Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami

Niezwykle efektowne bułeczki nadziane kiszoną kapustą. Będą doskonale komponować się z wigilijnym czerwonym barszczem. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkamiDrożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami
Monika Lemko

Farsz:

  • 2 cebule dymki,
  • 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone),
  • 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża łyżka masła,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki).

Ciasto:

  • ok. 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1/2 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 jaja,
  • 1 kopiasta łyżka miękkiego masła,
  • 1 mała łyżeczka soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • mąka do podsypania.

Ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • mielony kminek,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przepis

Kapustę delikatnie odciskamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewany olej, masło, szklimy cebulkę. Dodajemy kapustę, podsmażamy 3 min. Dodajemy kurki, kminek, doprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy na wolnym ogniu ok. 10 min, woda powinna całkowicie odparować. Skrapiamy cytryną do smaku i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Ciasto: drożdże mieszamy z wodą, 200 g mąką, cukrem i koperkiem. Pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, masło, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie wyrabiamy delikatne, elastyczne ciasto.
Rada: ilość mąki zależy od wielkości jajek.

Przepis

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 40/30 cm, przecinamy po długości na następnie na 4 części po szerokości. Na środek każdego prostokąta nakładamy pasek farszu, wszystkie boki spłaszczamy za pomocą widelca i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku.

Przepis

Taką roladkę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec, delikatnie spłaszczamy i wierzch nacinamy nożem. Pozostawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia.Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy kminkiem, pieprzem. Pieczemy w 185 st. C na niższym poziomie, ok. 20 min.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce