WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Dzikie rośliny w pysznych przepisach

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennym menu minimum pięć razy dziennie. Cennych witamin i składników oprócz tych produktów dostarczyć mogą również jadalne, dzikie rośliny. Wyjdzie równie zdrowo, jak i smacznie, a w dodatku tanio. Smakołyki te możemy znaleźć bowiem na łące lub w ogródki i mieć je zupełnie za darmo. Oto kilka propozycji, jak wykorzystać kwiaty i inne chwasty do posiłków.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Z ogródka na kanapkę

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w codziennym menu minimum pięć razy dziennie. Cennych witamin i składników oprócz tych produktów dostarczyć mogą również jadalne, dzikie rośliny. Wyjdzie równie zdrowo, jak i smacznie, a w dodatku tanio. Smakołyki te możemy znaleźć bowiem na łące lub w ogródki i mieć je zupełnie za darmo. Oto kilka propozycji, jak wykorzystać kwiaty i inne chwasty do posiłków.

/ 7Pesto z pokrzywy

Obraz
© Fotolia

Składniki: 2 ząbki czosnku, 2 łyżki orzeszków pinii lub 3 łyżki nerkowców, 2 łyżki startego parmezanu, 5 garści pokrzywy, sól do smaki, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: pokrzywę umyć i zblanszować we wrzątku. Przestudzić i posiekać. Pokrzywę wraz z pozostałymi składnikami wrzucić do blendera i dokładnie rozdrobnić. Dla rzadszej konsystencji można dodać więcej oliwy. Podawać do makaronu lub smarować bruschetty.

/ 7Francuskie ze szczawiem

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 garście szczawiu, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego parmezanu, sól himalajska do smaku, świeżo mielony pieprz do smaku, 1 małe jajko, czerwona papryka w proszku.

Przygotowanie: na oliwie zeszklić posiekany czosnek, po chwili dodać umyty, osuszony i porwany na mniejsze kawałki szczaw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać parmezan, wymieszać i zdjąć z ognia. Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić je na kwadraty. Na środek nałożyć farsz ze szczawiu, złożyć po skosie i skleić brzegi za pomocą widelca. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać słodką papryką. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut.

/ 7Koktajl z liści mniszka

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1/2 dojrzałego awokado, 1 gruszka, garść jarmużu, kilka listków mniszka lekarskiego, 1/2 szklanki soku z cytryny.

Przygotowanie: obrane awokado zmiksować z kawałkami gruszki i jarmużem. Dodać porwane na mniejsze kawałki liście, zalać sokiem i jeszcze raz całość zmiksować.

/ 7Syrop ze stokrotek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g stokrotek, 1 duża cytryna, 350 g miodu, 800 ml wody.

Przygotowanie: stokrotki przebrać, usunąć łodyżki i dokładnie przepłukać. Umieścić w wyparzonym słoiku, ułożyć na nich plasterki cytryny. Całość zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić cały płyn do rondelka. Dodać miód i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Gdy płyn zgęstnieje, przelać go mniejszych słoiczków. Po przestudzeniu zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.

/ 7Zupa z lebiody

Obraz
© Fotolia

Składniki: 8 garści lebiody, 4 łyżki oliwy, 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku, 100 ml śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka chrzanu, sok z cytryny, 1 l bulionu warzywnego, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie: liście lebiody opłukać i udusić na oliwie. Dodać posiekaną natkę i koperek. Śmietanę wymieszać z mąką, chrzanem i sokiem z cytryny. Wlać do lebiody, wymieszać, a na koniec całość zalać bulionem. Zagotować, doprawić do smaku i podawać.

/ 7Napar z kwiatów mniszka

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 łyżeczki ususzonych kwiatów mniszka, wrząca woda.

Przygotowanie: kwiaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 minut. Napar odcedzić i spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki. Napój ten polecany jest zwłaszcza cukrzykom, gdyż obniża poziom glukozy.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości