Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice

Pyszny dodatek, który odmieni smak twojej kawy z mlekiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

To modny, a zarówno bardzo smaczny, jesienny dodatek do kawy. Syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Przyprawy dobiera się według własnego smaku. W przepisie znajdziecie zestawienie, które posmakowało autorce najbardziej, ale proporcje można dowolnie modyfikować pod swój gust.

Składniki:
1 i 1/3 szklanki wody
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki dyniowego puree*
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki esencji waniliowej

Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop - niemal mus. Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał, ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni. Nie jest to jednak konieczne.

Gotowy syrop stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą sprawdzi się idealnie. Może to też być oryginalny i smaczny prezent dla jakiegoś kawowego smakosza.

  • Dyniowe puree można zrobić na dwa sposoby: można dynię ugotować po rozdrobnieniu lub upiec w piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce