Trwa ładowanie...
d27sa6a
oprac. Katarzyna Gileta

Domowy pasztet wielkanocny. Tradycyjny przepis na mięsny specjał

Przepis

Nic nie zastąpi smaku domowego pasztetu. Sklepowe wyroby się nie umywają. Przyprawy nadają pasztetowi niezwykłego smaku i aromatu. Pasztet ma idealną, zwartą konsystencję, ale jednocześnie jest miękki i delikatny. Jak go zrobić? Przepis najdziecie poniżej.

d27sa6a
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • mięso z 1 królika
  • 700 g mięsa gulaszowego z dzika
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g słoniny
  • 5 jajek
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych fig
  • sól, pieprz
  • owoc jałowca, liść laurowy, ziele angielskie
Przepis
  • Mięso z królika i dzika podsmażyć z cebulą pokrojoną w piórka, dodać sparzoną wątróbkę i przyprawy, a następnie dusić w niewielkiej ilości wywaru.
  • Gdy mięso zmięknie, dodać czerstwą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła wywar.
  • Mięso odstawić do ostygnięcia.
  • Pokroić słoninę w kostkę i sparzyć.
  • Ostudzone mięso zmielić 3 razy, dodać sparzoną słoninę i pokrojone owoce.
  • Wymieszać wszystko dodając jaja i przyprawić do smaku, a następnie włożyć do foremek.
  • Piec w temperaturze 140 st. C przez około 1,5 godziny. Podawać z brusznicą i chrzanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy pasztet wielkanocny. Tradycyjny przepis na mięsny specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d27sa6a
d27sa6a
d27sa6a
d27sa6a
d27sa6a
Więcej tematów
d27sa6a