Domowy pasztet wielkanocny. Tradycyjny przepis na mięsny specjał
Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Sklepowe wyroby się nie umywają. Przyprawy nadają pasztetowi niezwykłego smaku i aromatu. Pasztet ma idealną, zwartą konsystencję, ale jednocześnie jest miękki i delikatny. Jak go zrobić? Przepis najdziecie poniżej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru.
- Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar.
- Mięso odstawić do ostygnięcia.
- Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć.
- Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce.
- Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do foremek.
- Piec w temperaturze 140 st. C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze