Domowy pasztet wielkanocny. Tradycyjny przepis na mięsny specjał
Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Sklepowe wyroby się nie umywają. Przyprawy nadają pasztetowi niezwykłego smaku i aromatu. Pasztet ma idealną, zwartą konsystencję, ale jednocześnie jest miękki i delikatny. Jak go zrobić? Przepis najdziecie poniżej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru.
- Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar.
- Mięso odstawić do ostygnięcia.
- Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć.
- Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce.
- Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do foremek.
- Piec w temperaturze 140 st. C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl