Dzień Dobrego Jedzenia w walce z otyłością

W szesnastu warszawskich szkołach podstawowych obchodzono niedawno Europejski Dzień Dobrego Jedzenia. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania, a przez to przeciwdziałanie coraz powszechniejszemu problemowi otyłości u dzieci.

Dzień Dobrego Jedzenia w walce z otyłością
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

W szesnastu warszawskich szkołach podstawowych obchodzono niedawno Europejski Dzień Dobrego Jedzenia. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania, a przez to przeciwdziałanie coraz powszechniejszemu problemowi otyłości u dzieci.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainaugurował w zeszłym roku unijny komisarz ds. zdrowia Markos Kyprianou. W tym roku po raz pierwszy obchodzony jest w Polsce. Stołeczny Ratusz wprowadził Dzień Dobrego Jedzenia do warszawskiego kalendarza imprez szkół podstawowych.

Uchronić miliony

W 16 warszawskich podstawówkach zorganizowano w piątek dzielnicowe obchody Dnia Dobrego Jedzenia, w które zaangażowali się burmistrzowie dzielnic, naczelnicy wydziałów oświaty i wychowania, eksperci z zakresu żywienia i dietetyki, dyrektorzy szkół, nauczyciele, uczniowie i ich rodzice. Urzędnicy samorządowi i znani kucharze razem z dziećmi uczestniczyli w warsztatach zdrowego i smacznego gotowania.

W Unii Europejskiej około 22 milionów dzieci ma problem z nadwagą lub cierpi na otyłość. W Europie liczba dzieci z nadwagą i otyłych co roku rośnie o 400 tysięcy.

Dzieci otyłe mają problemy zdrowotne w dzieciństwie, takie jak cukrzyca i schorzenia wątroby. W dorosłym życiu są również szczególnie narażone na choroby serca, raka, nadciśnienie, udar mózgu i depresję. Dlatego tak ważne jest zwrócenie ich uwagi na to, co jedzą, oraz przekazanie im podstawowych zasad zdrowego odżywiania.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stanowi część kampanii Komisji Europejskiej, która ma na celu walkę z otyłością przez zachęcanie obywateli do ćwiczeń fizycznych i przestrzegania zrównoważonej diety. A ponieważ, jak przekonują organizatorzy kampanii, nawyki z dzieciństwa mają często wpływ na styl życia, jest bardziej prawdopodobne, że dzieci, które poznają zalety zdrowego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Nawyki procentują

Warszawskie Biuro Edukacji we współpracy z Centrum Komunikacji Społecznej i Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego od trzech lat prowadzi kampanię społeczną "Wiem, co jem", która promuje wśród dzieci prawidłowe nawyki żywieniowe.

W ramach kampanii pracownicy naukowi SGGW opracowali 60 propozycji jadłospisów żywieniowych dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz listę produktów polecanych do sklepików szkolnych. Jadłospisy na sezon jesienno-zimowy i wiosenno-letni znajdują się na stronie internetowej Biura Edukacji (www.edukacja.warszawa.pl).

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm