kwiaty i inne chwasty do posiłków.
Pesto z pokrzywy
Składniki: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki orzeszków pinii lub 3 łyżki nerkowców, 2 łyżki startego parmezanu, 5 garści pokrzywy, sól do smaki, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: pokrzywę umyć i zblanszować we wrzątku. Przestudzić i posiekać. Pokrzywę wraz z pozostałymi składnikami wrzucić do blendera i dokładnie rozdrobnić. Dla rzadszej konsystencji można dodać więcej oliwy. Podawać do makaronu lub smarować bruschetty.
Francuskie ze szczawiem
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 garście szczawiu, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego parmezanu, sól himalajska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku, 1 małe jajko, czerwona papryka w proszku.
Przygotowanie: na oliwie zeszklić posiekany czosnek, po chwili dodać umyty, osuszony i porwany na mniejsze kawałki szczaw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać parmezan, wymieszać i zdjąć z ognia. Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić je na kwadraty. Na środek nałożyć farsz ze szczawiu, złożyć po skosie i skleić brzegi za pomocą widelca. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać słodką papryką. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut.
Koktajl z liści mniszka
Składniki: 1/2 dojrzałego awokado, 1 gruszka, garść jarmużu, kilka listków mniszka lekarskiego, 1/2 szklanki soku z cytryny.
Przygotowanie: obrane awokado zmiksować z kawałkami gruszki i jarmużem. Dodać porwane na mniejsze kawałki liście, zalać sokiem i jeszcze raz całość zmiksować.
Syrop ze stokrotek
Składniki: 400 g stokrotek, 1 duża cytryna, 350 g miodu, 800 ml wody.
Przygotowanie: stokrotki przebrać, usunąć łodyżki i dokładnie przepłukać. Umieścić w wyparzonym słoiku, ułożyć na nich plasterki cytryny. Całość zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Dodać miód i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Gdy płyn zgęstnieje, przelać go mniejszych słoiczków. Po przestudzeniu zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zupa z lebiody
Składniki: 8 garści lebiody, 4 łyżki oliwy, 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku, 100 ml śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka chrzanu, sok z cytryny, 1 l bulionu warzywnego, gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie: liście lebiody opłukać i udusić na oliwie. Dodać posiekaną natkę i koperek. Śmietanę wymieszać z mąką, chrzanem i sokiem z cytryny. Wlać do lebiody, wymieszać, a na koniec całość zalać bulionem. Zagotować, doprawić do smaku i podawać.
Napar z kwiatów mniszka
Składniki: 1 łyżeczki ususzonych kwiatów mniszka, wrząca woda.
Przygotowanie: kwiaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut. Napar odcedzić i spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki. Napój ten polecany jest zwłaszcza cukrzykom, gdyż obniża poziom glukozy.
mp/WP Kuchnia