Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami

Rozgrzewający jesienny obiad – dyniowe curry z kurczakiem. Zamiast z ryżem, podaj je z bułeczkami z cukinii, mąki ryżowej i mozzarelli. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

Dyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkamiDyniowe curry z kurczakiem i cukiniowymi bułeczkami
Katarzyna Kwella

*Marynata: *

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek startego czosnku,
  • 2 łyżeczki garam masala,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ok. 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę.

Curry:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 szklanka (225 g) puree z dyni.

Cukiniowe bułeczki:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 220 g mąki ryżowej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Przepis

  • W średniej wielkości misce wymieszaj składniki marynaty (jogurt, imbir, czosnek, garam masala, kurkuma, paprykę i sól).
  • Dodaj kawałki kurczaka, aż pokryją się mieszanką jogurtową.
  • Kurczaka przykryj i pozostaw do marynowania przez co najmniej 30 minut lub do 24 godzin.

Przepis

  • Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będą gorące, wrzuć kawałki kurczaka na patelnię i smaż, aż wszystkie boki się zrumienią (około 3 minut).
  • Zrumienione mięso zdejmij z patelni. Kurczak ugotuje się później w sosie.
  • Dodaj olej na tę samą patelnię, której użyłeś do kurczaka i zeszklij cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy; smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  • Dodaj mleko kokosowe i dynię Mieszaj, aż składniki się połączą i dodaj kurczaka. Wymieszaj i pozwól curry gotować na wolnym ogniu przez ok 8-10 minut, aż kurczak się ugotuje. W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą. Posyp świeżą natką pietruszki.

Przepis

  • Cukinię pokrój wzdłuż, natrzyj solą (ok. 0,5 łyżeczki) i pozostaw na około 20 minut. Następnie zetrzyj ją na tarce i przełóż na cedzak z małymi oczkami.
  • Odcedź sok z cukinii. Cukinię przełóż do miski. Mozzarellę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do cukinii.
  • Do całości dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja