Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice
Pyszny dodatek, który odmieni smak twojej kawy z mlekiem.
To modny, a zarówno bardzo smaczny, jesienny dodatek do kawy. Syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Przyprawy dobiera się według własnego smaku. W przepisie znajdziecie zestawienie, które posmakowało autorce najbardziej, ale proporcje można dowolnie modyfikować pod swój gust.
Składniki:
1 i 1/3 szklanki wody
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki dyniowego puree*
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki esencji waniliowej
Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop - niemal mus. Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał, ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni. Nie jest to jednak konieczne.
Gotowy syrop stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą sprawdzi się idealnie. Może to też być oryginalny i smaczny prezent dla jakiegoś kawowego smakosza.
Zobacz także: prosty syrop z pigwy na przeziębienie
- Dyniowe puree można zrobić na dwa sposoby: można dynię ugotować po rozdrobnieniu lub upiec w piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem.